Study on customer purchase intention of medical tourism services in Türkiye
Türkiye'de tıbbi turizm hizmetlerinde müşteri satın alma niyeti üzerine çalışma
  1. Tez No: 1015773
  2. Yazar: SEYED SAEED MOMENZADEH
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA ÖZGE BARUÖNÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Marka bilinirliği, Marka imajı, Satın alma niyeti, Sağlık turizmi, Brand awareness, Brand image, Purchase intention, Medical tourism
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Doğuş Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Tıbbi turizm veya tıbbi hizmetler için seyahat, sağlık turizminin hızla büyüyen alt kategorilerinden biridir. Herhangi bir marka ile ilgili aramanın önündeki en büyük engel, müşterilerin satın alma kararlarını doğrudan etkileyen marka bilinirliğidir. Bir şirketin performansı ve stratejik planlaması üzerindeki önemli etkisi nedeniyle, marka imajı yaratılışından bu yana önem kazanmıştır. Müşterilerin bir marka veya ürüne olan ilgisi ve onu satın alma eğiliminin birleşimi, satın alma niyeti olarak bilinir. Bu, kişinin belirli bir marka veya ürüne yönelik duyguları ve eğilimleriyle yakından ilişkilidir. Bu araştırmanın temel amacı, ülke bilinirliği, ülke imajı, algılanan hizmet kalitesi ve fiyat algısının Türkiye'deki tıbbi turizm talebi üzerindeki etkilerini ortaya çıkarmaktır. Ayrıca, tüketici etnosentrizmi ve dijital okuryazarlığın (düzenleyici değişkenler olarak) satın alma niyeti üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Araştırmanın örneklemi, Türkiye dışında yaşayan ve gelecekte yurtdışına seyahat etme niyeti veya fırsatı olan 254 İran vatandaşı yetişkinden oluşmaktadır. Tanımlayıcı araştırma türünde yürütülecek olan çalışmada, İran vatandaşlarına önceden tasarlanmış yapılandırılmış bir anket dağıtılmış ve söz konusu değişkenlerin Türkiye'deki hastaneleri seçme kararları üzerindeki etkileri ölçülmüştür. Son olarak, toplanan veriler SPSS ve SmartPLS programları kullanılarak analiz edilmiştir. Bu süreçte veriler üzerinde yol analizi ve moderatör analizi uygulanarak değişkenler arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Bulgular, dört temel öngörücünün (ülke farkındalığı, ülke imajı, algılanan hizmet kalitesi ve fiyat algısı) Türkiye'deki tıbbi turizm için satın alma niyetini önemli ve olumlu yönde etkilediğini göstermektedir. Fiyat algısı da önemli bir etkiye sahiptir ve bu da uygun fiyatlılık ve algılanan değerin Türkiye için temel rekabet avantajları olmaya devam ettiğini göstermektedir. Ülke farkındalığı, sonraki değerlendirmelerin ve tercihlerin oluşmasını sağlayan gerekli bir ön koşul olarak işlev görmektedir. Yüksek dijital okuryazarlık ortalaması ve niyet ile olan düşük korelasyon dikkate alındığında, dijital becerilerin bu örneklemde fiyatla ilgili kararları belirgin şekilde ayıran bir faktör olmaktan ziyade, daha çok arka planda bulunan temel bir yetkinlik olarak işlediği söylenebilir. Etnosentrizm, farkındalık-niyet ilişkisini etkilemez. Tıbbi turizmde, farkındalık oluştuğunda pragmatik sağlık ihtiyaçları ve ekonomik gerekçeler kültürel önyargıyı geçersiz kılabilir. Niyetle olan negatif korelasyon, bazı tutumsal dirençleri gösterir, ancak farkındalık etkisini değiştirmek için yeterli değildir. Regresyon sonuçları, CE için yetersiz düzenleyici etkiler gösterse de, yapısal model tüm yapılarla ve CE ile yeterli bütünlük göstermektedir. Sonuç olarak, bu tez, uluslararası hastaların Türkiye'deki tıbbi turizme yönelik satın alma niyetlerini açıklayan kapsamlı, ampirik olarak doğrulanmış bir model sunmaktadır. Markalaşma, davranışsal ve sosyo-kültürel belirleyicileri entegre ederek, küresel sağlık turizmi sektöründe hem akademik araştırmalar hem de stratejik karar alma için sağlam bir çerçeve sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Medical tourism, which means traveling to receive medical care, is a rapidly growing part of health tourism. Brand awareness is the main obstacle in brand-related searches and directly affects customers' buying decisions. Brand image has become more important over time because it strongly influences a company's success and planning. Purchase intention refers to how interested customers are in a brand or product and how likely they are to buy it. For a specific brand or item, purchase intention is quite relating to their feelings and preferences. The main aim of this study is to demonstrate how country awareness, country image, perceived service quality, and price perception contribute to the demand for medical tourism in Türkiye. In addition, it was investigated that how two moderating factors as consumer ethnocentrism and digital literacy can influence purchase intention. 254 Iranian adults living outside Türkiye were surveyed in this study. It was assumed that they may travel abroad in the future. Through application of a structured questionnaire, it was measured how these factors could influence their decisions to choose hospitals in Türkiye. The achieved data were analyzed using path analysis and moderator analysis by SPSS and SMART-PLS software. Country awareness, country image, perceived service quality, and price perception showed a strong and positive effect on the intention to choose medical tourism in Türkiye according to the final results. Price perception plays specifically important role, showing that affordability and value are major advantages for Türkiye. Country awareness is also important, since it can form post-opinions and choices. We understood that even though digital literacy is highly developed but is not sufficiently related to purchase intention, digital skills may be a prime ability rather than a key factor in price decisions for this group. Ethnocentrism does not play a role in relating awareness and intention. Real health needs and financial reasons can be more effective than cultural tendency in medical tourism when people are aware of their choices. The negative link with intention may demonstrate some resistance, but it is not sufficient to change the effect of awareness. Even if, regression results prove weak moderating effects for consumer ethnocentrism, the overall model is still strong with whole factors included. In summary, this research shows a detailed, evidence-based model that describes why international patients select medical tourism in Türkiye. By combining branding, behavioral, and social factors, it offers a strong framework for both academic research and strategic planning in global health tourism.