Uluslararası ticarette elektronik ticaret ve içerik platformlarının hukuki durumu
The legal status of e-commerce and content platforms in international trade
- Tez No: 1015512
- Danışmanlar: PROF. DR. FERİHA BİLGE TANRIBİLİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Dijital platformlar, Elektronik ticaret, Uluslararası ticaret, Digital platforms, Electronic commerce, International trade
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
Özet
Bu tez, dijital platformların uluslararası ticarette üstlendikleri rolü ve bu rolün özel hukuk bakımından doğurduğu sonuçları incelemekte; platformların hukuki niteliği ile sorumluluk rejimini değerlendirmektedir. Dijital platformlar, ticari ilişkilerin kurulması ve yürütülmesinde önemli bir işlev üstlenmekte olup, klâsik aracı veya hizmet sağlayıcı kavramlarıyla tam olarak açıklanamamaktadır. Çalışmada öncelikle dijital platform kavramı ve türleri ele alınmış; e-ticaret ve içerik platformları arasındaki ayrım ortaya konulmuştur. Ardından uluslararası ve ulusal düzeydeki hukuki düzenlemeler incelenmiş; özellikle Türk hukukunda 6563 sayılı Kanun ve 5651 sayılı Kanun çerçevesinde platformlara ilişkin sorumlu-luk esasları değerlendirilmiştir. Son olarak platformların sözleşmeden doğan ve sözleşme dışı sorumluluğu ile uygulanacak hukuk meseleleri incelenmiş; platform sorumluluğunun, faaliyetle-rin niteliğine göre farklı hukuki çerçeveler içinde belirlenmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the role of digital platforms in international trade and the legal consequences arising from this role within the framework of private law, focusing on the legal nature of platforms and their liability regime. Digital plat-forms play a significant role in the formation and execution of commercial relati-onships; however, they cannot be fully explained through traditional concepts such as intermediaries or service providers. The study first addresses the concept and types of digital platforms and dis-tinguishes between e-commerce platforms and content platforms. It then analyzes the relevant legal frameworks at both international and national levels, with parti-cular emphasis on the liability regimes under Turkish law, especially within the scope of Law No. 6563 and Law No. 5651. Finally, the thesis examines contractual and non-contractual liability of plat-forms as well as the issue of applicable law, concluding that platform liability sho-uld be determined within different legal frameworks depending on the nature of their activities.