Çevrimiçi eğitim danışmanlığına yönelik öğrenci görüşlerinin incelenmesi
Examination of student opinions regarding online educational counseling
- Tez No: 1015857
- Danışmanlar: PROF. DR. VEYSEL DEMİRER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim bilimleri, Eğitim koçluğu, Çevrimiçi psikolojik danışma, Educational science, Educational coaching, Online psychological counseling
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, günümüzde giderek yaygınlaşan çevrimiçi eğitim danışmanlığı (e-koçluk) hizmeti alan öğrencilerin bu sürece yönelik deneyimlerini akademik performans, duyuşsal durumlar, ders çalışma stratejileri ve sosyal ilişkiler bağlamında derinlemesine incelemektir. Araştırma, nitel araştırma yaklaşımı çerçevesinde durum çalışması deseniyle yürütülmüştür. Araştırmanın çalışma grubunu, çevrimiçi eğitim danışmanlığı hizmeti alan 10 YKS hazırlık, 8 LGS hazırlık ve 7 ara sınıf düzeyi olmak üzere toplam 25 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma verileri, alanında uzman kişilerin görüşleri doğrultusunda son şekli verilen yarı yapılandırılmış bir görüşme formu aracılığıyla toplanmış ve içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. Elde edilen tüm nitel bulgular; öğrencilerin akademik performansları, duyuşsal durumları, ders çalışma stratejileri, sosyal ilişkileri ve sürece yönelik geliştirme önerileri olmak üzere beş ana tema altında toplanmıştır. Araştırma bulgularına göre öğrenciler, çevrimiçi eğitim danışmanlığı sürecinde deneme sınavı netlerinde ve okul içi yazılı notlarında önemli düzeyde artış yaşandığını, başarıyı tesadüfe değil kendi sistemli çabalarına bağlamaya başladıklarını ifade etmiştir. Duyuşsal açıdan katılımcılar, sürecin sabit zihniyetten gelişim odaklı zihniyete geçişlerini doğrudan desteklediğini, akademik özgüvenlerini artırdığını ve sınav kaygılarını bariz şekilde azalttığını belirtmiştir. Çalışma stratejileri açısından e-koçluk desteğinin erteleme davranışını azalttığı, öz düzenleme ve zaman yönetimi becerilerini geliştirdiği ve“Hata Defteri”gibi stratejileri çalışma rutinlerine kattığı görülmüştür. Sosyal ilişkiler boyutunda öğrenciler, ders takibinin profesyonel bir dış kaynağa devredilmesiyle ebeveyn-çocuk arasındaki çatışmaların azaldığını, aile içi iletişimin güçlendiğini ve uzaktan sistemin kazandırdığı zamanın sosyal yaşam dengesini kurmayı kolaylaştırdığını dile getirmiştir. Katılımcılar süreci gelecekte daha verimli hale getirmek için mobil uygulama tasarımı, yapay zekâ entegrasyonu ve dönemsel yüz yüze buluşmalar önermiştir. Sonuç olarak çevrimiçi eğitim danışmanlığının, öğrencilerin hem akademik hem de duyuşsal gelişim süreçlerine esnek, erişilebilir ve son derece etkili bir destek sağladığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The primary objective of this study is to examine in depth the experiences of students receiving online educational counseling (e-coaching) services, which are becoming increasingly widespread today, within the context of academic performance, affective states, study strategies, and social relations. The study was conducted using a case study design within the framework of a qualitative research approach. The study group consists of a total of 25 students receiving online educational counseling services, including 10 YKS (Higher Education Institutions Exam) preparation, 8 LGS (High School Entrance Exam) preparation, and 7 intermediate grade students. The research data were collected through a semi-structured interview form finalized in line with expert opinions and analyzed using the content analysis method. All qualitative findings obtained were categorized under five main themes: students' academic performance, affective states, study strategies, social relations, and suggestions for process improvement. According to the research findings, students stated that there was a significant increase in their practice exam scores and in-school written exam grades during the online educational counseling process, and they began to attribute their success to their own systematic efforts rather than to coincidence. From an affective perspective, the participants indicated that the process directly supported their transition from a fixed mindset to a growth mindset, increased their academic self-confidence, and visibly reduced their exam anxiety. In terms of study strategies, it was observed that e-coaching support reduced procrastination behavior, enhanced self-regulation and time management skills, and integrated strategies such as the“Mistake Notebook”into their study routines. Regarding the social relations dimension, students expressed that delegating academic tracking to a professional external source reduced parent-child conflicts, strengthened intra-family communication, and that the time saved by the remote system facilitated establishing a social life balance. To make the process more efficient in the future, participants suggested mobile application design, artificial intelligence integration, and periodic face-to-face meetings. Consequently, it is observed that online educational counseling provides a flexible, accessible, and highly effective support system for both the academic and affective development processes of students.