Hemşirelerin duygusal bulaşma düzeyleri ile demografik faktörlerinin afete hazırlık algısını yordayıcı etkisi
The predictive effect of nurses' emotional contagion levels and demographic factors on their perception of disaster preparedness
  1. Tez No: 1016159
  2. Yazar: NILUFAR ABDURAKHIMOVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE ÇİÇEK KORKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Afet hazırlığı, Afetler, Duygusal bulaşma, Hemşirelik, Hemşirelik hizmetleri, Disaster preparation, Disasters, Emotional contagion, Nursing, Nursing services
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Bilim Dalı
Özet
Tanımlayıcı ve ilişkisel tasarımda yürütülmüş olan bu araştırma hemşirelerin duygusal bulaşma düzeyleri ile demografik faktörlerin afete hazırlık algısı üzerindeki yordayıcı etkisini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini yedi farklı sağlık kurumunda çalışan 1932 hemşire oluşturmaktadır. Veriler, Kişisel Bilgi Formu, Duygusal Bulaşma Ölçeği ve Hemşirelerde Afete Hazırlık Algısı Ölçeği kullanılarak Kasım 2024–Nisan 2025 tarihinde toplanmıştır. Verilerin analizinde; tanımlayıcı istatistikler, bağımsız gruplar t-testi, varyans analizi, korelasyon (Pearson) ve regresyon analizleri kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda, hemşirelerin duygusal bulaşma düzeyi ve afete hazırlık algısı düzeylerinin yüksek olduğu bulunmuştur. Afete hazırlık algısıyla duygusal bulaşma düzeyleri arasında zayıf pozitif bir ilişki saptanırken (r=0,077, p<0,01); müdahale evresinde özellikle üzüntü duygusu ile negatif yönlü anlamlı bir ilişki (r=-0,095, p<0,01) belirlenmiştir. Demografik değişkenlere göre afete hazırlık algısının anlamlı düzeyde farklılaştığı belirlenmiştir. Çoklu regresyon modelinde duygusal bulaşma düzeyi, afet eğitim tatbikat deneyimi ve lisansüstü eğitim afete hazırlık algısını pozitif yönde yordayan faktörler iken; devlet hastanesinde çalışmak bu algıyı negatif yönde etkilemektedir. Tek değişkenli analizlerde yaş, mesleki/kurum deneyimi, pozisyon, medeni durum ve çocuk sahipliği gibi değişkenler anlamlı farklılıklar yaratmış olsa da bu faktörlerin çoklu modelde yordayıcı etkisini yitirdiği tespit edilmiştir. Çoklu regresyon modelinin açıklayıcılık gücünün %8,2 düzeyinde olması, afete hazırlık algısının afet eğitim tatbikat deneyimi, kurum türü, mesleki eğitim ve psikososyal dinamiklerin etkileşimiyle şekillenen karmaşık bir olgu olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This research, conducted utilizing a descriptive and correlational design, was carried out to examine the predictive effect of nurses' emotional contagion levels and demographic factors on disaster preparedness perception. The study sample comprises 1932 nurses employed across seven distinct healthcare institutions. Data were collected between November 2024 and April 2025 utilizing a Personal Information Form, the Emotional Contagion Scale, as well as the Disaster Preparedness Perception Scale for Nurses. During data analysis, descriptive statistics, independent samples t-tests, analysis of variance, Pearson correlation, alongside regression analyses were utilized. Results demonstrated that nurses possessed high levels of emotional contagion and disaster preparedness perception. While a weak positive correlation was identified between disaster preparedness perception and emotional contagion levels (r=0.077, p<0.01), a significant negative correlation was determined specifically with the emotion of sadness during the intervention phase (r=-0.095, p<0.01). Disaster preparedness perception differed significantly according to demographic variables. In the multiple regression model, emotional contagion level, disaster training and drill experience, alongside postgraduate education positively predicted disaster preparedness perception; conversely, working in a public hospital affected this perception negatively. Although variables such as age, professional/institutional experience, position, marital status, or having children created significant differences in univariate analyses, these factors lost their predictive effect in the multiple model. The 8.2% explanatory power of the multiple regression model demonstrates that disaster preparedness perception is a complex phenomenon shaped by the interaction of disaster training and drill experience, institution type, professional education, alongside psychosocial dynamics.