The impact of Social and Emotional Learning techniques-integrated instruction on EFL pre-service teachers' speaking anxiety
Sosyal ve Duygusal Öğrenme teknikleriyle desteklenen öğretimin İngilizce öğretmen adaylarının konuşma kaygıları üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 1015250
  2. Yazar: ESRA ACAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OĞUZ CİNCİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İngilizce Konuşma Kaygısı, SDÖ teknikleriyle bütünleştirilmiş öğretim, Sosyal ve Duygusal Öğrenme, Sözlü İletişim Becerileri, Yabancı Dil Olarak İngilizce Öğretmen Adayları, EFL Pre-service Teachers, English Speaking Anxiety, Social and Emotional Learning, SEL techniques-integrated instruction, Oral Communication Skills
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Sosyal ve Duygusal Öğrenme (SDÖ) teknikleri entegre edilmiş İngilizce konuşma öğretiminin İngilizce öğretmen adaylarının konuşma kaygıları üzerindeki etkisini araştırmayı amaçlamıştır. Ayrıca öğretmen adaylarının yabancı dil öğreniminde duyguların ve SDÖ becerilerinin rolüne ilişkin anlayışlarını ortaya koymayı hedeflemiştir. Bunun yanı sıra bu çalışma, öğretmen adaylarının yabancı dilde konuşma kaygısını, bu kaygının belirleyici faktörlerini ve bununla başa çıkma stratejilerini nasıl anlamlandırdıklarını ele almıştır. Son olarak, SDÖ teknikleri entegre edilmiş öğretime yönelik algılarını ve bu öğretimin konuşma kaygıları üzerindeki algılanan etkisini ortaya çıkarmayı amaçlamıştır. Nicel ve nitel veriler, İstanbul'daki bir devlet üniversitesinde öğrenim gören 60 birinci sınıf Türk İngilizce öğretmen adayından toplanmıştır. Nicel verilerin toplanmasında Yabancı Dil Sınıf Kaygısı Ölçeği (Horwitz ve diğ., 1986) kullanılırken, nitel verileri toplamak amacıyla uygulama öncesinde ve sonrasında odak grup görüşmeleri gerçekleştirilmiştir. Bu yarı deneysel karma yöntem çalışması 12 hafta sürmüştür. Uygulama, beş temel SDÖ yetkinliğine ilişkin SDÖ tekniklerinin Sözlü İletişim Becerileri II dersine entegre edilmesini kapsamaktadır. Sonuçlar, geleneksel öğretim alan öğretmen adayları ile SDÖ teknikleri entegre edilmiş öğretim alan öğretmen adaylarının konuşma kaygısı düzeyleri arasında anlamlı bir fark olmadığını ortaya koyarken, deney grubundaki öğretmen adaylarının konuşma kaygısı düzeylerinde anlamlı bir düşüş gözlemlenmiştir. Ek olarak, öğretmen adaylarının yabancı dil öğreniminde duygular ve SDÖ becerileri konusunda daha önceden mevcut bir farkındalığa sahip oldukları, ancak bunun müdahale sonrası uygulama düzeyinde bir etkileşime ulaştığı görülmüştür. Sonuçlar, öğretmen adaylarının yanıtlarına dayanarak yabancı dilde konuşma kaygısının algılanan beş faktörünü ve üç tür başa çıkma stratejisini ortaya koymuştur. Son olarak, İngilizce öğretmen adayları, SDÖ teknikleri entegre edilmiş öğretimin etkililiğini vurgulayarak gerçekleştirilen müdahalenin yabancı dilde konuşma kaygılarını azaltmada olumlu yönde etkili olduğunu bildirmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The present study aimed to investigate the impact of Social and Emotional Learning (SEL) techniques-integrated English speaking skills instruction on EFL pre-service teachers' (PTs) speaking anxiety. It also sought to reveal their understanding of the role of emotions and SEL skills in foreign language learning (FLL). In addition, this study examined how EFL PTs make sense of foreign language speaking anxiety (FLSA), its contributing factors, and strategies for coping with it. Finally, it aimed to elicit their perceptions regarding SEL techniques-integrated instruction along with its perceived impact on their speaking anxiety. Quantitative and qualitative data were collected from 60 first-year Turkish EFL PTs studying at a state university in Istanbul, Türkiye. In the collection of quantitative data, the Foreign Language Classroom Anxiety Scale (FLCAS) (Horwitz et al., 1986) was used, while pre- and post- focus group interviews were conducted to gather qualitative data. This quasi-experimental mixed-methods study lasted 12 weeks. The intervention involved the incorporation of SEL techniques related to the five core SEL competencies into English speaking skills instruction through Oral Communication Skills II course. The results revealed no significant difference between the speaking anxiety levels of EFL PTs who received traditional instruction and those who received SEL techniques-integrated instruction, while a significant decrease was observed in EFL PTs' speaking anxiety levels in the experimental group. Additionally, it was observed that while EFL PTs possessed a pre-existing awareness regarding emotions and SEL skills in FLL, this reached the level of practice-based engagement following the intervention. The results revealed five perceived factors of FLSA and three types of coping strategies based on EFL PTs' responses. Finally, highlighting the effectiveness of SEL techniques-integrated instruction, EFL PTs reported that the intervention was positively influential in reducing their FLSA.