İmplant yüzeyi dekontaminasyon işlemlerinin yüzey morfolojisine etkisinin in vitro incelenmesi
In vitro evaluation of the effects of implant surface decontamination procedures on surface morphology
  1. Tez No: 1016041
  2. Yazar: FURKAN ÖZAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELİM ERSANLI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dental implantlar, Peri-implantitis, Dekontaminasyon, Titanyum, Taramalı elektron mikroskobu
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Oral İmplantoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Oral İmplantoloji Bilim Dalı
Özet
Özay, F. (2026). İmplant Yüzeyi Dekontaminasyon İşlemlerinin Yüzey Morfolojisine Etkisinin İn Vitro İncelenmesi. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Oral İmplantoloji ABD. Doktora Tezi. İstanbul. Peri-implantitis tedavisinde kontamine implant yüzeyinin etkin biçimde temizlenmesi, reosseointegrasyon potansiyeli ve uzun dönem implant başarısı açısından kritik önemdedir. Bu in vitro çalışmada, mikropürüzlü SLA titanyum implant yüzeylerinde air-abraziv toz püskürtme ile elektrolitik dekontaminasyonun temizlik etkinliği, yüzey morfolojisi ve kimyasal kalıntı profili açısından karşılaştırılması amaçlandı. Dehisens ve fossa tipinde iki farklı peri-implant kemik defekti üç boyutlu olarak modellenerek her modele SLA yüzeyli implant yerleştirildi. Otuz iki implant AD, AF, GD ve GF olmak üzere dört gruba ayrıldı (n=8). AirFlow gruplarında 40 μm sodyum bikarbonat tozu 45° açıyla, 3–4 mm mesafeden 120 sn uygulandı; GalvoSurge gruplarında üretici protokolüne uygun elektrolitik temizlik yapıldı. İşlem sonrası kalan boya miktarı standart makro fotoğraflar üzerinden ImageJ ile hesaplandı; morfolojik ve elementel değerlendirme SEM/EDS ile yapıldı. GalvoSurge uygulanan gruplarda kalan boya yüzdesi AirFlow'a göre anlamlı düzeyde daha düşüktü (AirFlow: 37,141; GalvoSurge: 28,469; p=0,019). Defekt geometrisi ve yöntem×defekt etkileşimi anlamlı bulunmadı (p>0,05). En yüksek rezidü AD grubunda (40,75±11,42), en düşük rezidü GF grubunda (28,06±11,94) izlendi. SEM incelemelerinde AirFlow sonrası granüler partikül kümeleri ve yamalı film kalıntıları, GalvoSurge sonrası daha kompakt film benzeri rezidüler gözlendi. EDS'de GalvoSurge gruplarında klor düzeyinin artması, elektrolitik temizlik sonrası durulama standardizasyonunun önemini göstermektedir. Bulgular, elektrolitik dekontaminasyonun boya kalıntısını azaltmada daha etkili olabileceğini; ancak rezidü tipi, yüzey kimyası ve klinik biyofilm koşullarının birlikte değerlendirilmesi gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Özay, F. (2026). In Vitro Evaluation of the Effects of Implant Surface Decontamination Procedures on Surface Morphology. Istanbul University, Institute of Health Sciences, Department of Oral Implantology. PhD Thesis. Istanbul. Effective decontamination of contaminated implant surfaces is critical for the reosseointegration potential and long-term success of implants in the treatment of peri-implantitis. This in vitro study aimed to compare air-abrasive powder application and electrolytic decontamination on micro-rough SLA titanium implant surfaces in terms of cleaning efficacy, surface morphology, and chemical residue profile. Two different peri-implant bone defect models, dehiscence and fossa-type defects, were three-dimensionally designed, and SLA-surfaced implants were placed in each model. Thirty-two implants were allocated into four groups: AD, AF, GD, and GF (n=8). In the AirFlow groups, 40 μm sodium bicarbonate powder was applied at a 45° angle from a distance of 3–4 mm for 120 seconds; in the GalvoSurge groups, electrolytic cleaning was performed according to the manufacturer's protocol. Following treatment, the amount of residual dye was calculated from standardized macro-photographs using ImageJ software, while morphological and elemental evaluations were performed by SEM/EDS analysis. The residual dye percentage was significantly lower in the GalvoSurge groups compared with the AirFlow groups (AirFlow: 37.141; GalvoSurge: 28.469; p=0.019). Defect geometry and the method × defect interaction were not statistically significant (p>0.05). The highest residual value was observed in the AD group (40.75±11.42), whereas the lowest residual value was detected in the GF group (28.06±11.94). SEM examination revealed granular particle clusters and patchy film-like remnants after AirFlow application, whereas more compact film-like residues were observed after GalvoSurge treatment. The increased chlorine levels detected in the GalvoSurge groups by EDS analysis indicate the importance of standardizing the rinsing protocol following electrolytic cleaning. These findings suggest that electrolytic decontamination may be more effective in reducing dye remnants; however, residue characteristics, surface chemistry, and clinical biofilm conditions should be evaluated together.