The invented woman Vicki Baum's author role beyond gender norms
Yaratılan bir kadın Vicki Baum'un cinsiyet normlarının ötesindeki yazar rolü
- Tez No: 1016706
- Danışmanlar: PROF. DR. ONUR KEMAL BAZARKAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, German Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal cinsiyet, Kesişimsellik, Yazarlık, Gender, Intersectionality, Authorship
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Alman Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
YARATILAN BIR KADIN Vicki Baum'un Cinsiyet Normlarının Ötesindeki Yazar Rolü Bu çalışma, Vicki Baum'un yazarlığını eleştirel bir bakış açısıyla yeniden incelemekte; onun sıklıkla“trivial edebiyat”(Trivialliteratur) olarak değerlendirilmesine ve bağlamından kopuk biçimde analiz edilmesine karşı çıkmaktadır. Çalışma, yazarlığı sabit bir özellik olarak değil, edebî alan içinde öz-kurgulama, piyasa dinamikleri ve toplumsal atıfların etkileşimi yoluyla şekillenen dinamik, ilişkisel ve tarihsel olarak konumlanmış bir süreç olarak kavramaktadır. Metodolojik açıdan çalışma, Baum'un eserlerinin yakın metin analizini, otobiyografik yazılar, biyografik belgeler ve dönemin edebî ve kültürel söylemlerinin söylem çözümlemesiyle birleştiren bütüncül bir yaklaşım benimsemektedir. Bu yöntem, Baum'un yazar kimliğinin ekonomik zorunluluklar ile edebî tanınma arzusu arasındaki gerilimler içerisinde nasıl inşa edildiğini ve müzakere edildiğini ayrıntılı biçimde ortaya koymaktadır. Bulgular, Baum'un çok satan bir yazar olarak başarısının piyasa koşullarına yönelik stratejik uyumlara dayandığını; buna karşın sürekli olarak“trivial edebiyat yazarı”olarak etiketlenmesinin ise cinsiyete dayalı ve kesişimsel dışlanma mekanizmalarına işaret ettiğini göstermektedir. Çalışma,“yaratılan kadın”kavramının, toplumsal yapıların rolünü ve Baum'un kendi yazar kimliğinin inşasındaki özneleşme ve eyleyicilik kapasitesini anlamak açısından temel bir kavram olduğunu ileri sürmektedir. Ayrıca bu araştırma, edebî değer, görünürlük ve marjinalleşme arasındaki ilişkinin son derece güçlü olduğunu ve kadın yazarlığının her zaman karmaşık toplumsal, kültürel ve ekonomik koşulların bir ürünü olarak analiz edilmesi gerektiğini savunmaktadır. Yazarlığın süreçsel doğasına odaklanan bu doktora tezi, kadınların edebiyat tarihinin yeniden değerlendirilmesine ve edebiyat sosyolojisi alanına önemli katkılar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
THE INVENTED WOMAN. Vicki Baum's Author Role Beyond Gender Norms The present dissertation offers a critical examination of Vicki Baum's authorship, resisting its frequent dismissal as 'trivial literature' and its decontextualised analysis. It understands authorship not as a fixed quality but as a fluid, relational, and historically situated process built through the negotiation of self-fashioning, market forces, and social attributions in the literary field. Methodologically, the study uses an integrative approach, combining a close literary analysis of Baum's works with a discourse-analytical reading of autobiographical writings, biographical documents, and contemporary literary and cultural discourses. This method permits a nuanced understanding of how Baum's authorial role was constructed and negotiated amidst the tensions between economic exigencies and the aspiration for literary recognition. The findings suggest that Baum's success as a bestselling author was grounded in strategic adaptations to market conditions, while her persistent designation as 'trivial' points to gendered and intersectional mechanisms of exclusion. This paper argues that the 'invented woman' is a critical concept that is needed to understand the role of social structures and Baum as an agent in the construction of her authorial identity. This study argues that literary value, visibility and marginalisation are deeply connected and that female authorship must be constantly analysed as a product of complex social, cultural and economic conditions. The dissertation contributes substantially to the re-evaluation of women's literary history and sociology of literature with its focus on the processual nature of authorship.