Sporcularda farklı dikey ve yatay sıçrama testleri arasındaki ilişkilerin incelenmesi
Investigation of the relationships between different vertical and horizontal jump tests in athletes
- Tez No: 1017421
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN ULUPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Dikey Sıçrama, My Jump Lab, Reaktif Kuvvet İndeksi, Sıçrama Performansı, Yatay Sıçrama, Horizontal Jump, Jump Performance, My Jump Lab, Reactive Strength Index, Vertical Jump
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzurum Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada farklı dikey ve yatay sıçrama testlerinden elde edilen performans ölçümleri arasındaki ilişkilerin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya 18 yaşını geçmiş 30 katılımcı dahil edilmiştir. Katılımcılara skuat sıçraması (squat jump; SquatJ), aktif sıçrama (countermovement jump; CMJ), eller serbest aktif sıçrama (countermovement jump with arm swing; CMJAS), derinlik sıçraması (drop jump; DropJ), tekrarlı sıçrama (repeated jump; RepeatedJ), Sargent sıçrama (sargent jump; SargentJ), durarak uzun atlama (standing broad jump; SBJ) ve alternatif bacaklı sıçrama (bounding jump; BoundingJ) testleri uygulanmıştır. Sıçrama performansına ilişkin havada kalma süresi (HKS), sıçrama yüksekliği (SY), zemine temas süresi (ZTS), reaktif kuvvet indeksi (RKİ) değişkenleri incelenmiştir. Bulgular: CMJHKS ve CMJSY'nin; CMJASHKS ve CMJASSY, SquatJHKS ve SquatJSY değişkenleriyle neredeyse mükemmel düzeyde ilişkili olduğu (r=0,903–0,972); CMJ değişkenleri ile DropJHKS ve DropJZTS arasında çok büyük düzeyde pozitif ilişkiler saptanmıştır (r=0,788–0,899). DropJRKİ ise CMJHKS, CMJSY, CMJASHKS, CMJASSY, SquatJHKS ve SquatJSY değişkenleriyle pozitif yönde büyük düzeyde ilişkiler göstermiştir (r=0,641–0,680). SBJSY'nin CMJHKS, CMJSY, CMJASHKS, CMJASSY, SquatJHKS ve SquatJSY değişkenleriyle büyük-çok büyük düzeyde pozitif ilişkiler gösterdiği belirlenmiştir (r=0,674–0,843). BoundingJSY'nin de CMJHKS, CMJSY, SquatJHKS ve SquatJSY değişkenleriyle pozitif yönde büyük-çok büyük düzeyde ilişkili olduğu saptanmıştır (r=0,648–0,800). Ayrıca RepeatedJSY'nin CMJHKS, CMJSY, CMJASHKS, CMJASSY, SquatJHKS ve SquatJSY değişkenleriyle çok büyük düzeyde pozitif ilişkiler gösterdiği belirlenmiştir (r=0,766–0,908). Sonuç: Bu çalışmada, farklı sıçrama testlerinin ortak bir alt ekstremite patlayıcı kuvvet bileşenini paylaştığı; ancak her testin sıçrama performansının aynı yönünü birebir temsil etmediği ortaya konulmuştur. Sıçrama performansının değerlendirilmesinde tek bir test yerine, ölçülmek istenen performans bileşenine uygun olarak seçilmiş çok boyutlu bir test bataryasının kullanılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to examine the relationships between performance measurements obtained from different vertical and horizontal jump tests. Methods: Thirty participants over the age of 18 were included in the study. Participants performed the squat jump (SquatJ), countermovement jump (CMJ), countermovement jump with arm swing (CMJAS), drop jump (DropJ), repeated jump (RepeatedJ), Sargent jump (SargentJ), standing broad jump (SBJ), and bounding jump (BoundingJ) tests. The jump performance variables examined included flight time (HKS), jump height (SY), ground contact time (ZTS), and reactive strength index (RKİ). Results: CMJHKS and CMJSY were found to have nearly perfect positive correlations with CMJASHKS, CMJASSY, SquatJHKS, and SquatJSY (r=0,903–0,972). Very large positive correlations were also observed between the CMJ variables and DropJHKS and DropJZTS (r=0,788–0,899). DropJRKİ showed large positive correlations with CMJHKS, CMJSY, CMJASHKS, CMJASSY, SquatJHKS, and SquatJSY (r=0,641–0,680). SBJSY showed large to very large positive correlations with CMJHKS, CMJSY, CMJASHKS, CMJASSY, SquatJHKS, and SquatJSY (r=0,674–0,843). Similarly, BoundingJSY was found to be positively correlated at large to very large levels with CMJHKS, CMJSY, SquatJHKS, and SquatJSY (r=0,648–0,800). In addition, RepeatedJSY showed very large positive correlations with CMJHKS, CMJSY, CMJASHKS, CMJASSY, SquatJHKS, and SquatJSY (r=0,766–0,908). Conclusion: The findings indicate that different jump tests share a common lower-limb explosive strength component but assess distinct aspects of jump performance. Therefore, a multidimensional test battery tailored to the targeted performance component is recommended.