Meme kanseri ve serviks kanseri için ulusal tarama programının varlığı: Büyük veri analizi
The existence of national screening programs for breast and cervical cancer: A big data analysis
- Tez No: 1016828
- Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Meme Kanseri, Serviks Kanseri, Tarama Programları, Sağlık Eşitsizlikleri, Büyük Veri Analitiği, Birinci basamak sağlık hizmetleri, Koruyucu sağlık hizmetleri, Meme neoplazmları, Serviks neoplazmı, Veri analizi, Breast Cancer, Cervical Cancer, Screening Programs, Health Inequalities, Big Data Analytics, Primary health care, Preventive health services, Breast neoplasms, Cervix neoplasm, Data analysis
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
Özet
AMAÇ: Bu çalışma, meme ve serviks kanserlerine yönelik ulusal tarama programlarının varlığını büyük veri yaklaşımıyla incelemeyi ve programların dünya bölgelerine göre dağılımını değerlendirmeyi amaçlamaktadır. YÖNTEM: Araştırma, ekolojik ve kesitsel desende planlanmış bir büyük veri analizi çalışmasıdır. Veriler Dünya Bankası veri tabanından elde edilmiş olup dünya bölgelerindeki meme ve serviks kanseri ulusal tarama programlarını kapsamaktadır. Ayrıca meme kanseri tarama programlarının ülkelerin gelir düzeylerine göre dağılımı incelenmiştir. Veriler coğrafi bölgelere göre sınıflandırılmış, istatistiksel değerlendirmelerde tanımlayıcı analizlerden yararlanılmıştır. Veri analizinde Microsoft Excel ve Python programlama dili kullanılmıştır. BULGULAR: Bulgular, 2021 yılı verilerine göre meme ve serviks kanseri ulusal tarama programlarının dünya genelinde eşit dağılmadığını göstermektedir. Tarama programlarının Avrupa ve Orta Asya'da daha yaygın olduğu, Sahra Altı Afrika başta olmak üzere bazı bölgelerde ise sınırlı kaldığı belirlenmiştir. Meme kanseri tarama programlarının ülke gelir düzeyine göre farklılık gösterdiği; yüksek gelirli ülkelerde daha yaygın olduğu saptanmıştır. Serviks kanseri tarama programlarında da bölgesel farklılıklar bulunmuş ve bazı bölgelerde programların yetersiz olduğu görülmüştür. SONUÇ: Meme ve serviks kanseri tarama programlarının dağılımında belirgin bölgesel eşitsizlikler bulunmaktadır. Meme kanseri taramalarında gelir düzeyine bağlı farklılıklar dikkat çekmektedir. Tarama programları bazı bölgelerde yaygınken, özellikle kaynakların kısıtlı olduğu bölgelerde sınırlı kalmaktadır. Bu bulgular, tüm ülkeleri kapsayan erişilebilir ve sürdürülebilir tarama politikalarının gerekliliğini ortaya koymaktadır. Büyük veri analitiğinin bu eşitsizliklerin izlenmesinde önemli bir araç olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: This study aims to examine the existence of national screening programs for breast and cervical cancer using a big data approach and to assess the distribution of these programs across different regions of the world. METHOD: This study is a big data analysis project designed using an ecological and cross-sectional approach. The data were obtained from the World Bank database and cover national breast and cervical cancer screening programs in various regions of the world. Additionally, the distribution of breast cancer screening programs according to countries' income levels was examined. The data were classified by geographic region, and descriptive analyses were utilized in the statistical evaluations. Microsoft Excel and the Python programming language were used for data analysis. RESULTS: Findings based on 2021 data indicate that national screening programs for breast and cervical cancer are not evenly distributed worldwide. It has been determined that screening programs are more widespread in Europe and Central Asia, while they remain limited in certain regions, particularly Sub-Saharan Africa. It was found that breast cancer screening programs vary by country income level, with such programs being more widespread in high-income countries. Regional differences were also observed in cervical cancer screening programs, and it was noted that programs are insufficient in some regions. CONCLUSION: There are significant regional disparities in the distribution of breast and cervical cancer screening programs. Differences in breast cancer screening based on income level are notable. While screening programs are widespread in some regions, they remain limited, particularly in areas with scarce resources. These findings highlight the need for accessible and sustainable screening policies that cover all regions. Big data analytics has proven to be a key tool in monitoring these disparities.