Yabancı dil olarak Türkçe öğrenen Kazak öğrenciler üzerine yapılan araştırmaların sistematik incelemesi
A systematik review of research on Kazakh students learning Turkish as a foreing language
  1. Tez No: 1015804
  2. Yazar: LIANA KUDAIBERGEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FUNDA UZDU YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dil yanlışları, Kazak Türkçesi, Türkiye Türkçesi, Türkçe öğretimi, Yazım hataları, Linguistic mistakes, Türkiye Turkish, Turkish teaching, Writing errors
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Bilim Dalı
Özet
Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenen Kazak öğrenciler üzerine gerçekleştirilen bu çalışma, sistematik inceleme yöntemi çerçevesinde analiz edilmiştir. Bu kapsamda, 2012 -2024 yıllar arasında yayımlanan akademik makaleler, tezler ve akademik yayınlar taranarak, öncelikle belirlenen çalışma kriterlerine uygun 164 kaynaktan 36 çalışma seçilmiştir. Araştırma sürecinde, öğrencilerin dil öğrenme aşamasındaki zorlukları inceleyerek, ek olarakta onların motivasyon kaynakları, uygulanan öğretim stratejileri detaylı incelenmiştir. Derleme sonucunda çıkan ortak sorunlar ve eğitim uygulamaları çözümleri tanımlanarak çalışmanın bulgular bölümünde sistematik biçimde değerlendirilip karşılaştırılmıştır. Sistematik incelemenin sonuçları, Kazak öğrencilerin Türkçe öğrenme sürecinde karşılaşığı hataların %60'ı yazılı anlatımda çıktığını gösternektedir. Bu hataların %40'ı noktalama, yazım yanlışları, %25'i sözdizimsel sorunları, %15'i ise ses ile yazımla ilgili sorunların sözcük seçimine kaynaklı olduğu öne çıkmıştır. Çalışmada bu sorunların oluşumuna sebep olarak, ana dil etkisi, motivasyon eksikliği ve kültürel uyum sürecinde yaşanan sorunların etkili olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle sonuçlar dikkate alındığında yazılım becerilerini desteyen uygulamalara ve bunun için düzenli geri bildirimle sözcük öğretimi geliştirebilen etkinliklere daha çok yer verilmesi önerilebilir. Öğrencilerin dil öğrenme konusunda çıkan hataların azaltılması için ana dil ile hedef dil farkındalığı üzere öğretim programların geliştirilmesine özen gösterilebilir. Multimedya destekli öğretim yöntemlerinin eklenmesi de bu noktada tavsiye edilmektedir. İlerleyen çalışmalarda, Kazak öğrencilerin Türkçe öğrenme sürecinde dil öğrenmedeki hatalarına değil, öğrenme isteği, motivasyon kaynaklarına da kapsamlı odaklanılması faydalı olacaktır.
Özet (Çeviri)
The research conducted on Kazakh students' acquisition of Turkish as a foreign language was analyzed within the framework of the systematic review. Within this method, an initial pool of 164 sources, academic articles, thesis, scholarly materials published between 2012 and 2024 was screened. Moreover, 36 studies predefined quality criteria and were selected for in - depth analysis. During the review, students' difficulties, the motivational factors influencing their progress, the relative merits of specific teaching strategies and methodological approaches were evaluated. As a result of review, the key challenges were delineated and effective instructional practices were synthesized systematically. Based on the results of the research, 60% of the errors by Kazakh students during learning Turkish occurred in written production. 40% of these were punctuation and spelling lapses comprised, 25% were syntactic deviations, 15% of the errors related to the sound spelling writing mismatches caused by word choice. As the primary reasons, the interference from the learners' first language, insufficient motivation and challenges in cultural integration were identified in this study. In order to mitigate them, recommended introducing regular, structured writing exercises that reinforce vocabulary teaching with regular feedback. For this reason, in order to overcome these errors can be taken to develop instructıonal programs that foster awareness of the native and the target language. As well as, the integration of multimedia instructional methods is advised to support diverse learning preferences. In following studies, not only difficulties of learners, but also, the sources of Kazakh students' motivation and learning willness needed to be maintained comprehensively during the process of learning Turkish.