Farklı kalınlıklardaki seramik hibrit ve nano hibrit kompozitler altında polimerize edilen rezin simanların yüzey mikrosertliklerinin karşılaştırılması
Comparison of surface microhardnes of resin cements polymerized under different thicknesses of ceramic hybrid and nano hybrid composites
- Tez No: 1016274
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ RIZA ÇETİN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: İndirekt restorasyonlar, Mikrosertlik, Rezin siman, Indirect restorations, Microhardness, Resin cement
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu in vitro çalışmanın amacı farklı kalınlıklarda hibrit seramik CAD/CAM blok ve iki nanohibrit kompozit rezin kullanılarak hazırlanan indirekt restorasyonların altında, farklı yöntemlerle polimerize edilebilen rezin simanların yüzey sertlik derecelerinin karşılaştırılmasını değerlendirmektir. Çalışmada, hibrit-seramik CAD/CAM blok Lava Ultimate (LU), nano-hibrit kompozit rezin IPS Empress Direct (IPS) ve nano hibrit kompozit rezin Neo Spectra ST HV (NST) olmak üzere üç farklı restoratif materyalden 1 mm, 2 mm ve 3 mm kalınlıklarda örnekler hazırlandı. Bu örneklerin altına, yalnızca ışıkla polimerize olan veya hem kimyasal hem de ışıkla polimerize olan dört farklı rezin siman (Nova Resin, Imicryl ve NX3 Nexus, Kerr), 0,5 mm kalınlığında teflon kalıplar (6 mm çap × 0,5 mm yükseklik) aracılığıyla yerleştirildi. Farklı kalınlıktaki restoratif materyallerin altındaki simanlar, LED ışık cihazı ile 20 saniye süreyle polimerize edildi (n=15). Kontrol gruplarında ise simanlar, 0,5 mm kalınlığındaki teflon kalıplara yerleştirildi ve üzerlerine konulan şeffaf cam lamel aracılığıyla doğrudan ışıkla 20 saniye süreyle polimerize edildi. Örneklerin restoratif materyallere ve cama yapışmasını önlemek amacıyla yüzeylerine şeffaf bant uygulandı. Polimerizasyon sonrası örnekler, 24 saat boyunca ışık geçirmeyen karanlık ortamda bekletildi. Mikrosertlik ölçümleri, Hardway Microvickers cihazı ile üst ve alt yüzeylerden üç farklı noktadan, 50 g yük 15 saniye uygulanarak gerçekleştirildi.İstatistiksel analizler SPSS 24.0 yazılımı kullanılarak, α=0,05 anlamlılık düzeyinde tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Tukey ve Scheffe testleri ile gerçekleştirildi. Üst ve alt yüzeyler kendi aralarında karşılaştırıldığında her ikisinde de en yüksek mikrosertlik düzeyleri kontrol Imicryl DC grubunda kaydedilmiştir. Imicryl kontrol gruplarından sonra en yüksek sertlik değerleri 1 mm Imicryl DC gruplarında gözlenmiştir (p< 0,05). NX3 kontrol grupları için, Imıcryl kontrol gruplarından düşük sertlik değerleri saptanmıştır (p< 0,05). Bütün materyallerde farklı kalınlıklar kendi aralarında değerlendirildiğinde, NX3 DC gruplarının Imicryl DC gruplarına kıyasla anlamlı derecede daha düşük mikrosertlik değerleri gösterdiği belirlenmiştir (p< 0,05). Kontrol grupları, her iki siman sisteminde de diğer gruplara kıyasla anlamlı derecede daha yüksek mikrosertlik değerleri göstermiştir (p < 0,05). Rezin simanların mikrosertlik değerleri, restorasyon materyalinin tipi ve kalınlığından etkilenmiştir; materyal kalınlığı arttıkça mikrosertlik azalma eğilimi göstermiştir. Bu nedenle, klinik uygulamalarda rezin siman seçiminin restorasyon materyalinin ışık geçirgenliği ve kalınlığı dikkate alınarak yapılması önemlidir.
Özet (Çeviri)
The aim of this in vitro study was to evaluate and compare the surface microhardness of resin cements polymerized using different curing modes beneath indirect restorations fabricated from a hybrid ceramic CAD/CAM block and two nano-hybrid composite resins with different thicknesses. Specimens with thicknesses of 1 mm, 2 mm, and 3 mm were prepared from three restorative materials: a hybrid ceramic CAD/CAM block (Lava Ultimate; LU), a nano-hybrid composite resin (IPS Empress Direct; IPS), and a nano-hybrid composite resin (Neo Spectra ST HV; NST). Four resin cements with light-cure and dual-cure polymerization modes (Nova Resin, Imicryl and NX3 Nexus, Kerr) were placed beneath the restorative materials using teflon molds measuring 6 mm in diameter and 0,5 mm in thickness. The resin cements were polymerized for 20 seconds using an LED lightcuring unit through the restorative materials (n=15). In the control groups, resin cements were polymerized directly for 20 seconds through a transparent glass slide. To prevent adhesion, transparent tape was applied to the specimen surfaces. After polymerization all samples were stored in a dark environment for 24 hours. Microhardness measurements were performed on the top and bottom surfaces using a hardway microvickers hardness tester. Three indentations were made on each surface with a load of 50 g applied for 15 seconds. Statistical analyses were conducted using SPSS 24.0 software. One-way analysis of variance (ANOVA), followed by Tukey and Scheffé post-hoc tests, was applied at a significance level of α= 0,05. The highest microhardness values on both surfaces were observed in the Imicryl control groups. After the control groups, the highest values were recorded in the 1 mm Imicryl dual-cure groups (p< 0,05). NX3 control and dual-cure groups showed significantly lower microhardness values compared with Imicryl groups (p< 0,05). In both cement systems, control groups demonstrated significantly higher microhardness values than the experimental groups (p < 0,05). Overall, increasing restorative material thickness resulted in decreased microhardness values. The microhardness of resin cements was influenced by the type and thickness of the restorative material. Therefore, resin cement selection in clinical practice should consider the thickness and light-transmittance properties of the restorative material.