Sevim Ak'ın Çocuk Kitaplarının Okunabilirlik Düzeyleri
Readability Levels of Sevim Ak's Children's Books
- Tez No: 1016735
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DURSUN ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Eğitim ve Öğretim, Turkish Language and Literature, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çocuk Edebiyatı, Okuma, Okunabilirlik, Okunabilirlik Formülleri, Sevim Ak, Children's Literature, Reading, Readability, Readability Formulas, Sevim Ak
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Okuma, bireyin bilgi edinmesini, düşünme becerilerini geliştirmesini ve dil gelişimini destekleyen temel beceriler arasında yer almaktadır. Bu süreçte bireyin yaş ve gelişim özelliklerine uygun metinlerle karşılaşması önemli görülmektedir. Metinlerin hedef okuyucuya uygunluğunu belirlemede kullanılan ölçütlerden biri okunabilirliktir. Okunabilirlik, bir metnin dilsel özellikleri doğrultusunda okuyucu tarafından kolay ya da zor anlaşılma durumunu ifade etmektedir. Bu araştırmada, Sevim Ak'ın çocuk edebiyatı alanındaki eserlerinin okunabilirlik düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma kapsamında yazarın ulaşılabilen çocuk kitapları Ateşman, Çetinkaya-Uzun ve Bezirci-Yılmaz okunabilirlik formülleri doğrultusunda incelenmiştir. Çalışma, nicel araştırma yaklaşımı temel alınarak doküman incelemesi yöntemiyle yürütülmüştür. İnceleme sürecinde eserlerde yer alan cümle, kelime ve hece sayıları belirlenmiş; elde edilen veriler Microsoft Excel programına aktarılarak okunabilirlik puanları hesaplanmıştır. Araştırma sonucunda Sevim Ak'ın eserlerinin büyük bölümünün çocukların okuma ve anlama düzeylerine uygun özellikler taşıdığı belirlenmiştir. Ateşman formülüne göre eserlerin çoğunun kolay ve orta güçlük düzeyinde olduğu; Çetinkaya-Uzun formülüne göre ağırlıklı olarak eğitsel okuma düzeyinde bulunduğu; Bezirci-Yılmaz formülüne göre ise büyük ölçüde ilköğretim seviyesine uygun olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bununla birlikte bazı eserlerde cümle uzunluğu, sözcük yapısı ve hece yoğunluğunun okunabilirlik düzeyini artırdığı görülmüştür. Elde edilen bulgular doğrultusunda, çocuklara yönelik eserlerin seçiminde okunabilirlik ölçütlerinin dikkate alınmasının önemli olduğu ve bu tür çalışmaların öğretmenler, ebeveynler ve araştırmacılar açısından yol gösterici nitelik taşıyabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Reading is one of the fundamental skills that supports an individual's acquisition of knowledge, development of thinking skills, and language development. In this process, it is considered important for individuals to encounter texts appropriate to their age and developmental characteristics. Readability is one of the criteria used to determine the suitability of texts for the target reader. Readability refers to the ease or difficulty with which a text is understood by the reader based on its linguistic characteristics. This study aims to determine the readability levels of Sevim Ak's works in the field of children's literature. Within the scope of the research, the author's available children's books were analyzed using the Ateşman, Çetinkaya-Uzun, and Bezirci-Yılmaz readability formulas. The study was conducted using a quantitative research approach and the document analysis method. During the analysis process, the number of sentences, words, and syllables in the works were determined; the data obtained were entered into Microsoft Excel to calculate readability scores. The research found that the majority of Sevim Ak's works possess characteristics suitable for children's reading and comprehension levels. According to the Ateşman formula, most of the works were classified as easy or of moderate difficulty; according to the Çetinkaya-Uzun formula, they were predominantly at the educational reading level; and according to the Bezirci-Yılmaz formula, they were largely appropriate for the elementary school level. However, it was observed that in some works, sentence length, word structure, and syllable density contribute to enhancing readability. Based on these findings, it is considered important to take readability criteria into account when selecting works for children, and such studies may serve as a guide for teachers, parents, and researchers.