Ergenlerde yapay zeka farkındalığı, yapay zekaya yönelik tutumlar ve yenilikçi düşünme eğilimleri arasındaki ilişkiler
The relationships between artificial intelligence awareness, attitudes towards artificial intelligence, and innovative thinking tendencies among adolescents
- Tez No: 1017293
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR DEMİR ASMA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yapay zeka, Artificial intelligence
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın genel amacı, ergenlerde yapay zekâ farkındalığı, yapay zekâya yönelik tutumlar ve yenilikçi düşünme eğilimleri arasındaki ilişkileri incelemektir. Bu araştırma, yapay zekâya ilişkin bilişsel ve duyuşsal süreçleri yenilikçi düşünme eğilimleri ile birlikte ele alması açısından önem taşımakta ve ergenlerin teknolojik gelişmelere yönelik yaklaşımlarını bütüncül bir şekilde değerlendirmektedir.Araştırma nicel yöntem ve ilişkisel tarama modeli kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemi 492 ortaokul öğrencisinden oluşmaktadır. Veri toplama sürecinde Yapay Zekâ Farkındalığı Ölçeği, Yapay Zekâya Yönelik Tutum Ölçeği ve Yenilikçi Düşünme Eğilimi Ölçeği kullanılmıştır.Bulgulara göre, yenilikçi düşünme eğilimi arttıkça yapay zekâ farkındalığı artmakta, yapay zekâ farkındalığı arttıkça da yapay zekâya yönelik tutumlar daha olumlu hale gelmektedir. Ayrıca öğrencilerin genel olarak yenilikçi düşünme eğilimlerinin yüksek olduğu ve yapay zekâya yönelik tutumlarının olumlu olduğu belirlenmiştir. Teknolojiye erişim değişkenleri incelendiğinde, evde internet erişimi olan öğrencilerin hem yapay zekâ farkındalıklarının hem de yenilikçi düşünme eğilimlerinin daha yüksek olduğu görülmüştür.İlişki ve yordama analizleri sonucunda yapay zekâ farkındalığının, yenilikçi düşünme eğilimleri ile yapay zekâya yönelik tutumlar arasındaki ilişkide tam aracı rol oynadığı belirlenmiştir. Bu durum, yenilikçi düşünme eğilimlerinin yapay zekâya yönelik tutumları doğrudan değil, yapay zekâ farkındalığı üzerinden etkilediğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationships between adolescents' artificial intelligence awareness, attitudes toward artificial intelligence, and innovative thinking tendencies.This research is significant because it examines cognitive and affective processes related to artificial intelligence together with innovative thinking tendencies, and comprehensively evaluates adolescents' approaches to technological developments. The research was conducted using a quantitative method and a correlational survey model. The sample consisted of 492 middle school students. The Artificial Intelligence Awareness Scale, the Attitude Towards Artificial Intelligence Scale, and the Innovative Thinking Tendency Scale were used in the data collection process. According to the findings, as innovative thinking tendencies increase, artificial intelligence awareness increases, and as artificial intelligence awareness increases, attitudes towards artificial intelligence become more positive. In addition, it was determined that students generally have high innovative thinking tendencies and positive attitudes towards artificial intelligence. When the variables of access to technology were examined, it was observed that students with internet access at home had both higher artificial intelligence awareness and innovative thinking tendencies. As a result of the correlation and predictive analyses, it was determined that artificial intelligence awareness plays a full mediating role in the relationship between innovative thinking tendencies and attitudes towards artificial intelligence. This situation shows that innovative thinking tendencies influence attitudes towards artificial intelligence not directly, but indirectly through AI awareness.