Koreli ve Türk yetişkinlerde bağlanma stilleri, yaşam doyumu ve mutluluk: Kültürlerarası bir karşılaştırma
Attachment styles, life satisfaction, and happiness among Korean and Turkish adults: A cross-cultural comparison
- Tez No: 1017322
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VOLKAN DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bağlanma stilleri, Mutluluk, Yaşam doyumu, Öznel iyi oluş, Attachment styles, Happiness, Life satisfaction, Subjective well-being
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Kent Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, Koreli ve Türk yetişkinlerin bağlanma stilleri, yaşam doyumu ve mutluluk düzeylerini kültürlerarası incelemektir. Araştırma nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeline dayalı olarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın örneklemini çevrimiçi veri toplama yöntemiyle ulaşılan toplam 312, Koreli ve Türk yetişkin bireylerinden oluşmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu, Üç Boyutlu Bağlanma Stilleri Ölçeği (ÜBBSÖ), Yetişkin Yaşam Doyumu Ölçeği (YYDÖ) ve Mutluluk Ölçeği (MÖ) kullanılmıştır. Araştırma verileri Google Forms aracılığıyla toplanmış ve elde edilen veriler SPSS programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, bağımsız örneklemler için t-testi ve regresyon analizleri kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre Türk katılımcıların kaygılı-kararsız bağlanma düzeylerinin Koreli katılımcılara kıyasla daha yüksek olduğu, buna karşın kaçınan bağlanma stili açısından iki grup arasında anlamlı bir farklılık bulunmadığı belirlenmiştir. Mutluluk düzeyleri incelendiğinde ise Türk katılımcıların mutluluk puanlarının Koreli katılımcılara göre daha yüksek olduğu görülmüştür. Yaşam doyumu açısından değerlendirildiğinde, Koreli katılımcıların özellikle sosyal çevre doyumu alt boyutunda Türk katılımcılardan anlamlı düzeyde daha yüksek puanlar aldığı tespit edilmiştir. Araştırma bulguları kültürel bağlamın bireylerin bağlanma stilleri, yaşam doyumu ve mutluluk düzeyleri üzerinde etkili olabileceğini göstermektedir. Bu sonuçlar, kültürlerarası psikoloji literatürüne katkı sağlamasının yanı sıra klinik psikoloji ve psikolojik danışma uygulamalarında kültürel duyarlılığın önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the attachment styles, life satisfaction, and happiness levels of Korean and Turkish adults from a cross-cultural perspective. The study was conducted using a quantitative research design based on the relational survey model. The sample of the study consisted of 312 Korean and Turkish adult participants who were reached through an online data collection method. Data were collected using the Personal Information Form, Three-Dimensional Attachment Styles Scale, Adult Life Satisfaction Scale, and Happiness Scale. The data were gathered through Google Forms and analyzed using SPSS. Descriptive statistics, independent samples t-test, and regression analyses were used in the analysis of the data. The results indicated that Turkish participants had higher levels of anxious-ambivalent attachment compared to Korean participants, while no significant difference was found between the two groups in terms of avoidant attachment style. In terms of happiness levels, Turkish participants were found to have higher happiness scores than Korean participants. Regarding life satisfaction, the findings revealed that Korean participants scored significantly higher than Turkish participants particularly in the social environment satisfaction subdimension. The findings suggest that cultural context may play an important role in shaping individuals' attachment styles, life satisfaction, and happiness levels. These results contribute to the cross-cultural psychology literature and emphasize the importance of cultural sensitivity in clinical psychology and psychological counseling practices.