Pocus eşliğinde kolesistit tanısı alan hastalara erkenantibiyotik başlanmasının etkinliği: Prospektif gözlemselçalışma
The impact of early antibiotic initiation on clinical outcomes in patients diagnosed with acute cholecystitis using point-of-care ultrasound: A prospective observational study
- Tez No: 1016834
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞENOL ARDIÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: POCUS, Akut Kolesistit, Erken Antibiyoterapi, Antibiyotik Başlama Süresi, Acil Servis, Acil tıp, Kolesistit, Ultrasonografi, Point-of-Care Ultrasonography (POCUS), Acute Cholecystitis, Early Antibiotic Therapy, Time-to-Antibiotic, Emergency Department, Emergency medicine, Cholecystitis, Ultrasonography
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trabzon Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
POCUS Eşliğinde Kolesistit Tanısı Alan Hastalara Erken Antibiyotik Başlanmasının Etkinliği: Prospektif Gözlemsel Çalışma Amaç: Bu çalışmada, akut kolesistit şüphesi ile acil servise başvuran hastalarda point-of-care ultrasonografinin (POCUS) tanısal süreç, antibiyotik başlama zamanı ve klinik sonlanımlar ile ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif gözlemsel çalışmada, acil serviste akut kolesistit şüphesi ile değerlendirilen 18 yaş üzeri hastalar; POCUS uygulanan hastalar ile radyolojik ultrasonografi ile değerlendirilen hastalar karşılaştırıldı. POCUS grubunda tanısal değerlendirme yatak başı ultrasonografi ile desteklenirken, standart görüntüleme grubunda değerlendirme radyoloji ultrasonografisi ile gerçekleştirildi. Antibiyotik başlama süresi, hastanın acil servise başvuru anı ile antibiyoterapinin başlandığı zaman arasındaki süre olarak tanımlandı. Gruplar arasında tanıya ulaşma süresi, antibiyotik başlama zamanı, acil servis kalış süresi, hastane yatış süresi ve klinik sonlanımlar karşılaştırıldı. Antibiyoterapi yaklaşımı Tokyo Guidelines 2018 (TG18) şiddet sınıflamasına göre planlandı. Bulgular: POCUS uygulanan grupta ultrasonografiye ulaşma süresi, tanı süresi ve antibiyotik başlama zamanının anlamlı olarak daha kısa olduğu saptandı (tüm p<0,001). POCUS grubunda antibiyotik başlama süresinin ortalama yaklaşık 75 dakika olduğu görüldü. Buna karşın acil servis kalış süresi ve hastane yatış süresi açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Klinik sonlanımlar değerlendirildiğinde, sepsis, yoğun bakım ihtiyacı ve mortalite açısından iki grup arasında anlamlı farklılık bulunmadı. Sonuç: POCUS, acil servis pratiğinde tanıya ulaşma süresini ve antibiyotik başlama zamanını anlamlı şekilde kısaltan hızlı ve erişilebilir bir yöntemdir. Bununla birlikte, bu zaman avantajının kısa dönem klinik sonlanımlara anlamlı düzeyde yansımadığı görülmüştür. Klinik sonuçların yalnızca tedavi zamanlamasına değil, aynı zamanda hastalık şiddeti, hasta özellikleri ve sağlık sistemi kaynaklı organizasyonel faktörlere bağlı olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The Impact of Early Antibiotic Initiation on Clinical Outcomes in Patients Diagnosed with Acute Cholecystitis Using Point-of-Care Ultrasound: A Prospective Observational Study Objective: This study aimed to evaluate the association of point-of-care ultrasonography (POCUS) with the diagnostic process, time-to-antibiotic administration, and clinical outcomes in patients presenting to the emergency department (ED) with suspected acute cholecystitis. Materials and Methods: In this prospective observational study, adult patients presenting to the ED with suspected acute cholecystitis who were evaluated with POCUS were compared with patients evaluated using standard radiology-performed ultrasonography. In the POCUS group, bedside ultrasonography enabled earlier clinical evaluation and antibiotic therapy was initiated in a shorter time period, whereas in the control group treatment was planned after radiological ultrasonography. Time-to-antibiotic administration was defined as the interval between ED admission and initiation of antibiotic therapy. The groups were compared in terms of time to diagnosis, time-to-antibiotic administration, emergency department length of stay, hospital length of stay, and clinical outcomes. Antibiotic management was planned according to the Tokyo Guidelines 2018 (TG18) severity classification. Results: The POCUS group showed significantly shorter time to ultrasonography, diagnosis, and antibiotic initiation (all p<0.001). The mean time-to-antibiotic in the POCUS group was approximately 75 minutes. However, no statistically significant differences were found between the groups regarding emergency department length of stay or hospital length of stay. Similarly, no significant differences were observed in clinical outcomes, including sepsis, intensive care unit admission, and mortality. Conclusion: POCUS appears to be a rapid and accessible tool associated with shorter time to diagnosis and antibiotic initiation in patients with suspected acute cholecystitis in the emergency department. However, this time advantage was not associated with significant differences in shortterm clinical outcomes. Clinical outcomes appear to be influenced not only by treatment timing, but also by disease severity, patient characteristics, and healthcare system-related organizational factors.