Kornea yaralarında rosmarinik asitin iyileşme üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of rosmarinic acid on healing in corneal wounds
- Tez No: 1016222
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜŞRA KİBAR KURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kornea, Cornea
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Veteriner Cerrahi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Geleneksel tedavi yaklaşımları öncelikle yeniden epitelizasyonu desteklemeyi ve ikincil enfeksiyonları önlemeyi amaçlar; ancak etkinlikleri genellikle inflamasyonun yetersiz kontrolü ve oküler yüzeyde optimal olmayan tutunma süresi ile sınırlıdır. Bu nedenle, sadece epitel onarımını hızlandırmakla kalmayıp aynı zamanda inflamatuar yanıtı modüle eden ve ilaç biyoyararlanımını artıran yeni lokal ajanlar geliştirmeye yönelik artan bir ilgi vardır. Bu nedenle sunulan tez çalışmasında, rosmarinik asitin kornea yara iyileşmesindeki etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada, toplamda 51 adet olmak üzere, erişkin dişi Sprague-Dawley ırkı rat kullanılmıştır. Kontrol, kitosan ile rosmarinik asit+kitosan olmak üzere üç grupta toplam 51 gözde korneal hasar oluşturulmuştur. Deneme modelindeki ratların sol gözünde 3 mm çapında korneal yara oluşturma işlemi gerçekleştirilmiştir. Ratlarda korneal hasar oluşturulduktan sonra 0,12, 24, 36, 48, 60, 72 ve 84. saatlerde floresein boyama yapılarak kobalt mavisi ışık altında fotoğraf çekilmiştir. Kornea yaralarının fotoğrafları cetvel, slit lamp ve kamera yardımıyla görüntülenmiştir ve bilgisayar ortamına aktarılmıştır. Image J programı kullanılarak lezyonun çeperi poligon yöntemi ile işaretlenerek µm2 cinsinden ölçülüp kaydedilmiştir. 36. ve 84. saatlerde ötenazi yapılıp histopatolojik inceleme için örnekler alınmıştır. Bulgular: Yapılan çalışmada, eş boyutta oluşturulan lezyonlarda 12., 24., 36., 48., 60., 72. ve 84. saatlerde rosmarinik asit+kitosanın daha etkili olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca, gerçekleştirilen histopatolojik incelemeler sonucunda da rosmarinik asit+kitosan karışımının üstün başarı gösterdiği belirlenmiştir. Sonuçlar: Bu çalışmanın bulguları, rosmarinik asit+kitosanın lokal uygulamasının deneysel kornea epitel yara iyileşmesinde önemli bir terapötik avantaj sağladığını açıkça göstermektedir. Hem kontrol hem de yalnızca kitosan uygulanan gruplarla karşılaştırıldığında, kombine formülasyonun daha hızlı yara kapanmasına, değerlendirilen tüm zaman noktalarında lezyon boyutunda belirgin azalmaya ve klinik iyileşme sonuçlarında iyileşmeye yol açtığı belirlenmiştir. Bu sonuçlar, uygun bir taşıyıcı sistem aracılığıyla uygulanan rosmarinik asidin epitel rejenerasyonunu hızlandırmada kritik bir rol oynadığını doğrulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Conventional treatment approaches primarily aim to support re-epithelialization and prevent secondary infections; however, their effectiveness is often limited by inadequate control of inflammation and suboptimal retention time on the ocular surface. Therefore, there is increasing interest in developing novel topical agents that not only accelerate epithelial repair but also modulate the inflammatory response and enhance drug bioavailability. In this thesis study, it was aimed to investigate the effects of rosmarinic acid on corneal wound healing. Materials and Methods: In this study, a total of 51 adult female Sprague-Dawley rats were used. Corneal injury was induced in 51 eyes divided into three groups: control, chitosan, and rosmarinic acid+chitosan groups. A 3 mm diameter corneal wound was created in the left eye of each rat. Following corneal injury induction, fluorescein staining was performed at 0, 12, 24, 36, 48, 60, 72, and 84 hours, and photographs were taken under cobalt blue light. Corneal wound images were obtained using a ruler, slit lamp, and camera and transferred to a computer environment. Using the ImageJ software, the lesion margins were marked with the polygon method, measured in µm², and recorded. At the 36th and 84th hours, euthanasia was performed and samples were collected for histopathological examination. Results: In the present study, the rosmarinic acid+chitosan was observed to be more effective in lesions of equal size at the 12th, 24th, 36th, 48th, 60th, 72nd, and 84th hours. Furthermore, histopathological examinations also demonstrated superior outcomes in the rosmarinic acid+chitosan group. Conclusions: The findings of this study clearly demonstrate that local application of rosmarinic acid+chitosan provides a significant therapeutic advantage in experimental corneal epithelial wound healing. Compared with both the control and chitosan-only groups, the combined formulation resulted in faster wound closure, significant reduction in lesion size at all evaluated time points, and improved clinical healing outcomes. These results confirm that rosmarinic acid, when administered through an appropriate carrier system, plays a critical role in accelerating epithelial regeneration.