Spinal musküler atrofi (SMA) tedavisine yönelik potansiyel ilaç aktif bileşiklerin hesaplamalı yöntemlerle tasarımı
Design of potential drug active compounds for the treatment of spinal muscular atrophy (SMA) with computational methods
- Tez No: 1016966
- Danışmanlar: PROF. DR. SAFİYE ERDEM, PROF. DR. MELEK TÜRKER SAÇAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Hesaplamalı kimya, Computational chemistry
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Organik Kimya Bilim Dalı
Özet
Spinal Musküler Atrofi, kas güçsüzlüğü ve atrofisine yol açan genetik bir nöromusküler hastalıktır. Hastalık, yaşamsal motor nöron proteini (SMN) seviyelerinin düşük olması nedeniyle ortaya çıkar. Mevcut SMA tedavileri çok sınırlı olup, dünyanın en yüksek maliyetli ajanları arasında yer almaktadır. Dolayısıyla yeni farmakolojik yaklaşımların ve ilaç etken maddelerinin geliştirilmesi kritik bir gereklilik olarak ortaya çıkmaktadır. Bu kapsamda, kinazolin bazlı bileşikler, hastalardan elde edilen fibroblastlar üzerinde yapılan testlerde SMN seviyelerini artırdıkları tespit edildiklerinden umut vericidirler. Tez çalışmasının amacı in siliko rasyonel yaklaşımlarla yeni 2,4-diaminokinazolin türevleri tasarlamak ve yüksek potansiyele sahip bileşikleri belirlemektir. Tezin ilk bölümünde ligand-temelli ilaç tasarımı yaklaşımlarından biri olan kantitatif yapı-aktivite ilişkileri (KYAİ) uygulanmıştır. Literatürden alınan 97 adet 2,4-diaminokinazolin türevine ait deneysel SMN2 promotör aktivite değerleri veriseti olarak kullanılarak sağlam ve geçerli çoklu doğrusal regresyon (MLR) modelleri geliştirilmiştir. Bu matematiksel modeller 19 adet yeni aday bileşiğin SMN2 promotör aktivitesini tahmin etmek için kullanılmıştır. Bilinen risdiplam ilacının pirido[1,2–α]pirimidin–4–on grubu ile 2,4-diaminokinazolin iskelet grubu birleştirilerek özgün hibrit bileşikler tasarlanmış ve bunların güçlü promotör aktivite sergileme potansiyeline sahip oldukları modellerden tahmin edilmiştir. İkinci bölümde ise çok-hedefe yönelik ligand (MTDL) stratejisi uygulanmış, hedef-temelli ilaç tasarımı yaklaşımı olarak tüm bileşiklere moleküler doking yapılmıştır. Bileşiklerin SMA ile ilişkili enzimlere (GSK-3β, HDAC2, HDAC6 ve HDAC8) bağlanma afiniteleri hesaplanarak enzim-ligand etkileşimleri analiz edilmiştir. SMN2 promotör aktivite ile birlikte, aynı zamanda hedef enzimlere de bağlanarak çoklu aktivite gösteren ve sinerjik etki oluşturan güçlü aday moleküller belirlenmiştir. Son bölümde aday bileşiklerin ADME özellikleri tahmin edilmiş ve seçilen öncü bileşikler in vitro deneyler için önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Spinal Muscular Atrophy is a genetic neuromuscular disorder characterized by progressive muscle weakness and atrophy, arising from insufficient levels of the Survival Motor Neuron (SMN) protein. Current therapeutic options for SMA remain markedly limited and are among the most expensive drugs worldwide, underscoring the critical need for novel pharmacological strategies. In this context, quinazoline-based compounds are promising, as they were found to increase SMN levels when tested on fibroblasts obtained from patients. The aim of this study is to design new 2,4-diaminoquinazoline derivatives through in silico rational approach and to identify compounds with high potency. In the first part of the thesis, a ligand-based drug design approach, quantitative structure-activity relationship (QSAR) modelling, was employed. Robust and validated multiple linear regression models (MLR) were developed using the experimental SMN2 promoter activity values of 97 2,4-diaminoquinazoline derivatives retrieved from the literature. These models were utilized to predict the SMN2 promoter activities of 19 new candidate compounds. Novel hybrid molecules were rationally designed by incorporating the pyrido[1,2–α]pyrimidin–4–one moiety of the approved drug risdiplam into the 2,4-diaminoquinazoline scaffold. These hybrid compounds were predicted to possess the potential to exhibit strong SMN2 promoter activities. In the second part, molecular docking calculations were performed on the full dataset and external set compounds as a structure-based drug design strategy aimed at implementing a multi-target directed ligand (MTDL) approach. The binding affinities of the compounds toward SMA-relevant enzymatic targets, namely GSK-3β, HDAC2, HDAC6, and HDAC8, were computed, and the enzyme–ligand interaction mechanisms were analyzed. Candidate molecules exhibiting multi-target activity through simultaneous binding to the enzymatic targets and promoting the SMN2 protein, thereby producing synergistic effects, were identified. In the final section, the ADME properties of the candidate compounds were predicted, and selected lead molecules were proposed for further evaluation in in vitro studies.