Uluslararası enerji politikalarının Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığı üzerindeki etkileri
The effects of international energy policies on Turkey's energy dependency
- Tez No: 1016800
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERDEM DAMAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler, Enerji, Enerji arzı, Enerji güvenliği, Enerji politikaları, Karşılıklı bağımlılık, Yenilenebilir enerji, European Union, United Nations, Energy, Energy supply, Energy security, Energy policies, Interdependence, Renewable energy
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Avrupa Birliği ve Uluslararası İlişkiler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
Özet
Sanayi Devrimi ile başlayan süreç, enerji ihtiyacında üstel bir artışa ve fosil yakıtların aşırı kullanımına dayalı bir sistemin oluşmasına yol açmıştır. Bu durum, hem iklim değişikliğine hem de kaynakların dengesiz dağılımı nedeniyle uluslararası uyuşmazlıklara zemin hazırlamıştır. Yakın dönemde yaşanan Rusya-Ukrayna Savaşı gibi jeopolitik krizler, enerjinin sadece ticari bir meta değil, devletler için hayati bir güvenlik meselesi olduğunu kanıtlamıştır. Bu krizler, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği nezdinde yeni politikaların geliştirilmesini de mecbur kılmıştır. BM, iklim değişikliği ile mücadeleyi küresel bir norm haline getirirken; AB, konuyu hem çevresel sürdürülebilirlik hem de siyasi bir enerji arz güvenliği meselesi olarak ele almaktadır. Bu doğrultuda pek çok kritik anlaşmalar ve politikalar yürürlüğe girmiştir. Türkiye'nin enerji politikaları bu uluslararası rejimler ve anlaşmalar ekseninde şekillenmektedir. Enerjide yüksek oranda dışa bağımlı olan Türkiye için bu yeşil dönüşüm politikaları, sadece bir uyum zorunluluğu değil, aynı zamanda yapısal bağımlılığını kırmak için stratejik bir fırsat doğurmuştur. Çalışmada Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığı konusunun hem ulusal hem de uluslararası kaynaklar çerçevesinde nasıl şekillendiğine yer verilerek bu değişim“enerji arz ve güvenliği”ile“enerji çeşitliliği ve verimliliği”parametrelerinin etrafında değerlendirilmiştir. Çalışma, söz konusu enerji rejimi değişimi sürecini Kompleks Karşılıklı Bağımlılık Teorisi çerçevesinde analiz etmektedir. Teoride entegrasyonun taraflar arasındaki bağımlılığı artırması beklenirken; Türkiye ile AB-BM arasındaki enerji ilişkisinde“ters işleyen bir ilişki”tespit edilmiştir. Uluslararası normlara entegrasyon, Türkiye'yi sisteme hapsetmek yerine; yenilenebilir ve verimli kaynaklara yönelik gelişen politikalar enerji arz ve güvenliğinin sağlanmasını desteklemektedir. Çalışma, doğrudan uluslararası enerji politikalarını veyahut Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını hedef almayıp Kompleks Karşılıklı Bağımlılık Teorisi çerçevesinde bir analiz sunmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
The process began with the Industrial Revolution has led to an exponential increase in energy demand and emergence of a system based on excessive use of fossil fuels. This situation has paved the way for both climate change and international conflicts stemming from the unequal distribution of resources. Recent geopolitical crises, such as the Russia-Ukraine War, have demonstrated that energy is not a commercial commodity but a vital security issue. Thes crises have also compelled the United Nations and the European Union to develop new policies. While the UN struggle with climate change, the EU is addressing the issue as both a matter of environmental sustainability and a political issue of energy supply security. In this context, critical agreements and policies have come into effect. Türkiye's energy policies are shaped by these international frameworks and agreements. For highly dependant Türkiye, these green transition policies represent not only a necessity for compliance but also strategic opportunities to break free from its structural dependence. The study examines how Türkiye's energy dependence is evolved in terms of the parameters of“energy supply and security”and“energy diversification and efficiency.”within the framework of the Complex Interdependence. While integration is theoretically expected to increase interdependence among the parties, a“reverse relationship”has been observed in the energy issue for Türkiye. Rather than confining Türkiye to the system, integration with international norms supports the assurance of energy supply and security through policies that promote renewable and efficient energy sources.