İrritabl bağırsak sendromunda osmotik stresin rolünün değerlendirilmesi
- Tez No: 1016902
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KORKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: irritabl bağırsak sendromu, intestinal homeostaz, osmotik stres, ilişkili genler, irritable bowel syndrome, intestinal homeostasis, osmotic stress, associated genes
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Bilim Dalı
Özet
Amaç: İrritable bağırsak sendromu (İBS) multifaktöriyel, kronik fonksiyonel barsak hastalığıdır. İntestinal lümen vücudumuzdaki en dinamik osmotik ortamlardan biridir. İnflamasyon ve epitel bariyer hasarında intestinal osmotik homestaz bozulur. Bu çalışmada düşük dereceli intestinal inflamasyonun görüldüğü irritabl barsak sendromunda osmotik stres ile ilişkisi araştırıldı. Osmotik stres genlerinin hastalığın tanı ve takibinde prognostik önemi ve klinik alt gruplarıyla ilişkisi değerlendirildi. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 30 kontrol, 29 D-İBS ve 27 K-İBS olmak üzere 86 kişi dahil edildi. Kolonoskopi biyopsi örneklerinden SLC5A3, AKR1B1, NFAT5 gen ekspresyon profilleri çalışıldı. Gerçek Zamanlı PCR (qRT-PCR) analizi, western blot analizi ile protein düzeyleri ve oksidatif stres parametreleri (TAS, TOS ve OSI) çalışıldı. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 53,87±14,72 yıl idi. Hastaların 47'si (%54,7'si) kadın, 39'u (%45,3'ü) erkekti. Kontrol grubuna kıyasla her iki grupta SLC5A3, AKR1B1 ve NFAT5 gen ekspresyonlarında anlamlı artış saptandı. Kabızlık grubunda gen expresyonu istatistiksel daha yüksek olduğu saptandı (p<0.05). (p<0.05). Kabızlık grubunda NFAT5 protein ekspresyonunda ise daha az artış olduğu gösterildi. Kabızlık grubunda TOS ve OSİ düzeylerinin istatistiksel anlamlı arttığı saptandı (p<0.05). Sonuç: İBS intestinal homestazın bozulduğu hücresel adaptasyon yetersizliğidir. İBS patofizyolojisinde NFAT5/SLC5A3/AKR1B1 osmotik genlerinin rolünün aydınlatılması ile hastalığın tanı ve takibinde kullanılabilecek prognostik biyobelirteçler elde edilebilir. Ayrıca bireyselleştirilmiş tedavi stratejileri geliştirilebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Irritable bowel syndrome (IBS) is a multifactorial, chronic functional bowel disorder. The intestinal lumen is one of the most dynamic osmotic environments in the human body. Intestinal osmotic homeostasis is disrupted by inflammation and damage to the epithelial barrier. This study investigated the relationship between osmotic stress and irritable bowel syndrome, a condition characterized by low-grade intestinal inflammation. The prognostic significance of osmotic stress genes in the diagnosis and monitoring of the disease, as well as their association with clinical subgroups, was evaluated. Materials and Methods: The study included 86 participants: 30 controls, 29 with D-IBS, and 27 with K-IBS. Gene expression profiles of SLC5A3, AKR1B1, and NFAT5 were analyzed from colonoscopy biopsy samples. Real-time PCR (qRT-PCR) analysis, western blot analysis of protein levels, and oxidative stress parameters (TAS, TOS, and OSI) were evaluated. Results: The mean age of the patients was 53.87 ± 14.72 years. Forty-seven patients (54.7%) were female, and 39 (45.3%) were male. Compared to the control group, a significant increase in the expression of the SLC5A3, AKR1B1, and NFAT5 genes was observed in both groups. Gene expression was found to be statistically higher in the constipation group (p<0.05). However, a smaller increase in NFAT5 protein expression was observed in the constipation group. Statistically significant increases in TOS and OSI levels were detected in the constipation group (p<0.05). Conclusion: IBS is a condition characterized by impaired cellular adaptation resulting from disrupted intestinal homeostasis. By elucidating the role of the NFAT5/SLC5A3/AKR1B1 osmotic genes in the pathophysiology of IBS, prognostic biomarkers that can be used in the diagnosis and monitoring of the disease may be identified. Additionally, personalized treatment strategies may be developed.