Maresin-1'in sıçanlarda pentilentetrazol ile indüklenen nöbetler ve buna bağlı gelişen nöroinflamasyon, nöronal hasar ve bilişsel bozulma üzerine etkileri
Effects of maresin-1 on pentylenetetrazol-induced seizures and the resulting neuroinflammation, neuronal damage and cognitive impairment in rats
  1. Tez No: 1016670
  2. Yazar: DANA ZAQZOUQ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN HİM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Nöroloji, Fizyoloji, Neurology, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Maresin-1, Epilepsi, Nöbetler, Nöroinflamasyon, Nöronal hasar, Bilişsel bozulma, Antiepileptik ilaçlar, Maresin 1, Maresin-1, Epilepsy, Seizures, Neuroinflammation, Neuronal damage, Cognitive impairment, Maresin 1, Neuroinflamation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Epilepsi, tekrarlayan nöbetlerle karakterize kronik bir nörolojik hastalık olup sıklıkla nöroinflamasyon, nöronal hasar ve bilişsel bozulma ile ilişkilidir. Güncel antiepileptik ilaçlar birçok hastada nöbetleri baskılayabilse de, önemli bir hasta grubu farmakorezistan kalmakta ve mevcut tedaviler altta yatan inflamatuvar ve nörodejeneratif mekanizmaları yeterince hedefleyememektedir. Bu çalışmada, özel bir pro-çözücü lipid aracısı olan maresin-1'in, pentilentetrazol (PTZ) ile indüklenen nöbetler ve buna eşlik eden davranışsal, biyokimyasal ve histopatolojik değişiklikler üzerindeki etkileri erişkin erkek Wistar sıçanlarda araştırıldı. Çalışma yedi grup halinde tasarlandı ve her grupta 12 hayvan (n=12) yer aldı. Hayvanlara PTZ uygulamasından önce maresin-1 (0,4 veya 4 μg/kg), valproik asit ya da bu iki ajanın kombinasyonu verildi. Nöbet başlangıç latansı ve nöbet süresi ayrı ayrı kaydedilirken, nöbet şiddeti modifiye Racine skalası kullanılarak skorlandı. Bilişsel performans pasif sakınma testi ile ölçüldü. Nöroinflamatuvar ve nörobiyolojik değişiklikler, korteks ve hipokampusta IL-1β, TNF-α, BDNF ve GFAP düzeyleri ölçülerek incelendi. Serebral korteks ve hipokampal CA bölgelerindeki histopatolojik değişiklikler krezil violet boyaması ile değerlendirildi. PTZ uygulaması belirgin nöbet aktivitesi, anlamlı bellek bozukluğu, belirgin nöroinflamasyon ve nöronal dejenerasyona yol açtı. Buna karşın, yüksek doz maresin-1, nöbet başlangıcını geciktirdi, nöbet şiddetini azalttı ve PTZ'ye bağlı bilişsel bozulmayı iyileştirdi. Aynı zamanda maresin-1, IL-1β ve TNF-α düzeylerinde azalma ve BDNF ekspresyonunda restorasyona sebep oldu. Valproik asit güçlü antikonvülzan ve histolojik düzeyde nöroprotektif etki gösterirken, maresin-1 ile kombinasyon tedavisi en belirgin anti-inflamatuvar cevabı oluşturdu. Bununla birlikte, maresin-1 tek başına PTZ'ye bağlı yapısal nöronal dejenerasyonu, vasküler dilatasyonu veya perinöronal şişkinliği anlamlı düzeyde önleyemedi. Bu bulgular, maresin-1'in antikonvülzan ve bilişsel koruyucu etkilerini esas olarak nöroinflamatuvar ve nörotrofik yolların modülasyonu yoluyla gösterdiğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Epilepsy is a chronic neurological disorder characterized by recurrent seizures and commonly associated with neuroinflammation, neuronal damage, and cognitive impairment. Although current antiepileptic drugs effectively suppress seizures in many patients, a considerable proportion remain pharmacoresistant, and existing therapies do not adequately target underlying inflammatory and neurodegenerative mechanisms. This study investigated the effects of maresin-1, a specialized pro-resolving lipid mediator, on pentylenetetrazol (PTZ)-induced seizures and related behavioral, biochemical, and histopathological alterations in adult male Wistar rats. The study was designed into seven groups, with 12 animals (n = 12) in each group. Animals were pretreated with maresin-1 (0.4 or 4 μg/kg), valproic acid, or their combination prior to PTZ administration. Seizure onset, duration, and severity were assessed using the modified Racine scale. Cognitive performance was evaluated with the passive avoidance test. Neuroinflammatory and neurobiological changes were examined by measuring cortical and hippocampal levels of IL-1β, TNF-α, BDNF, and GFAP. Histopathological alterations in the cerebral cortex and hippocampal CA regions were assessed using cresyl violet staining. PTZ administration induced robust seizure activity, significant memory impairment, marked neuroinflammation, and pronounced neuronal degeneration. High-dose maresin-1 delayed seizure onset, reduced seizure severity, and ameliorated PTZ-induced cognitive deficits, accompanied by reduced IL-1β and TNF-α levels and restoration of BDNF expression. Valproic acid exerted strong anticonvulsant and histological neuroprotective effects, while combination treatment produced the most pronounced anti-inflammatory responses. However, maresin-1 alone did not significantly prevent PTZ-induced structural neuronal degeneration, vascular dilatation, or perineuronal swelling. These findings suggest that maresin-1 exerts anticonvulsant and cognition-preserving effects primarily through modulation of neuroinflammatory and neurotrophic pathways.