The relationship between kinesiophobia and physical activity in adolescent idiopathic scoliosis patients with cheneau brace at early and late stage
Cheneau gövde ortezi kullanan adölesan idiopatik skolyozlu bireylerde erken dönem ve geç dönem kinezyofobi ve fiziksel aktivite düzeyi arasındaki ilişki
- Tez No: 566826
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FEYZA ŞULE BADILLI DEMİRBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Skolyoz, Fiziksel Aktivite, Kinezyofobi, Scoliosis, Physical Activity, Kinesiophobia
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Cheneau gövde ortezi kullanan adölesan idiopatik skolyozlu bireylerde korse kullanım süresine göre erken dönem ve geç dönem kinezyofobi ve fiziksel aktivite düzeyi ile aralarındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla, Formed Özel Ortez ve Protez Uygulama Merkezi'nde hekim tarafından takip edilmekte olan 10-16 yaş aralığında 60 adölesan idiopatik skolyozlu birey çalışmaya dahil edildi. Katılımcılar tedavi sürelerine göre 2 gruba ayrıldı.1-4 ay arası gövde ortezikullanan ve tedavilerinin erken döneminde olan katılımcılar Grup 1 olarak adlandırıldı. 8-18 ay arası gövde ortezi kullanan ve tedavilerinin geç döneminde olanlar Grup 2 olarak adlandırıldı.Tüm katılımcılara Tampa Kinezyofobi anketiile uluslararası fiziksel aktivite değerlendirme anketi (IPAQ) uygulandı. Buna ek olarak tarafımızdan oluşturulan ve katılımcıların klinik parametreleri ile beden imaj algısını ölçen Walter Reed Görsel DeğerlendirmeSkalası (WRVAS) ölçeğinin dahil edildiği skolyoz değerlendirme formu tüm katılımcılarauygulandı.Verileri analiz etmek için Statistical Package for Social Science (SPSS) Windows Version 22.0 kullanıldı. Yapılan tüm analizler için p0,05) Grup 1 için korse tedavisi altında takip edildiği aylık süre ve günlük korse kullanım süresi ile kinezyofobi düzeyi ilişkili bulundu(p0,05).Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda;korse tedavi süresindeki artışın fiziksel aktivite seviyesini yetersizleştirdiğini, kinezyofobi düzeyini ise arttırdığına inanıyoruz. Öte yandan, çalışmamız sonucunda korse tedavisinin erken dönemindeki skolyozlu katılımcılarda aylık ve günlük korse kullanım süresinin arttıkça kinezyofobi düzeyinin de arttığı ve artan kinezyofobi düzeyinin düşük fiziksel aktiviteyle ilişkili olduğu sonucuna varılmıştır. Buna ek olarak, korse tedavisinin uzun süreli-geç dönemindeki skolyozlu bireylerde ise kinezyofobi ile fiziksel aktivite düzeyi arasında bir ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
We included 60 individuals who aged between 10 and 16 years old are followed by Formed Orthosis and Prothesis Center to investigate the kinesiophobia and physical activity level and detect the relationship between these factors depending on the duration of brace treatment in individuals with Adolescent Idiopathic Scoliosis (AIS). Participants were divided into two groups: early stage; the individuals who were under brace treatment for 1-4 months named as Group 1 and late stage; the individuals who were under brace treatmentfor8-18 months named as Group 2. Tampa Kinesiophobia Questionnaire, International Physical Activity Questionnaire-Short Form (IPAQ-SF) and the scoliosis evaluation form created by ourselves thatcontains Walter Reed Visual Assessment Scale (WRVAS) was performed for evaluating the perceived body image. It also contains clinical parameters too.Statistical Package for Social Science (SPSS) Windows Version 22.0 was used for analyzing the variables. Significant level was accepted with the p value of less than 0,05 (p0,05). A relationship was foundin Group 1 between the monthly in-brace time and Tampa score. (p0,05).Considering all of these, it is found that with the increasing duration of brace treatment, physical activity level decreases. In addition, kinesiophobia level rises with the duration of daily and monthly in-brace time in the patients who are at the early stage of their brace treatment and kinesiophobia level is in relationship with decreased physical activity level in these patients.