7.Sınıf İngilizce Öğretim Programı Kazanımlarının ve Ders Kitabının 21. Yüzyıl Becerileri Kapsamında İncelenmesi
Analysis of the 7th Grade English Curriculum Attainments and Course Book Within The Scope of 21st Century Skills
  1. Tez No: 1016016
  2. Yazar: DERYA SAKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DÜRDANE TOR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: 21. yüzyıl becerileri, ders kitabı, etkinlikler, kazanımlar, öğretim programı, 21st century skills, activities, attainments, coursebook, curriculum
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
Küreselleşme ve teknolojik gelişmeler, bireylerin eleştirel düşünme, iletişim, iş birliği, yaratıcılık ve uyum sağlama gibi 21. yüzyıl becerileriyle donatılmasının önemini artırmıştır. Bu doğrultuda öğretim programları ve ders kitaplarının bu becerileri destekleyecek şekilde yapılandırılması gerekmektedir. Bu araştırmanın amacı, Yedinci Sınıf İngilizce Dersi Öğretim Programı kazanımları ile ders kitabındaki etkinlikleri 21. yüzyıl becerileri açısından incelemek ve kazanımlar ile etkinlikler arasındaki uyumu değerlendirmektir. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi kullanılmıştır. Araştırmanın veri kaynaklarını, 2018 Yedinci Sınıf İngilizce Dersi Öğretim Programı ile 2024–2025 eğitim öğretim yılında kullanılan yedinci sınıf İngilizce ders kitabı oluşturmaktadır. Veriler, araştırmacı tarafından P21 2015 21. Yüzyıl Öğrenme Çerçevesi ve ilgili alan yazın doğrultusunda geliştirilen kodlama kılavuzu ve kontrol listeleri kullanılarak analiz edilmiştir. Kazanımlar ve ders kitabı etkinlikleri araştırmacı ve ikinci bir araştırmacı tarafından bağımsız olarak kodlanmıştır. Veriler betimsel analiz yöntemiyle çözümlenmiş ve kodlayıcılar arası uyumun kabul edilebilir düzeyde olduğu belirlenmiştir. Bulgular, öğrenme ve yenilik becerilerinin hem öğretim programı kazanımlarında hem de ders kitabı etkinliklerinde en fazla temsil edilen beceriler olduğunu göstermiştir. Buna karşılık yaşam ve kariyer becerileri sınırlı düzeyde temsil edilirken bilgi, medya ve teknoloji becerilerine ise yer verilmediği belirlenmiştir. Bazı beceriler açısından kazanımlar ile etkinlikler arasında uyum bulunmasına rağmen, bazı alt becerilerde bu uyumun yeterli olmadığı belirlenmiştir. Araştırma bulgularının, öğretim programları ile ders kitapları arasındaki beceri temelli uyumun güçlendirilmesine ve gelecekte yapılacak program geliştirme çalışmalarına katkı sağlaması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Globalization and technological advancements have increased the importance of equipping individuals with 21st century skills such as critical thinking, communication, collaboration, creativity, and adaptability. Accordingly, curricula and coursebooks should be designed to foster these skills. This study aimed to examine the attainments of the Seventh Grade English Language Curriculum and the activities in the coursebook in terms of 21st century skills and to evaluate the alignment between the attainments and the activities. The study employed document analysis. The data sources consisted of the 2018 Seventh Grade English Language Curriculum and the seventh-grade English coursebook used during the 2024–2025 academic year. The data were analyzed using a coding manual and checklists developed by the researcher based on the P21 2015 Framework for 21st Century Learning and the related literature. The attainments and coursebook activities were coded independently by the researcher and a second researcher. The data were analyzed through descriptive analysis, and a satisfactory level of inter-coder agreement was achieved. The findings revealed that learning and innovation skills were the most frequently represented in both the curriculum attainments and the coursebook activities. In contrast, life and career skills were represented to a limited extent, whereas information, media, and technology skills were not represented. Although alignment was observed between the attainments and the activities for some skills, insufficient alignment was identified in certain sub-skills. The findings are expected to contribute to strengthening the alignment between curricula and coursebooks in terms of 21st century skills and to future curriculum development studies.