Farklı tork prosedürleri uygulanan açılı ve düz multiünit dayanak vidalarındaki ters tork değerlerine adeziv uygulamasının etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of adhesive application on reverse torque values of angled and straight multiunit abutment screws applying different torque procedures
  1. Tez No: 1016113
  2. Yazar: SEVAL ÇEVİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SABİHA ZELAL BAŞKAN ÜLKÜ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Adhesive, dayanak vidası, multi-ünit abutment, tork prosedürü, protetik tedavi, Adhesive, abutment screw, multi-unit abutment, torque procedure, prosthetic treatment
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
İmplant-dayanak bağlantısının uzun dönem başarılı bir birliktelik oluşturması, implant üstü protezlerin dayanıklılığı ve işlevi için önemlidir. Vida gevşemesi protezin devamlılığını etkileyen en önemli etkenlerden biridir. Vida gevşemesi implant ile dayanak arasında mikron düzeyinde küçük boşluklar oluştursa bile, bu boşluklarda bakterilerin üremesine ve implantitis başlangıcına neden olmaktadır. Aynı zamanda bu boşluktan dolayı mikro hareketler oluşmakta ve bu hareketlilik osseointegrasyonu olumsuz etkilemektedir. Vidanın gevşemesi, ayırıcı kuvvetlerin ön yük kuvvetinden büyük olduğu durumda meydana gelmektedir. Bu ayırıcı kuvvetleri yok etmeye çalışmak yerine, onları minimumda tutmaya uğraşmak daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Vida bağlantısını ayıran kuvvetleri en az seviyede tutmak ve sıkma kuvvetini en üst seviyeye getirmek vida bağlantısının gevşemesini engelleyecektir. Bu amaçla çalışmamızda, vida gevşemesini en aza indirecek tork prosedürünü belirlemeyi ve adeziv uygulamasının tork değeri üzerindeki etkisini araştırmayı amaçlamaktayız. Çalışmamız n=10 olmak üzere 80 örneklem üzerinde gerçekleştirilmiştir. Gruplar 4 grup adhesive uygulanan ve 4 grup adhesive uygulanmayan olmak üzere açılarına (düz - 30˚) ve tork prosedürlerine göre (10 saniye final torkunda bekletilen – 10 saniye final torkunda bekletilip 10 dakika sonra aynı işlemlerin tekrarlandığı prosedür) 8 alt gruptan oluşmaktadır. Dayanakların bağlanacağı 80 adet implant otopolimerize akrilik rezin içine gömülmüştür. Dayanaklar modellerdeki implantlara vida aracılığı ile bağlanmıştır. Tüm dayanak vidaları, dijital tork ölçüm cihazında üreticinin talimatlarına göre 30 Ncm sıkılmıştır. Bütün hazırlanan ve tork prosedürleri uygulanan ve adhesive prosedürleri tamamlanan örnekler termal yaşlandırmaya tabi tutulmuştur. Termal yaşlandırma işleminden sonra örneklerin tamamına geri çıkarma torku uygulanmıştır.BU çalışma doğrultusunda sıfır hipotezimiz: • Adhesive uygulaması, ortalama tork değerlerini arttıracaktır. • Düz-multi-ünit dayanakların ters tork değerleri, ortalamaları açılı mult- ünitlerin ters tork değerlerinden daha büyük bulunaktır. • Tork prosedürleri açısından; 10 saniye final torkunda bekletilip 10 dakika sonra 10 saniye final torku uygulanan prosedürdeki (T2) ortalama ters tork değerleri, final torkunda 10 saniye bekletilen prosedürdeki (T1) ortalama ters tork değerlerinden daha büyük bulunacaktır. 2 Çalışmanın sonucunda adhesive uygulaması, süreden ve tork prosedüründen bağımsız olarak ters tork değerlerini arttırmıştır. Açılı abutmentlerin ters tork değerleri adhesive uygulaması ve tork prosedüründen bağımsız olarak düz abutmentlerin ters tork değerlerinden daha düşük bulunmuştur. Adhesive uygulaması ve açıdan bağımsız olarak tork prosedürüne bakıldığında ise 10 saniye beklenip 10 dakika sonra tekrar torkunun uygulanması ters tork değerlerini arttırmıştır.
Özet (Çeviri)
A successful long-term union of the implant -abutment connection is important for the durability and function of implant -supported prostheses. Screw loosening is one of the most important factors affecting the continuity of the prosthesis. Even though screw loosening creates small micron-level gaps between the implant and the abutment, it causes bacteria to grow in these gaps and the onset of implantitis . At the same time, micro movements occur due to this gap and this mobility negatively affects osseointegration . Loosening of the screw occurs when the separating forces are greater than the preload force. Instead of trying to eliminate these separating forces, a better approach would be to try to keep them to a minimum. Keeping the forces separating the screw connection to a minimum and maximizing the tightening force will prevent the screw connection from loosening. For this purpose, in our study, we aim to determine the torque procedure that will minimize screw loosening and to investigate the effect of adhesive application on the torque value. Our study was carried out on 80 samples, n = 10. The groups consist of 8 subgroups, 4 groups of which adhesive is applied and 4 groups of which are not applied, according to their angles ( straight - 30˚) and torque procedures (waiting for 10 seconds at final torque - procedure of waiting for 10 seconds at final torque and repeating the same process after 10 minutes). 80 implants to which the abutments will be attached embedded in autopolymerized acrylic resin . The abutments are connected to the implants in the models via screws. All abutment screws were tightened to 30 Ncm on a digital torque meter according to the manufacturer's instructions . All prepared samples, on which torque procedures were applied and adhesive procedures were completed, were subjected to thermal aging. Removal torque for all samples after thermal aging In line with this study, our null hypothesis is : • Adhesive application will increase the average torque values. • the reverse torque values of straight multi - unit abutments is greater than the reverse torque values of angled multi-units . • torque procedures; The average reverse torque values in the procedure (T2) where the final torque is kept for 10 seconds and the final torque is applied for 10 seconds after 10 minutes will be greater than the average reverse 4 torque values in the procedure (T1) where the final torque is kept for 10 seconds . As a result of the study , adhesive application increased reverse torque values , regardless of time and torque procedure. The reverse torque values of angled abutments were found to be lower than the reverse torque values of straight abutments, regardless of the adhesive application and torque procedure. When we look at the torque procedure , regardless of the adhesive application and angle, waiting for 10 seconds and applying the torque again after 10 minutes increased the reverse torque values.