Çocuklarda daimi birinci molar dişlerde dual cure rezin modifiye kalsiyum silikat (TheraCal PT) ile gerçekleştirilen amputasyon tedavisinin başarısının retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of the success of pulpotomy treatment performed with dual-cure resin-modified calcium silicate (TheraCal PT) in permanent first molar teeth of children
- Tez No: 1016114
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ ŞERMET ELBAY
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Amputasyon, Daimi Birinci Molar Diş, Kalsiyum Silikat, Retrospektif Çalışma, TheraCal PT, Vital Pulpa Tedavisi, Pulpotomy, Permanent First Molar Tooth, Calcium Silicate, Retrospective Study, TheraCal PT, Vital Pulp Therapy
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı; çocuk hastalarda daimi birinci molar dişlerde dual-cure rezin modifiye kalsiyum silikat (TheraCal PT) materyali kullanılarak gerçekleştirilen amputasyon tedavilerinin klinik ve radyografik başarı oranlarını retrospektif olarak değerlendirmektir. Çalışma kapsamında, daimi birinci büyük azı dişlerine vital pulpa tedavisi prosedürleri doğrultusunda TheraCal PT uygulanmış hastaların verileri geriye dönük olarak incelenmiştir. Belirlenen dahil edilme kriterlerine uygunluk gösteren olguların takip formları, klinik muayene kayıtları ve paralel teknikle elde edilmiş periapikal radyografileri literatürde kabul görmüş başarı ve başarısızlık kriterleri temel alınarak analiz edilmiştir. Elde edilen verilerin istatistiksel değerlendirmeleri tanımlayıcı istatistiksel metotlar ve değişkenler arası ilişkileri incelemeye yönelik uygun test yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya, TheraCal PT ile amputasyon tedavisi tamamlanan toplam 34 diş dahil edilmiştir. İncelenen dişlerin %20,6'sının (n=7) üst çenede (maksilla), %79,4'ünün (n=27) ise alt çenede (mandibula) konumlandığı saptanmıştır. Takip süreleri sonunda uygulanan tedavilerin genel (total) başarı oranı %73,53 (25 diş) olarak hesaplanırken, total başarısızlık oranı %26,47 (9 diş) olarak belirlenmiştir. Klinik başarısızlık semptomları ayrıntılı olarak analiz edildiğinde, olgularda en sık gözlenen bulguların provoke ağrı (%26,47, n=9), palpasyonda hassasiyet, patolojik mobilite ve mukozada şişlik/kızarık bulgularının ise en düşük oranda (%2,94, n=1) izlendiği tespit edilmiştir. Olguların radyolojik başarısızlık kriterleri incelendiğinde; periodontal aralıkta genişleme, lamina dura devamlılığının kaybı ve periapikal radyolüsensi bulgularının her birinin eşit oranda (%15, n=5) dağılım sergilediği saptanmıştır. Takip süresi boyunca değerlendirilen hiçbir olguda internal veya eksternal kök rezorpsiyonuna rastlanmamıştır. Tedavi başarısı üzerinde etkisi olabilecek klinik değişkenler incelendiğinde, takip sürelerine göre 6 ayını dolduran 19 dişin 5'inde (%26) klinik, 1'inde (%5) ise hem klinik hem radyolojik başarısızlık saptanmıştır. Çene tipine göre başarı dağılımları değerlendirildiğinde ise total başarının üst çenede %85,7 (6 diş), alt çenede ise %70,37 (19 diş) düzeyinde gerçekleştiği görülmüştür. Elde edilen bulgular ışığında, genç daimi birinci büyük azı dişlerinin vital pulpa tedavilerinde TheraCal PT materyali ile uygulanan amputasyon tedavisinin klinik ve radyografik olarak kabul edilebilir düzeyde başarı sağladığı sonucuna varılmıştır. Geliştirilen bu yeni jenerasyon materyalin uzun dönem klinik performansının, pulpal doku yanıtlarının ve dentin köprüsü oluşum özelliklerinin daha net ortaya konulabilmesi için daha geniş örneklem gruplarını içeren, prospektif ve uzun takip süreli klinik araştırmalara gereksinim duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to retrospectively evaluate the clinical and radiographic success rates of pulpotomy treatments performed using dual-cure resin-modified calcium silicate (TheraCal PT) in permanent first molar teeth of pediatric patients. Within the scope of the study, the records of patients who had undergone vital pulp therapy with TheraCal PT in permanent first molar teeth were retrospectively reviewed. Follow-up forms, clinical examination records, and periapical radiographs obtained using the paralleling technique were analyzed according to widely accepted success and failure criteria reported in the literature. Statistical analyses were performed using descriptive statistical methods and appropriate tests to evaluate relationships between variables. A total of 34 teeth treated with TheraCal PT pulpotomy were included in the study. Of the evaluated teeth, 20.6% (n=7) were located in the maxilla and 79.4% (n=27) in the mandible. At the end of the follow-up period, the overall success rate of the treatment was calculated to be 73.53% (25 teeth), while the overall failure rate was determined as 26.47% (9 teeth). Detailed analysis of clinical failure symptoms revealed that provoked pain was the most frequently observed finding (26.47%, n=9), while tenderness to palpation, pathological mobility, and mucosal swelling/redness were observed at the lowest frequency (2.94%, n=1). Evaluation of radiographic failure criteria demonstrated that periodontal ligament space widening, loss of lamina dura continuity, and periapical radiolucency were observed at equal frequencies (15%, n=5 each). No cases of internal or external root resorption were detected throughout the follow-up period. When clinical variables potentially affecting treatment success were evaluated, among the 19 teeth that completed a 6-month follow-up period, clinical failure was observed in 5 teeth (26%), while both clinical and radiographic failure were detected in 1 tooth (5%). Evaluation according to jaw location demonstrated an overall success rate of 85.7% (6 teeth) in the maxilla and 70.37% (19 teeth) in the mandible. Based on the findings of the present study, pulpotomy treatment performed with TheraCal PT in young permanent first molar teeth provided clinically and radiographically acceptable success rates. Further prospective clinical studies with larger sample sizes and longer follow-up periods are required to better clarify the long-term clinical performance, pulpal tissue responses, and dentin bridge formation characteristics of this new-generation material.