Okul öncesi eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin iş motivasyonu ve örgütsel depresyon düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationship between preschool teachers' work motivation and organizational depression levels
- Tez No: 1015158
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İKRAM ÇINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel depresyon, Organizational depression
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, okul öncesi eğitim kurumlarında görev yapan anasınıfı öğretmenlerinin iş motivasyonu düzeyleri ile örgütsel depresyon algıları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini, Erzurum il merkez ilçeleri Yakutiye, Palandöken ve Aziziye'de Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmî okul öncesi kurumlarında görev yapan 384 öğretmen oluşturmuştur. Örneklem, evrenin ilçe dağılımını yansıtacak biçimde tabakalı örnekleme yöntemiyle belirlenmiş ve araştırmaya 305 öğretmen katılmıştır. Veriler Kişisel Bilgi Formu, Okulda Örgütsel Depresyon Ölçeği ve İş Motivasyonu Ölçeği ile toplanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, normallik değerlendirmeleri, güvenirlik katsayıları, bağımsız örneklemler t testi, tek yönlü varyans analizi, Pearson korelasyon ve regresyon analizi kullanılmıştır. Bulgular, öğretmenlerin örgütsel depresyon algılarının düşük, iş motivasyonlarının ise yüksek düzeyde olduğunu göstermiştir. Korelasyon analizlerine göre, örgütsel depresyon ile iş motivasyonu arasında anlamlı ve ters yönlü bir ilişki tespit edilmiştir. Regresyon analizi sonucunda ise örgütsel depresyonun iş motivasyonunu %33 oranında yordadığı belirlenmiştir. Bu sonuçlar, okul öncesi kurumlarında öğretmen motivasyonunu destekleyen yönetsel uygulamalar ile olumlu örgütsel iklimin güçlendirilmesinin, depresif örgütsel göstergelerin azaltılmasında önemli rol oynayabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between the job motivation levels and perceptions of organizational depression among preschool classroom teachers working in preschool education institutions. The study employed the relational survey model, one of the quantitative research methods. The population consisted of 384 teachers working in official preschool institutions affiliated with the Ministry of National Education in the central districts of Erzurum, namely Yakutiye, Palandöken, and Aziziye. The sample was determined through stratified sampling in a way that reflected the district distribution of the population, and 305 teachers participated in the study. Data were collected using the Personal Information Form, the Organizational Depression at School Scale, and the Job Motivation Scale. Descriptive statistics, normality assessments, reliability coefficients, independent samples t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), Pearson correlation, and regression analysis were used in data analysis. The findings showed that teachers' perceptions of organizational depression were low, whereas their job motivation levels were high. Correlation analyses revealed a significant negative relationship between organizational depression and job motivation. Regression analysis further showed that organizational depression predicted 33% of job motivation. These results suggest that strengthening managerial practices that support teacher motivation and fostering a positive organizational climate in preschool institutions may play an important role in reducing depressive organizational indicators.