Varoluşçu felsefelerde ahlaklı olabilmenin imkanı
The possibility of being moral in the philosophy of existentialism
  1. Tez No: 1017165
  2. Yazar: SÜMEYYE ÇETİNKAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN ER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Varoluşçuluk, Camus, Ahlak, Özgürlük, Başkaldırı, Existentialism, Camus, Morality, Freedom, Rebellion
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
Özet
ÖZET Bu tezde, varoluşçu felsefe ve temsilcilerinin ahlak anlayışı ele alınmıştır. Çalışmanın amacı, Kierkegaard, Sartre, Heidegger ve Camus gibi düşünürlerin etik yaklaşımlarını değerlendirerek ahlakın mümkünlüğünü sorgulamaktır. İlk bölümde varoluşçuluğun tarihsel gelişimi ve temel kavramları açıklanmıştır. İkinci bölümde, özgürlük, inanç ve sorumluluk kavramları ahlaki seçim bağlamında tartışılmıştır. Üçüncü bölümde Camus'unabsürd felsefesi çerçevesinde başkaldırı ve ahlak ilişkisi incelenmiştir. Son bölümde, varoluşçu ahlakın evrensel bir temele dayanıp dayanamayacağı sorgulanmıştır. Sonuç olarak, anlamın yokluğuna rağmen bireyin etik bir duruş geliştirip geliştiremeyeceği ortaya konmaya çalışılmıştır. Bu çalışma, ahlak felsefesine farklı bir bakış açısı kazandırmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This thesis examines existentialist philosophy and the moral conceptions of its major representatives. The aim of the study is to question the possibility of morality by evaluating the ethical approaches of thinkers such as Kierkegaard, Sartre, Heidegger, and Camus. In the first chapter, the historical development of existentialism and its fundamental concepts are explained. The second chapter discusses the concepts of freedom, faith, and responsibility in the context of moral choice. The third chapter investigates the relationship between rebellion and morality within the framework of Camus's philosophy of the absurd. In the final chapter, it is questioned whether existentialist ethics can be grounded in a universal foundation. Ultimately, the study seeks to demonstrate whether the individual can develop an ethical stance despite the absence of inherent meaning. This work aims to contribute a different perspective to moral philosophy.