Hemşirelere Verilen Basınç Yaralanması Eğitiminde Eğitimci Etkisi: Randomize Karşılaştırmalı Bir Çalışma
The Effect of the Educator on Pressure Injury Training Provided to Nurses: A Randomized Comparative Study
- Tez No: 1017326
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN DİNÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Basınç ülserleri, Eğitim etkinliği, Eğitimciler, Hasta güvenliği, Hizmet içi eğitim, Pressure ulcer, Effectiveness of training, Educators, Patient safety, In service training
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, basınç yaralanması farkındalık eğitiminde eğitimci etkinliğini (yara bakım hemşiresi ve hizmet içi eğitim hemşiresi) karşılaştırarak farklı eğitim yaklaşımlarının bilgi düzeyi ve bilgi kalıcılığı üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Araştırma, Ankara'da bir devlet hastanesinin palyatif servis ve yoğun bakım ünitelerinde çalışan 46 sağlık profesyoneli ile yürütülmüştür. Katılımcılar basit randomizasyon yöntemiyle deney (n=23) ve kontrol (n=23) gruplarına atanmıştır. Deney grubunda eğitimler yara bakım hemşiresi tarafından, kontrol grubunda ise hizmet içi eğitim hemşiresi tarafından uygulanmıştır. Veri toplamada Tanıtıcı Özellikler Formu ve araştırmacı tarafından geliştirilen Basınç Yaralanması Bilgi Testi kullanılmış; ölçme aracının kapsam geçerliği uzman görüşleriyle doğrulanmış ve Cronbach Alfa güvenirlik katsayısı 0,92 olarak bulunmuştur. Veriler ön test, son test ve dört hafta sonraki kalıcılık testi ile toplanmıştır. Araştırma sonucunda her iki grupta da eğitim sonrası bilgi düzeyinde anlamlı artış saptanmıştır (p<0,001). Son test gelişim puanları gruplar arasında anlamlı farklılık göstermemesine karşın (p=0,071), kalıcılık testi puanları deney grubunda anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur (p=0,012). Sosyo-demografik özelliklerin bilgi düzeyi ve bilgi kalıcılığı üzerinde anlamlı etkisi belirlenmemiştir. Sonuç olarak, her iki eğitim yaklaşımı bilgi düzeyini artırmakla birlikte, yara bakım hemşiresi tarafından verilen eğitimin bilginin uzun dönemli kalıcılığında daha etkili olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the effectiveness of educators in pressure injury awareness training by comparing wound care nurses and in-service training nurses, and to determine the effects of different educational approaches on participants' knowledge levels and knowledge retention. The study was conducted with 46 healthcare professionals working in the palliative care and intensive care units of a public hospital in Ankara. Participants were randomly assigned to the intervention (n=23) and control (n=23) groups using simple randomization. Training was delivered by a wound care nurse in the intervention group and by an in-service training nurse in the control group. Data were collected using a Descriptive Characteristics Form and the Pressure Injury Knowledge Test developed by the researcher. The content validity of the instrument was established through expert evaluation, and the Cronbach's alpha reliability coefficient was 0.92. Data were collected through a pre-test, post-test, and a retention test administered four weeks after the training. The findings demonstrated a statistically significant increase in knowledge levels in both groups following the training (p<0.001). Although the improvement scores between the pre-test and post-test did not differ significantly between the groups (p=0.071), retention test scores were significantly higher in the intervention group than in the control group (p=0.012). Sociodemographic characteristics had no significant effect on knowledge levels or knowledge retention. In conclusion, training provided by both educator groups improved healthcare professionals' knowledge of pressure injuries; however, training delivered by wound care nurses was more effective in ensuring long-term knowledge retention.