Erken adölesan dönem badmintoncularda gölge antrenman ve reaktif çeviklik antrenmanlarının motorik özellikler üzerine etkileri
Effects of shadow training and reactive agility training on motoric characteristics in early adolescent badminton players
- Tez No: 1015868
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET PENSE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Badminton, çeviklik, reaktif çeviklik, gölge antrenman, motorik özellikler, Badminton, agility, reactive agility, shadow training, motoric characteristics
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, erken adölesan dönem badmintoncularda uygulanan gölge antrenman ve reaktif çeviklik antrenmanlarının motorik özellikler üzerine etkilerinin incelenmesidir. Araştırmaya, Konya ili Selçuklu Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğüne bağlı spor salonunda badminton eğitimi alan yaş ortalaması 12,30±1,17 yıl olan toplam 27 kadın badmintoncu gönüllü olarak katılmıştır. Katılımcılar gölge antrenman grubu (GAG, n=9), reaktif çeviklik antrenman grubu (RÇG, n=9) ve kontrol grubu (KNG, n=9) olmak üzere üç gruba ayrılmıştır. Araştırma kapsamında sporculara 12 hafta süreyle haftada 3 gün antrenman programı uygulanmıştır. Çalışma öncesinde ve sonrasında sporcuların motorik özelliklerini belirlemek amacıyla flamingo denge testi, Illinois çeviklik testi, yanlara çeviklik testi ve dört köşe çeviklik testi uygulanmıştır. Ayrıca sporcuların boy uzunluğu, vücut ağırlığı ve vücut yağ yüzdesi ölçümleri gerçekleştirilmiş, dikey sıçrama yüksekliği ve vücut ağırlığı değerleri kullanılarak anaerobik güç hesaplanmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerin analizinde SPSS 27.0 paket programı kullanılmıştır. Verilerin normal dağılım durumları çarpıklık ve basıklık değerleri ile incelenmiştir. Grupların ön test ve son test ölçümlerinin karşılaştırılmasında Karışık Desen (2×3) ANOVA testi kullanılmıştır. Anlamlı farklılıkların belirlenmesinde Bonferroni post-hoc testinden yararlanılmış, etki büyüklüğü için kısmi eta-kare (ηp²) değerleri hesaplanmıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Araştırma bulguları incelendiğinde, vücut yağ yüzdesi ile sağ ve sol ayak denge performanslarında zaman faktörüne bağlı olarak istatistiksel açıdan anlamlı değişimler olduğu belirlenmiştir (p<0,05). Buna karşın Illinois çeviklik testi, dört köşe çeviklik testi, yanlara çeviklik testi ve anaerobik güç değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmemiştir (p>0,05). Gruplar arası karşılaştırmalarda ise incelenen performans değişkenleri açısından anlamlı bir farklılık olmadığı belirlenmiştir. Elde edilen bulgular, araştırmada incelenen performans değişkenlerinin antrenman süreci boyunca farklı düzeylerde değişim gösterebildiğini, ancak bu değişimlerin uygulanan antrenman programlarına özgü olmadığını ortaya koymuştur. Sonuç olarak, bu çalışma kapsamında uygulanan gölge antrenman ve reaktif çeviklik antrenmanlarının erken adölesan dönem kadın badmintoncularda incelenen motorik özellikler üzerinde rutin badminton antrenmanlarına kıyasla üstün bir etki oluşturduğu gösterilememiştir. Bununla birlikte bazı performans değişkenlerinde zaman içerisinde gözlenen değişimler, erken adölesan dönemde büyüme-gelişim süreçleri, düzenli badminton antrenmanlarına katılım ve antrenman deneyimi gibi faktörlerin performans gelişiminde dikkate alınması gereken değişkenler olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to examine the effects of shadow training and reactive agility training on selected motor performance characteristics in early adolescent badminton players. A total of 27 female badminton players (mean age: 12.30 ± 1.17 years) voluntarily participated in the study. All participants were actively training at a badminton facility affiliated with the Selçuklu Youth and Sports District Directorate in Konya, Türkiye. Participants were randomly assigned to a Shadow Training Group (STG, n=9), a Reactive Agility Training Group (RAG, n=9), and a Control Group (CG, n=9). The intervention period lasted 12 weeks, with training sessions conducted three times per week. To assess motor performance characteristics, the Flamingo Balance Test, Illinois Agility Test, Lateral Agility Test, and Four-Corner Agility Test were administered before and after the intervention period. In addition, body height, body weight, and body fat percentage measurements were obtained. Anaerobic power was calculated using vertical jump height and body weight values. Data were analyzed using SPSS 27.0. Normality assumptions were assessed through skewness and kurtosis values. A 2×3 mixed-design analysis of variance (ANOVA) was used to compare pre-test and post-test measurements among groups. Bonferroni post hoc analyses were performed when appropriate, and partial eta-squared (ηp²) values were calculated as measures of effect size. Statistical significance was accepted at p<0.05. The findings revealed significant time-related changes in body fat percentage as well as right- and left-leg balance performance (p<0.05). However, no statistically significant differences were observed in Illinois agility, Four-Corner agility, Lateral agility, or anaerobic power performances (p>0.05). Furthermore, no significant differences were found between groups for any of the performance variables examined. These findings indicate that although certain performance variables changed over the course of the training period, such changes could not be attributed specifically to the shadow training or reactive agility training interventions. In conclusion, the results of the present study did not demonstrate a superior effect of shadow training or reactive agility training compared with routine badminton training on the motor performance variables examined in early adolescent female badminton players. Nevertheless, the changes observed in some performance variables over time suggest that factors such as growth and maturation, regular participation in badminton training, and accumulated training experience may contribute to performance development during early adolescence.