Akciğer kanserinde bronkoskopik biyopsi özellikleriyle PET/CT bulgularının korelasyonu
Correlation between bronchoscopic biopsy features and PET/CT findings in lung cancer
- Tez No: 1016346
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR MUTLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayarlı tomografi, Histopatoloji, Karsinoma-küçük hücreli olmayan-akciğer, Pozitron emisyon tomografi, Computed tomography, Histopathology, Carcinoma-non small cell-lung, Positron-emission tomography
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Akciğer kanserinde doğru tanı ve evreleme tedavi planlaması açısından kritiktir. Bu çalışmada akciğer kanseri olgularında bronkoskopik biyopsi özellikleri ile PET/BT bulguları özellikle primer lezyon ve lenf nodu SUVmax değerleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlandı. Materyal ve Metot: Tek merkezli, retrospektif ve kesitsel çalışmaya 1 Ocak 2020-1 Aralık 2025 arasında tanısal fiberoptik bronkoskopi yapılan ve primer pulmoner malignite tanısı alan 243 hasta dahil edildi. Demografik-klinik veriler, tümör lokalizasyonu, histopatoloji, TNM evresi, tanı yöntemleri ve PET/BT SUVmax değerleri incelendi. Veriler SPSS 26.0 ile analiz edildi, lojistik regresyon ve ROC analizi uygulandı. Bulgular: Yaş ortalaması 69,07±8,38 yıl olup hastaların %87,2'si erkekti. Tümörlerin %63',0'ı santral yerleşimliydi ve olguların %61,7'sine bronkoskopik biyopsi ile tanı konuldu. Bronkoskopik biyopsi yapılanlarda primer lezyon SUVmax değeri daha yüksekti [16,0 vs. 13,0; p<0.001]. Ancak çok değişkenli analizde bronkoskopik biyopsinin tek bağımsız belirleyicisi santral tümör yerleşimi idi (OR=4546,237; p<0.001). Primer SUVmax için AUC 0.704, kesme değeri 15.5, duyarlılık %56,4 ve özgüllük %79,0 bulundu. Primer SUVmax histopatolojik alt tip, T ve N evresiyle; lenf nodu SUVmax ise N evresi ve uzak metastazla ilişkiliydi. Tartışma ve Sonuç: Bronkoskopik biyopsi seçiminde temel belirleyici PET/BT metabolik aktivitesinden çok tümörün santral yerleşimi ve bronkoskopik ulaşılabilirliğidir. PET/BT; biyopsi yöntemini tek başına belirlemekten ziyade tümör biyolojisi, nodal hastalık yükü, evreleme ve uygun biyopsi hedefinin belirlenmesinde tamamlayıcı katkı sağlar.
Özet (Çeviri)
Introduction and aim: Accurate diagnosis and staging are essential in lung cancer. This study evaluated the relationship between bronchoscopic biopsy characteristics and PET/CT findings, particularly primary lesion and lymph node SUVmax values. Materials and Methods: This single-center, retrospective, cross-sectional study included 243 patients who underwent diagnostic fiberoptic bronchoscopy between 2020 and 2025 and were diagnosed with primary pulmonary malignancy. Demographic and clinical data, tumor localization, histopathology, TNM stage, diagnostic methods, and PET/CT SUVmax values were analyzed using SPSS 26.0. Logistic regression and ROC analyses were performed. Results: The mean age was 69.07±8.38 years, and 87.2% of patients were male. Tumors were centrally located in 63.0% of cases, and 61.7% were diagnosed by bronchoscopic biopsy. Primary lesion SUVmax was higher in patients undergoing bronchoscopic biopsy [16.0 vs. 13.0; p<0.001]. However, multivariate analysis showed that central tumor location was the only independent predictor of bronchoscopic biopsy use (OR=4546.237; p<0.001). For primary SUVmax, the AUC was 0.704, with a cut-off of 15.5, sensitivity of 56.4%, and specificity of 79.0%. Primary SUVmax was associated with histopathological subtype, T stage, and N stage, whereas lymph node SUVmax was associated with N stage and distant metastasis. Discussion and Conclusion: Bronchoscopic biopsy selection was mainly determined by central tumor location and bronchoscopic accessibility rather than PET/CT metabolic activity. PET/CT should be regarded as a complementary tool for assessing tumor biology, nodal disease burden, staging, and biopsy targeting, rather than a stand-alone determinant of biopsy method.