Antik Mısır'da ölüm ve öteki dünya tasavvurları
Death and the afterlife in Ancient Egypt
- Tez No: 1017321
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ İSRA GÜNGÖR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, Din, History, Religion
- Anahtar Kelimeler: Antik Çağ, Dinler tarihi, Ölüm, Ancient Ages, History of religions, Death
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Antik Mısır'da ölüm ve öteki dünya tasavvurlarını dinler tarihi metodolojisi ve fenomenolojik yaklaşım çerçevesinde incelemeyi amaçlamaktadır. Ölümün bir geçiş evresi olarak kavramsallaştırıldığı Antik Mısır düşüncesinde, kişinin kimliğini koruyarak varlığını sürdürdüğü bir öteki dünya düşüncesi ortaya çıkmıştır. Antik Mısır'da öteki dünya inancı bireysel ve toplumsal yaşamda düzen, süreklilik ve anlam üreten bir işlev üstlenmiştir. Bu inanç çerçevesinde ortaya çıkan tasavvurlar, Nil Vadisi'nin coğrafi koşulları, kozmolojik gözlemler, toplumsal ve siyasi yapılar ile kültürel unsurların etkisiyle şekillenerek kendine has bir öteki dünya inancı meydana getirmiştir. Başlangıçta krala özgü özelliklere sahip olan öteki dünya anlayışı zamanla ritüel ve ahlaki ölçütler çerçevesinde daha geniş toplumsal kesimlere yayılmıştır. Piramit Metinleri, Tabut Metinleri ve Ölüler Kitabı gibi cenaze metinleri üzerinden yapılan incelemeler, öteki dünya tasavvurunun mekânsal düzlemde Duat kavramı etrafında şekillendiğini ve tarihsel süreç içerisinde gökyüzü ile yeraltına ilişkin unsurlarla ölüm sonrasında dönüşmüş ve etkin bir varlık hâline gelen akh kavramı ekseninde bütünleştiğini göstermektedir. Bu çerçevede Ra, Osiris ve Nut kültleri etrafında şekillenen ölüm–yeniden doğuş döngüsü ile Maat ilkesi doğrultusunda gelişen ilahî yargı anlayışı, ölüm sonrası varoluşun ahlaki ve ritüel temellerini belirlemiştir. Sonuç olarak Antik Mısır'da öteki dünya, idealize edilmiş bir Mısır olarak tasvir edilmiş ve bu düşünce yapısının sonraki kültürler ve inançlar üzerinde doğrudan veya dolaylı etkiler bırakmış olabileceği değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the conceptions of death and the afterlife in Ancient Egypt within the framework of the History of Religions methodology and the phenomenological approach. In Ancient Egyptian thought, where death was conceptualized as a transitional stage, the afterlife emerged as a realm in which individuals continued their existence while preserving their identity. Belief in the afterlife functioned as a source of order, continuity, and meaning in both individual and social life. The conceptions that developed within this belief system were shaped by the geographical conditions of the Nile Valley, cosmological observations, social and political structures, and cultural elements, giving rise to a distinctive belief in the afterlife. Initially characterized by features exclusive to the king, the conception of the afterlife gradually expanded to broader segments of society through ritual and moral criteria. An examination of funerary texts such as the Pyramid Texts, Coffin Texts, and the Book of the Dead demonstrates that conceptions of the afterlife were spatially structured around the concept of the Duat. It further reveals that, over the course of history, celestial and underworld elements were integrated within the framework of the concept of the akh, understood as a transformed and effective mode of existence after death. In this context, the cycle of death and rebirth associated with the cults of Ra, Osiris, and Nut, together with the concept of divine judgment developed in accordance with the principle of Maat, constituted the moral and ritual foundations of posthumous existence. In conclusion, the afterlife in Ancient Egypt was envisioned as an idealized Egypt, and this worldview may have exerted direct or indirect influence on subsequent cultures and religious traditions.