Otizm spektrum bozukluğu olan çocuklara gündüz tuvalet becerisi kazandırmada anneler tarafından sunulan çok duyulu öğretim materyalinin etkililiği
The effectiveness of a multisensory instructional material delivered by mothers in teaching daytime toileting skills to children with autism spectrum disorder
- Tez No: 1016503
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUĞBA SİVRİKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Otistik bozukluklar, Otistik çocuklar, Otizm, Otizm spektrum bozukluğu, Tuvalet eğitimi, Özel eğitime muhtaç çocuklar, Özel gereksinimli bireyler, Özel gereksinimli çocuklar, Autistic disorder, Autistic children, Autism spectrum disorder, Toilet training, Handicapped children who need special education, Special needs individuals, Children with special needs
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Zihin Engelliler Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, otizm spektrum bozukluğu olan çocuklara gündüz tuvalet becerisi kazandırmada anneler tarafından sunulan çok duyulu öğretim materyalinin etkililiğinin incelenmesidir. Araştırma, tek denekli araştırma yöntemlerinden eşzamanlı olmayan çoklu başlama modeli ile yürütülmüştür. Çalışma grubunu özel eğitim uygulama okuluna devam eden ve otizm spektrum bozukluğu olan üç çocuk ve anneleri oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında, annelerin çocuklarına gündüz tuvalet becerisi öğretiminde kullanmaları amacıyla geliştirilen çok duyulu öğretim materyalinin uygulanmasına yönelik bir anne eğitim süreci yürütülmüştür. Veri toplama sürecinde annelerin bilgi düzeyleri, kuruluk kaydı tutma becerileri, öğretim uygulama yeterlikleri ve çocukların tuvalet becerilerine ilişkin performansları izlenmiş olup ayrıca genelleme, izleme ve sosyal geçerlik verileri toplanmıştır. Araştırma bulguları, uygulanan programın annelerin tuvalet eğitimine ilişkin bilgi ve uygulama becerilerini artırmada etkili olduğunu göstermiştir. Annelerin kuruluk süresi kaydı tutma, çok duyulu öğretim materyaliyle öğretim yapma ve çocuklarına gündüz tuvalet kontrolü kazandırma becerilerinde öğretim öncesine kıyasla belirgin bir artış olduğu ve bu becerilerin %100 düzeyine ulaştığı belirlenmiş olup edinilen bu becerilerin genelleme ve izleme oturumlarında da sürdürüldüğü belirlenmiştir. Çocukların tuvalet becerilerine ilişkin bulgular, müdahale öncesinde düşük olan performanslarının öğretim süreciyle birlikte önemli ölçüde arttığını, becerilerin kalıcı olduğunu ve farklı ortamlara genellenebildiğini ortaya koymuştur. Sonuç olarak, anneler tarafından uygulanan çok duyulu öğretim materyalinin otizm spektrum bozukluğu olan çocukların gündüz tuvalet becerilerini kazanmalarında, bu becerileri sürdürmelerinde ve farklı ortamlara genellemelerinde etkili olduğu belirlenmiştir. Ayrıca materyalin uygulanmasına yönelik anne eğitim sürecinin annelerin bilgi ve uygulama becerilerini geliştirdiği görülmüştür. Sosyal geçerlik bulguları ise uygulamanın hem anneler hem de öğretmenler tarafından kabul edilebilir ve yararlı bulunduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to examine the effectiveness of a multisensory instructional material delivered by mothers in teaching daytime toilet skills to children with autism spectrum disorder (ASD). The study was conducted using a nonconcurrent multiple baseline design across participants, one of the single-subject research methods. The participants consisted of three children with ASD attending a special education practice school and their mothers. Within the scope of the study, a parent training process was implemented to teach mothers how to use a multisensory instructional material developed for teaching daytime toilet skills to their children. During the data collection process, mothers' knowledge levels, dryness-recording skills, instructional implementation skills, and the children's toilet skill performances were monitored. In addition, generalization, maintenance, and social validity data were collected. The findings indicated that the implemented training process was effective in improving mothers' knowledge and instructional skills related to toilet training. Significant improvements were observed in mothers' abilities to record dryness periods, use the multisensory instructional material for teaching, and teach daytime toilet control to their children. These skills reached 100% accuracy and were maintained during both generalization and maintenance sessions. The findings regarding the children's toilet skills demonstrated that their initially low performance levels increased substantially throughout the instructional process. The acquired skills were maintained over time and generalized across different settings. In conclusion, the multisensory instructional material implemented by mothers was found to be effective in helping children with ASD acquire, maintain, and generalize daytime toilet skills. Furthermore, the parent training process designed to support the implementation of the material improved mothers' knowledge and instructional competencies. Social validity findings also showed that the intervention was considered acceptable and beneficial by both mothers and teachers.