Hemşirelik öğrencilerinin dijital bağımlılık düzeyi ile beklenmedik düşük akademik başarı algısı arasındaki ilişkinin belirlenmesi
Determining the relationship between digital addiction levels and unexpectedly low academic achievement perceived by nursing students
  1. Tez No: 1015633
  2. Yazar: TUĞBA İLBULAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RAHŞAN KOLUTEK TARLACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenci hemşire, Akademik başarı, Dijital bağımlılık. Tez, Algı, Bağımlılık, Dijital, Student nurse, Academic achievement, Digital addiction, Perception, Dependency
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, hemşirelik öğrencilerin dijital bağımlılık düzeyi ile beklenmedik düşük akademik başarı algısı arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tipte yapılmıştır. Araştırma evreni olan 505 öğrenciden 366'sı gönüllü olarak araştırmaya katılmıştır. Araştırma verilerinin toplanmasında; ''Tanıtıcı Özellikler Formu'', ''Dijital Bağımlılık Ölçeği'',“Algılanan Akademik Beklenmedik Düşük Başarı Ölçeği”kullanıldı. Veriler gerekli izinler ve etik kurul onayı alındıktan sonra toplandı. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler, bağımsız örneklem t-test, non-parametrik Mann Whitney U analizi, One-Way ANOVA analizi, non-parametrik Kruskal Wallis-H ve Pearson korelasyon analizi kullanıldı. Araştırmaya katılan hemşirelik öğrencilerinin yaş ortalaması 20,93±1,66 olup, %77,0'ının kadın olduğu belirlendi. Öğrencilerin Dijital Bağımlılık Ölçeği puan ortalaması 105,14±26,54; Algılanan Akademik Beklenmedik Düşük Başarı Ölçeği puan ortalaması ise 18,08±4,88 olarak saptandı. Cinsiyet değişkenine göre Algılanan Akademik Beklenmedik Düşük Başarı Ölçeği puan ortalamaları arasında, sınıf değişkenine göre dijital bağımlılık, bazı alt boyut puan ortalamalarının anlamlı düzeyde farklılık gösterdiği (p<0,05) belirlendi Korelasyon analizi sonucunda Algılanan Akademik Beklenmedik Düşük Başarı Ölçeği ile Dijital Bağımlılık Ölçeği arasında pozitif yönlü ve zayıf düzeyde anlamlı ilişki olduğu (r = 0,361; p<0,01), dijital bağımlılık ile sınıf ortalaması arasında ise negatif yönlü ve zayıf düzeyde anlamlı ilişki bulunduğu saptandı (r = -0,223; p<0,01). Sonuç olarak hemşirelik öğrencilerinde dijital bağımlılık düzeyi arttıkça algılanan akademik düşük başarı düzeyinin arttığı ve akademik başarı ortalamasının azaldığı belirlenmiştir. Bu doğrultuda dijital bağımlılığa yönelik önleyici ve destekleyici eğitim programlarının hemşirelik eğitim sürecine entegre edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This descriptive and correlational study was conducted to determine the relationship between digital addiction levels and perceived unexpected academic underachievement among nursing students. Of the 505 students constituting the study population, 366 voluntarily participated in the research. Data were collected using the Personal Information Form, the Digital Addiction Scale, and the Perceived Academic Unexpected Underachievement Scale. The data were gathered after obtaining the necessary institutional permissions and ethics committee approval. Descriptive statistics, the independent samples t-test, the non-parametric Mann–Whitney U test, one-way ANOVA, the non-parametric Kruskal–Wallis H test, and Pearson correlation analysis were used to evaluate the data. The mean age of the participating nursing students was 20.93 ± 1.66 years, and 77.0% of the participants were female. The mean score of the Digital Addiction Scale was 105.14 ± 26.54, while the mean score of the Perceived Academic Unexpected Underachievement Scale was 18.08 ± 4.88. According to the gender variable, a significant difference was found in the mean scores of the Perceived Academic Unexpected Underachievement Scale. In addition, according to the grade level variable, significant differences were observed in digital addiction and some of its subdimension scores (p < 0.05). Correlation analysis revealed a positive, weak, and statistically significant relationship between the Perceived Academic Unexpected Underachievement Scale and the Digital Addiction Scale (r = 0.361, p < 0.01). Furthermore, a negative, weak, and statistically significant relationship was found between digital addiction and grade point average (r = -0.223, p < 0.01). In conclusion, as the level of digital addiction increased among nursing students, the level of perceived academic underachievement also increased, while academic achievement decreased. Based on these findings, it is recommended that preventive and supportive educational programs aimed at reducing digital addiction be integrated into the nursing education process.