Dijital hikayelerle desteklenmiş fen öğretiminin altıncı sınıf öğrencilerinin akademik başarılarına ve fen öğrenme motivasyonlarına etkisi
The effect of science teaching supported by digital stories on sixth grade students' academic achievement and their motivation to learn science
  1. Tez No: 1017225
  2. Yazar: AYSUN KARAÇAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEÇİL ERÖKTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Akademik başarı, Motivasyon, Academic achievement, Motivation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı dijital hikâyelerle desteklenmiş fen öğretiminin altıncı sınıf öğrencilerinin akademik başarıları ve Fen Bilimleri dersine yönelik motivasyonları üzerindeki etkisinin incelenmesidir. Çalışmada deneysel yöntemlerden biri olan ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2024-2025 eğitim-öğretim yılında Afyonkarahisar ili Dazkırı ilçesinde, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı bir ortaokulun altıncı sınıfındaki iki farklı şubede öğrenim gören öğrenciler oluşturmaktadır. Bu şubeler herhangi bir kriter gözetilmeksizin rastgele belirlenmiş ve deney grubunda 17, kontrol grubunda ise 21 öğrenci olmak üzere 38 öğrenciden oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen“Akademik Başarı Testi”ve çalışma grubunun Fen Bilimleri dersine yönelik motivasyonunu belirlemek amacıyla Tuan, Chin ve Shieh (2005) tarafından geliştirilen, Başdaş (2007) tarafından Türkçeye çevrilen“Fen Bilimleri Dersine Yönelik Motivasyon Ölçeği”kullanılmıştır. Ayrıca uygulama sonrasında deney grubundaki öğrencilerin görüşlerini alabilmek için araştırmacı tarafından hazırlanan“Öğrenci Görüşme Formu”kullanılmıştır. Çalışmanın başında her iki gruba da ön test olarak“Akademik Başarı Testi”ve“Fen Bilimleri Dersine Yönelik Motivasyon Ölçeği”uygulanmıştır. Fen Bilimleri dersi“Ses ve Özellikleri”ünite kapsamında“Sesin Yayılması”,“Sesin Farklı Ortamlarda Farklı Duyulması”,“Sesin Sürati”ve“Sesin Maddeyle Etkileşmesi”konuları yer almaktadır. Ünite kapsamında yer alan kazanımlar deney grubunda dijital hikâyelerle desteklenerek işlenirken, kontrol grubunda müfredatta bulunan öğretim programına göre işlenmiştir. Uygulama toplam beş hafta sürmüştür. Uygulama sonunda her iki gruba son testler uygulanmış ayrıca deney grubu öğrencilerine uygulama sürecine ilişkin düşüncelerini almak amacıyla da sürecin sonunda“Öğrenci Görüşme Formu”uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin analizi IBM SPSS Statistics 27 paket programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir.“Akademik Başarı Testi”ve“Fen Bilimleri Dersine Yönelik Motivasyon Ölçeği”nden elde edilen veriler normal dağılım gösterdiği için bağımlı t-testi, bağımsız t-testi ve kovaryans analizi (ANCOVA) kullanılmıştır. Uygulama süreci sonunda deney grubundaki öğrencilerin akademik başarı puanlarının kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde arttığı görülmüştür. Araştırmanın sonuçlarına göre dijital hikâyelerle desteklenen öğretimin öğrencilerin akademik başarılarını artırmada anlamlı ve güçlü bir etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Buna karşılık dijital hikâye destekli öğretimin öğrencilerin Fen Bilimleri dersine yönelik motivasyon puanları üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık oluşturmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Bununla birlikte deney grubuna uygulanan“Öğrenci Görüşme Form”ları incelendiğinde; öğrencilerin dijital hikâyelerle işlenen dersleri daha ilgi çekici ve anlaşılır buldukları, bu yöntemin konuyu anlamalarını kolaylaştırdığını ifade ettikleri ve dijital hikâye destekli öğretim sürecine yönelik genel olarak olumlu görüşler geliştirdikleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the effect of science instruction supported by digital stories on the academic achievement and motivation toward science class among sixth-grade students. The study employed a pre-test-post-test control group quasi-experimental design, which is one of the experimental methods. The study group consists of students enrolled in two different sixth-grade classes at a middle school affiliated with the Ministry of National Education in the Dazkırı district of Afyonkarahisar province during the 2024–2025 academic year. These classes were selected randomly without any specific criteria, and the study group consists of 38 students, with 17 in the experimental group and 21 in the control group. The data collection tools used were the“Academic Achievement Test”developed by the researcher and the“Science Course Motivation Scale”developed by Tuan, Chin, and Shieh (2005) and translated into Turkish by Başdaş (2007) to determine the study group's motivation toward the Science course. Additionally, the“Student Interview Form,”prepared by the researcher, was used to gather the opinions of students in the experimental group following the intervention. At the beginning of the study, both groups were administered the“Academic Achievement Test”and the“Science Course Motivation Scale”as pre-tests. The Science course unit on“Sound and Its Properties”includes the topics“Propagation of Sound,”“Sound Perceived Differently in Different Environments,”“Speed of Sound,”and“Interaction of Sound with Matter.”The learning objectives within the unit were taught in the experimental group with the support of digital stories, while in the control group, they were taught according to the curriculum-based teaching program. The intervention lasted a total of five weeks. At the end of the intervention, post-tests were administered to both groups; additionally, a“Student Interview Form”was administered to the experimental group students at the end of the process to gather their thoughts on the intervention. The analysis of the data obtained in the study was conducted using the IBM SPSS Statistics 27 software package. Since the data from the“Academic Achievement Test”and the“Science Course Motivation Scale”showed a normal distribution, a paired t-test, an independent t-test, and analysis of covariance (ANCOVA) were used. At the end of the implementation process, it was observed that the academic achievement scores of students in the experimental group increased significantly compared to the control group. According to the results of the study, it was determined that instruction supported by digital stories has a significant and strong effect on increasing students' academic achievement. In contrast, it was concluded that digital story-supported instruction did not create a statistically significant difference in students' motivation scores toward the Science course. Furthermore, upon reviewing the“Student Interview Forms”administered to the experimental group, it was observed that students found the lessons taught using digital stories to be more engaging and understandable, stated that this method facilitated their understanding of the subject, and generally developed positive views regarding the digital story-supported teaching process.