Üniversite öğrencilerinin rekreasyonel spor iyi oluş ve sağlıklı beslenmeye ilişkin tutumlarının incelenmesi
Investigation of university students' attitudes towards recreational sports, well-being and healthy nutrition
- Tez No: 1017428
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF ER, DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH ÇUHADAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Rekreasyonel Spor, İyi Oluş, Sağlıklı Beslenme, Üniversite Öğrencileri, Recreational Sports, Well-Being, Healthy Eating, University Students
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rekreasyon Yönetimi Bilim Dalı
Özet
ÖZET : Bu araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerinin rekreasyonel spor, iyi oluş ve sağlıklı beslenmeye yönelik tutum düzeylerini incelemek ve bu değişkenler arasındaki ilişkileri belirlemektir. Araştırmanın evrenini üniversite öğrencileri oluşturmakta olup, çalışma kapsamında 351 öğrenciye (n=351) ulaşılmıştır. Veri toplama sürecinde“Rekreasyonel Spor ve İyi Oluş Ölçeği (RSİOÖ)”ve“Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutum Ölçeği (SBİTÖ)”ile araştırmacı tarafından hazırlanan sosyodemografik soru formu kullanılmıştır. Verilerin istatistiksel analizinde öncelikle veriler şekilsel olarak incelenmiş, ardından çarpıklık (skewness) ve basıklık (kurtosis) değerleri değerlendirilmiştir. Verilerin analizinde betimsel istatistikler, t-testi, ANOVA ve korelasyon analizlerinden yararlanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, üniversite öğrencilerinin rekreasyonel spor düzeyi arttıkça iyi oluş düzeylerinin ve sağlıklı beslenmeye yönelik tutumlarının da olumlu yönde arttığı belirlenmiştir. Ayrıca sosyodemografik değişkenlere göre bazı anlamlı farklılıkların olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlar, rekreasyonel spor faaliyetlerine katılımın öğrencilerin psikolojik iyi oluşlarını ve sağlıklı beslenme tutumlarını olumlu yönde etkilediğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT : The aim of this study is to examine university students' levels of attitudes toward recreational sports, well-being, and healthy eating, and to determine the relationships among these variables. The population of the study consists of university students, and data were collected from 351 participants (n=351). In the data collection process, the“Recreational Sports and Well-Being Scale (RSWB)”and the“Attitude Scale Toward Healthy Eating (ASTHE)”were used, along with a sociodemographic questionnaire developed by the researcher. In the statistical analysis of the data, the distributions were first examined visually, followed by skewness and kurtosis values. Descriptive statistics, independent samples t-test, ANOVA, and correlation analysis were used in the data analysis. According to the findings of the study, it was determined that as university students' level of recreational sports increased, their well-being and attitudes toward healthy eating also increased positively. In addition, significant differences were found according to some sociodemographic variables. The results suggest that participation in recreational sports activities positively affects students' psychological well-being and healthy eating attitudes.