Sürdürülebilir kalkınma ile yapay zekâ ilişkisinin analizi: Ankara Sanayi Odası örneği
An analysis of the relationship between sustainable development and artificial intelligence: The case of the Ankara Chamber of Industry
- Tez No: 1015105
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET CANSIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Sanayi odaları, Sürdürülebilir kalkınma, Yapay zeka, Chambers of industry, Sustainable development, Artificial intelligence
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Teknolojik gelişmeler toplumun tüm kurumlarını etkilediğinden sosyolojinin ilgi alanlarından biri konumundadır. Yapay zekâ teknolojisi ise güncel teknolojik gelişmelerdendir. Gelişim mevcut durumdan daha iyi bir koşula erişmek anlamına gelir. Teknolojik gelişim toplumu mevcut durumdan daha iyiye taşıdığı için kalkınma ile bağlantısı vardır. Kalkınma planları uzun vadeli ve gelecek kuşakları ilgilendirecek şekilde yapılmaktadır. Toplumların kaynakları hem mevcut hem de gelecek nesli düşünerek verimli ve dengeli kullanması da teknolojinin kullanımı ile mümkündür. Son dönemin gözde teknolojilerinden biri olan yapay zekânın sürdürülebilir kalkınma kapsamında kullanımı önemli bir rol oynamaktadır. Ulusal metinler, belgeler ve politikalar kalkınmanın bir haritasını oluşturmaktadır. Bu çalışmada yapay zekâ ve sürdürülebilir kalkınma ilişkisi, politikaların uygulanmasında etkin rol oynayan Ankara Sanayi Odası'nda görev yapan çalışanlar bağlamında incelenmiştir. İlgili konuya hakim evrenin seçilmesi mevcut durumun değerlendirilmesi ve olası politikalara katkı sağlaması açısından önemlidir. Araştırmanın konusu yapay zekâ ve sürdürülebilir kalkınma arasındaki ilişkinin toplumsal boyutlarıyla incelenmesidir. Araştırmanın amacı ise yapay zekâ temelli uygulamaların sürdürülebilir kalkınma hedefleri açısından kurum içi değerlendirmelerini ortaya koymaktır. Araştırmada nicel araştırma yöntemi ve çevrimiçi uygulanan yapılandırılmış anket formu kullanılmıştır. Katılımcıların ilgili konuda bilgili olması ve araştırma sorularına katkı sağlayabilecek olması sebebiyle amaçlı örnekleme tekniği tercih edilmiştir. Örneklem Ankara Sanayi Odası bünyesinde görev alan 75 katılımcıdan oluşmaktadır. Veriler SPSS kullanılarak analiz edilerek yorumlanmıştır. Araştırmanın bulguları, ASO'da görev alan çalışanların yapay zekâ teknolojisini sürdürülebilir kalkınma için olumlu bulduğunu göstermektedir. Genel olarak katılımcıların algı düzeyleri yüksektir ve herhangi bir değişkene göre farklılık göstermemektedir. Yapay zekânın ekonomi, sosyal ve çevresel faydaları arasında güçlü bir bağ vardır. Fakat yapay zekânın sağladığı en fazla katkı ekonomi ve kurum işleyişi bağlamında ele alınmıştır. Bu araştırma hem literatüre hem de oluşturulacak ya da geliştirilecek politikalar için yapılacak değerlendirmelere katkı sunmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
Technological developments affect all institutions in society and are therefore one of the areas of interest in sociology. Artificial intelligence technology is one of the current technological developments. Development means achieving a better condition than the current one. Since technological development moves society to a better state than the current one, it is linked to development. Development plans are made for the long term and concern future generations. The efficient and balanced use of society's resources, considering both the current and future generations, is also possible with the use of technology. The use of artificial intelligence, one of the most popular technologies of recent times, plays an important role in the context of sustainable development. National texts, documents, and policies form a roadmap for development. This study examines the relationship between artificial intelligence and sustainable development in the context of employees at the Ankara Chamber of Industry, who play an active role in the implementation of policies. Selecting a population well-versed in the subject matter is crucial for assessing the current situation and contributing to potential policies. The subject of the research is the examination of the social dimensions of the relationship between artificial intelligence and sustainable development. The objective of the research is to reveal internal evaluations of AI-based applications in terms of sustainable development goals. The study employed a quantitative research method and a structured online questionnaire. Purposive sampling was chosen because the participants are knowledgeable about the subject and can contribute to the research questions. The sample consists of 75 participants employed by the Ankara Chamber of Industry. The data were analyzed and interpreted using SPSS. The findings of the study indicate that employees at the Ankara Chamber of Industry view artificial intelligence technology positively for sustainable development. In general, participants' levels of awareness are high and do not vary across any variables. There is a strong link between the economic, social, and environmental benefits of artificial intelligence. However, the greatest contributions of artificial intelligence have been examined in the context of the economy and organizational operations. This study aims to contribute both to the literature and to the evaluations that will be conducted for policies to be formulated or developed.