Titanyum implant dayanakları üzerine hazırlanmış eklemelı yöntemlerle üretilmiş üç üniteli daimi kron reçinelerinin kırılma dayanımlarının karşılaştırılması
Comparison of fracture resistance of three-unit permanent crown resins fabricated by additive manufacturing methods on titanium implant abutments
- Tez No: 1015285
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RECEP TÜRKEN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: dental implant, eklemeli üretim, frezeleme, kırılma dayanımı, nanoseramik reçine, PMMA, additive manufacturing, dental implant, fracture resistance, milling, nanoceramic resin, PMMA
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Bilim Dalı
Özet
ÖZET TİTANYUM İMPLANT DAYANAKLARI ÜZERİNE HAZIRLANMIŞ EKLEMELİ YÖNTEMLERLE ÜRETİLMİŞ ÜÇ ÜNİTELİ DAİMİ KRON REÇİNELERİNİN KIRILMA DAYANIMLARININ KARŞILAŞTIRILMASI Amaç: Titanyum implant dayanakları üzerine 3B baskı ile üretilen nanoseramik dolgulu fotopolimer reçine (SprintRay OnX Tough 2) ve CAD/CAM frezeleme ile üretilen PMMA bloklardan elde edilen 3 üniteli daimi kron restorasyonların kırılma dayanımlarını; kron uzunluğu ve implant açılanması değişkenleri açısından karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Materyal (ONX2, PMMA), kron uzunluğu (normal/uzun) ve implant açılanması (0°/30°) değişkenlerine göre 8 grupta toplam 80 örnek (n=10/grup) kullanılmıştır. NucleOSS titanyum implant sistemleri üzerine tasarlanan restorasyonlar, termal siklus sonrası universal test cihazıyla (AGX-S; Shimadzu) kırılma dayanımı testine tabi tutulmuş; değerler Newton cinsinden kaydedilmiştir. Veriler Three-Way ANOVA ve Tamhane post-hoc testi ile, kırık yüzeyleri SEM ile incelenmiştir (p<0,05). Bulgular: PMMA grubunun ortalama kırılma dayanımı (1848,8 N), ONX2 grubuna (1574,9 N) göre anlamlı biçimde yüksek bulunmuştur (p<0,001). Uzun kron boyuna sahip gruplar (2038,2 N), normal boy gruplara (1385,6 N) kıyasla anlamlı üstünlük sergilemiştir (p<0,001). İmplant açılanmasının kırılma dayanımı üzerinde anlamlı bir etkisi gözlemlenmemiştir (p>0,05). Sonuç: CAD/CAM frezeleme ile üretilen PMMA restorasyonlar, 3B baskı ile üretilen nanoseramik reçine restorasyonlara göre daha yüksek kırılma dayanımı sergilemiştir. Kron uzunluğunun artması her iki grupta da dayanımı olumlu etkilerken, implant açılanması belirleyici bir faktör olmamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPARİSON OF FRACTURE RESİSTANCE OF THREE-UNİT PERMANENT CROWN RESİNS FABRİCATED BY ADDİTİVE MANUFACTURİNG METHODS ON TİTANİUM IMPLANT ABUTMENTS Aim: To compare the fracture resistance of 3-unit permanent crown restorations fabricated from nanoceramic-filled photopolymer resin (SprintRay OnX Tough 2) via 3D printing and from PMMA blocks via CAD/CAM milling on titanium implant abutments, considering crown length and implant angulation. Material and Method: Eighty specimens were divided into 8 groups (n=10) based on material (ONX2, PMMA), crown length (normal, long), and implant angulation (0°, 30°). Restorations were designed on NucleOSS titanium implant systems and fabricated accordingly. Following thermocycling, fracture resistance was tested using a universal testing machine (AGX-S; Shimadzu) and recorded in Newtons. Data were analyzed with three-way ANOVA and Tamhane post-hoc test; fracture surfaces were examined by SEM (p<0.05). Results: The PMMA group exhibited significantly higher mean fracture resistance (1848.8 N) than the ONX2 group (1574.9 N) (p<0.001). Long crown groups (2038.2 N) significantly outperformed normal length groups (1385.6 N) (p<0.001). Implant angulation had no significant effect on fracture resistance (p>0.05). Fracture patterns differed significantly by crown length but not by material or angulation. Conclusions: CAD/CAM-milled PMMA restorations demonstrated superior fracture resistance over 3D-printed nanoceramic resin restorations. Increased crown length positively influenced fracture resistance in both groups, while implant angulation was not a determining factor.