Konservatif tedavilerden fayda görmeyen lomber spinal stenozlu hastalarda erektör spina plan bloğu ile kaudal epidural steroid enjeksiyonlarının etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of the effectiveness of erector spinae plane block and caudal epidural steroid injection in patients with lumbar spinal stenosis refractory to conservative treatment
- Tez No: 1015425
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KUTAY TEZEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Lomber spinal stenoz, erektör spina plan bloğu, kaudal epidural steroid enjeksiyonu, ultrasonografi, floroskopi, Lumbar spinal stenosis, erector spinae plane block, caudal epidural steroid injection, ultrasonography, fluoroscopy
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Gaziler Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Amaç: Konservatif tedavilere yanıt vermeyen lomber spinal stenoz (LSS) tanılı hastalarda erektör spina plan bloğu (ESPB) ile kaudal epidural steroid enjeksiyonunun (KESE) ağrı şiddeti, fonksiyonel durum, yaşam kalitesi, yürüme mesafesi ve analjezik kullanımı üzerindeki etkinliğini karşılaştırmak ve bu iki girişimsel tedavi yönteminin kısa ve orta dönem klinik sonuçlarını değerlendirmektir. Gereç-Yöntem: Çalışma prospektif, randomize kontrollü bir çalışma olarak tasarlandı. Anamnez, klinik muayene ve radyolojik görüntüleme bulgularına göre lomber santral spinal stenoz tanısı konulan ve en az 6 aydır konservatif tedavilere yanıt vermeyen 30–80 yaş arası toplam 36 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar bilgisayar temelli randomizasyon yöntemi ile iki gruba ayrıldı. Birinci gruba floroskopi rehberliğinde 2 mL %2 lidokain, 2 mL %0,5 bupivakain, 16 mg (4 mL) deksametazon ve 7 mL %0,9 salin içeren toplam 15 mL solüsyon ile KESE uygulandı. İkinci gruba ise ultrasonografi (USG) rehberliğinde L4 seviyesinden bilateral olacak şekilde her bir taraf için 1 mL %2 lidokain, 1 mL %0,5 bupivakain, 8 mg (2 mL) deksametazon ve 6 mL %0,9 salin içeren solüsyon kullanılarak toplam 20 mL hacimde ESPB uygulandı. Her iki gruba da enjeksiyon sonrası 8 hafta süreyle lomber stabilizasyon ve kor güçlendirme egzersizleri verildi. Primer sonuç ölçütü bacak Vizüel Analog Skala (VAS) skoru olarak belirlendi. Sekonder sonuç ölçütleri bel VAS, Oswestry Dizabilite İndeksi (ODI), Kısa Form-36 (SF-36), İsviçre Spinal Stenoz Anketi (İSSA), kendi hızıyla yürüme testi (KHYT) ve kullanılan analjezik tablet sayısı idi. Değerlendirmeler tedavi öncesi ve tedavi sonrası 4. ve 8. haftalarda yapıldı. Yalnızca VAS değerlendirmesi işlem sonrası 1. saatte tekrar sorgulandı. Bulgular: Her iki grupta da bel ve bacak VAS skorlarında tedavi sonrası 1. saatte anlamlı azalma saptandı (p<0,05). 4. haftada ESPB grubunda ağrı skorlarındaki azalma devam ederken 8. haftada her iki grupta da tedavi öncesine göre anlamlı azalma gözlendi. Gruplar arası karşılaştırmalarda anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). ODI skorlarında her iki grupta azalma eğilimi görülmekle birlikte grup içi ve gruplar arası fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı. İSSA semptom şiddeti skorlarında 4. haftada her iki grupta anlamlı iyileşme gözlendi. KHYT'de yalnızca ESPB grubunda 4. ve 8. haftalarda anlamlı artış saptandı (p<0.05). Kullanılan analjezik tablet sayısında her iki grupta da anlamlı değişiklik gözlenmedi. SF-36 alt boyutlarında gruplar arası anlamlı fark saptanmadı. ESPB grubunda SF-36 vitalite, ağrı ve ruhsal sağlık alt boyutlarında 4. haftada anlamlı iyileşmeler gözlendi. Bacak VAS ile KHYT arasında ESPB grubunda 4. haftada orta düzeyde (r=-0,522, p<0,05) ve 8. haftada yüksek düzeyde (r=-0,774, p<0,01) negatif korelasyon saptandı. KESE grubunda anlamlı korelasyon izlenmedi. Sonuç: Her iki enjeksiyon yöntemi de kısa dönemde ağrı kontrolünde etkili bulunmuştur. Gruplar arası karşılaştırmalarda genel bir üstünlük saptanmamakla birlikte, ESPB uygulamasının özellikle yürüme kapasitesi ve bazı yaşam kalitesi alt boyutlarında daha belirgin ve görece daha sürdürülebilir iyileşme sağladığı gözlenmiştir. Bununla birlikte bu tedavilerin uzun dönem etkilerini gözlemleyebilmek, daha standardize protokoller oluşturmak ve bulguları genelleyebilmek için daha uzun takipli ve daha geniş örneklem büyüklüğüne sahip çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to compare the effectiveness of erector spinae plane block (ESPB) and caudal epidural steroid injection (CESI) on pain intensity, functional status, quality of life, walking distance, and analgesic consumption in patients with lumbar spinal stenosis (LSS) refractory to conservative treatments, and to evaluate the short and midterm clinical outcomes of these two interventional procedures. Materials and Methods: The study was designed as a prospective, randomized controlled study. A total of 36 patients aged 30–80 years who were diagnosed with lumbar central spinal stenosis based on anamnesis, clinical examination and radiological imaging findings and who had not responded to conservative treatments for at least 6 months were included in the study. The patients were divided into two groups using a computer-based randomization method. In the first group, CESI was performed under fluoroscopy guidance using a total of 15 mL solution containing 2 mL of 2% lidocaine, 2 mL of 0,5% bupivacaine, 16 mg (4 mL) dexamethasone and 7 mL of 0,9% saline. In the second group, ESPB was performed under ultrasound (USG) guidance at the L4 level bilaterally, using a solution containing 1 mL of 2% lidocaine, 1 mL of 0,5% bupivacaine, 8 mg (2 mL) dexamethasone and 6 mL of 0,9% saline for each side, with a total volume of 20 mL. After both groups, lumbar stabilization and core strengthening exercises were given for 8 weeks. The primary outcome measure was leg Visual Analog Scale (VAS) score. The secondary outcome measures were back VAS, Oswestry Disability Index (ODI), Short Form-36 (SF-36), Swiss Spinal Stenosis Questionnaire (SSSQ), self-paced walking test (SPWT) and number of analgesic tablets used. Evaluations were performed before treatment and at 4 and 8 weeks after treatment. Only the VAS assessment was repeated at 1 hour post-procedure. Results: In both groups, a significant decrease in back and leg VAS scores was observed at the first hour after treatment (p<0,05). At week 4, while the reduction in pain scores continued in the ESPB group, at week 8 a significant decrease compared to pre-treatment was observed in both groups. No significant difference was detected between groups in intergroup comparisons (p>0,05). Although a decreasing trend was observed in ODI scores in both groups, both within-group and between-group differences were not statistically significant. A significant improvement in SSSQ symptom severity scores was observed in both groups at week 4. In SPWT, a significant increase was detected only in the ESPB group at weeks 4 and 8 (p<0,05). No significant change was observed in the number of analgesic tablets used in either group. No significant difference was found between groups in SF-36 subdomains. In the ESPB group, significant improvements were observed in SF-36 vitality, pain and mental health subdomains at week 4. In the ESPB group, a moderate negative correlation was found between leg VAS and SPWT at week 4 (r=-0,522, p<0,05) and a strong negative correlation at week 8 (r=-0,774, p<0,01). No significant correlation was observed in the CESI group. Conclusion: Both injection techniques were effective for short-term pain control. Although no overall superiority was detected in intergroup comparisons, ESPB was observed to provide more pronounced and relatively more sustained improvement, particularly in walking capacity and certain quality of life subdomains. These findings suggest that ESPB may be an effective alternative to CESI in the treatment of lumbar spinal stenosis. However, studies with larger sample sizes and longer follow-up periods are required to clarify long-term efficacy and establish standardized treatment protocols.