Enfeksiyonların önlenmesinde uygulanan stratejilerin hasta katılım düzeyine etkisi
The effect of strategies implemented for infection prevention on patient participation levels
- Tez No: 1015396
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEYDA SEREN İNTEPELER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: el hijyeni, hasta güvenliği, hasta katılımı, ölçek geliştirme, hand hygiene, patient participation, scale development
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, bir üniversite hastanesinde enfeksiyonların önlenmesinde uygulanan hasta katılım stratejilerinin hastaların katılım düzeyine etkisini incelemektir. Metodolojik, yarı deneysel, tanımlayıcı-kesitsel ve gözlemsel tasarımda gerçekleştirilen araştırma Mayıs 2021-Temmuz 2025 tarihleri arasında İzmir ilinde iki üniversite hastanesinde yürütülmüştür. Metodolojik aşama 424 hasta, yarı deneysel ve gözlemsel aşamalar 58 hasta örneklemi ile gerçekleştirilmiştir. Yarı deneysel aşamada toplam 696 hasta gözlemi yapılmıştır. Veriler, Tanıtıcı Özellikler Soru Formu, Hasta Güvenliği Uygulamalarına Hasta Katılımı Ölçeği ve El Hijyeni Gözlem Formu ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı analizler, psikometrik analizler, Cochran Q ve Mc Nemar testleri kullanılarak istatistiksel anlamlılık düzeyi p<,05 olarak kabul edilmiştir. Araştırmada Hasta Güvenliği Uygulamalarına Hasta Katılımı Ölçeği'nin Genel, Enfeksiyon, Düşme ve İlaçlar boyutlarıyla geçerli ve güvenilir bir araç olduğu belirlenmiştir. Hastalara yönelik uygulanan enfeksiyon önleme stratejileri el hijyeni davranışlarındaki değişikliği olumlu yönde etkilemiştir. Ölçek puanlarının son testte artması stratejilerin bilgi, farkındalık ve davranış döngüsünü güçlendirdiğini göstermiştir. Bu çalışmada geliştirilen Hasta Güvenliği Uygulamalarına Hasta Katılımı Ölçeği sağlık kurumlarında düzenli olarak uygulanmalı ve kalite göstergesi olarak değerlendirilmelidir. Kurum yöneticilerinin hasta güvenliğini sağlamak için önemli bir paydaş olan hastaların katılımını arttırmak amacıyla etkili eğitim programları, hatırlatıcı görseller, videolar ve bilgilendirme materyallerini kullanmaları ve yaygınlaştırmaları önerilebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the effect of patient participation strategies implemented for infection prevention on patients' level of participation in a university hospital. The research was conducted using a methodological, semi-experimental, descriptive-cross-sectional, and observational design. It was carried out between May 2021 and July 2025 at two university hospitals in the city of Izmir. The methodological phase involved 424 patients, while the semi-experimental and observational phases involved a sample of 58 patients. A total of 696 patient observations were made during the semi-experimental phase. Data were collected using the Descriptive Characteristics Questionnaire, Patient Participation in Patient Safety Practices Scale, and the Hand Hygiene Observation Form. In data analysis, descriptive analyses, psychometric analyses, and Cochran Q and McNemar tests were used, with a statistical significance level set at p < .05. The study determined that the Patient Participation in Patient Safety Practices Scale is a valid and reliable tool in its general, infection, falls, and medication dimensions. Infection prevention strategies implemented for patients positively influenced changes in hand hygiene behaviors. The increase in scale scores in the final test indicated that the strategies strengthened the knowledge, awareness, and behavior cycle. The Patient Participation in Patient Safety Practices Scale developed in this study should be routinely implemented in healthcare institutions and considered as a quality indicator. It is recommended that hospital administrators use and disseminate effective training programs, reminder visuals, videos, and informational materials to enhance the participation of patients—who are key stakeholders—in ensuring patient safety.