Farklı nikel titanyum döner eğe sistemlerinin dinamik döngüsel yorgunluğa karşı dirençlerinin karşılaştırılması
Comparison of the dynamic cyclic fatigue resistance of different nickel titanium rotary file systems
- Tez No: 1017583
- Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN FURKAN ERTUĞRUL
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: dinamik döngüsel yorgunluk, döner eğe sistemleri, nikel titanyum, nickel titanium, rotary file systems, dynamic cyclic fatigue
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu in vitro çalışmanın amacı, klinik koşulları taklit eden 35 °C kanal içi sıcaklıkta dört farklı nikel titanyum döner eğe sisteminin dinamik döngüsel yorgunluk dirençlerinin karşılaştırılmasıdır. Yöntem: Bu çalışmada Revo-S (Micro-Mega, Besançon, Fransa) VDW Rotate (VDW GmbH, Münih, Almanya) Race Evo (FKG Dentaire, La Chaux-de-Fonds, İsviçre) ve Plex V (Orodeka SRL, Floransa, İtalya) nikel titanyum döner eğe sistemleri kullanılmıştır. Eğeler 35 °C kanal içi sıcaklık koşullarını simüle eden ortamda, 60° kurvatür açısı ve 5 mm kurvatür yarıçapına sahip yapay kanallarda dinamik döngüsel yorgunluk testine tabi tutulmuştur. Testler sırasında eğeler, üretici firmaların önerdiği dönüş hızı ve tork değerlerinde çalıştırılmış; kırılma anına kadar geçen süre kaydedilerek kırılmaya kadar olan tur sayısı hesaplanmıştır. Kırılan eğelere ait parça uzunlukları ölçülmüş ve kırık yüzeyler taramalı elektron mikroskobu (SEM) ile değerlendirilmiştir. Elde edilen verilerin normal dağılıma uygunluğu Kolmogorov–Smirnov ve Shapiro–Wilk testleri ile incelenmiştir. Gruplar arası karşılaştırmalar için Kruskal–Wallis H testi kullanılmıştır. Ayrıca eğe sistemlerinin döngüsel yorgunluk performansı ve güvenilirliği regresyon tabanlı Weibull analizi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Dinamik döngüsel yorgunluk testi sonucunda, eğe sistemleri arasında kırılmaya kadar olan tur sayısı açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır (p<0.001). NCF değerlerinin Revo-S < VDW Rotate < Race Evo < Plex V şeklinde kademeli olarak arttığı belirlenmiştir. Revo-S eğe sistemi diğer tüm gruplara kıyasla anlamlı düzeyde daha düşük döngüsel yorgunluk direnci göstermiştir. Kırık parça uzunluğu açısından gruplar arasında anlamlı bir fark belirlenmemiştir (p>0.05). Weibull analizi sonuçları, eğe sistemlerinin güvenilirlik düzeylerinin farklılaştığını göstermiş; %99 sağlam kalma olasılığına karşılık gelen tahmini tur sayısının Revo-S grubunda belirgin biçimde daha düşük olduğu, en yüksek değerlerin ise Race Evo ve Plex V gruplarında elde edildiği saptanmıştır. Sonuç: Bu çalışmanın sonuçları, üretim yöntemi, alaşım özellikleri ve eğelerin kanal içi sıcaklıkta bulundukları fazın, nikel-titanyum döner eğelerin döngüsel yorgunluk direncini etkileyen temel faktörler olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this in vitro study was to compare the dynamic cyclic fatigue resistance of four different nickel–titanium rotary file systems at an intracanal temperature of 35 °C simulating clinical conditions. Method: In this study, Revo-S, VDW Rotate, Race Evo, and Plex V nickel–titanium rotary file systems were used. The files were subjected to dynamic cyclic fatigue testing in an environment simulating an intracanal temperature of 35 °C, using artificial canals with a curvature angle of 60° and a curvature radius of 5 mm. During testing, the files were operated at the rotational speed and torque values recommended by the manufacturers; the time elapsed until fracture was recorded, and the number of cycles to fracture was calculated. The lengths of the fractured file segments were measured, and the fracture surfaces were evaluated using scanning electron microscopy (SEM). The normality of data distribution was assessed using the Kolmogorov–Smirnov and Shapiro–Wilk tests. The Kruskal–Wallis H test was used for intergroup comparisons. In addition, the cyclic fatigue performance and reliability of the file systems were evaluated using regression-based Weibull analysis. Results: As a result of the dynamic cyclic fatigue test, a statistically significant difference was found among the file systems in terms of the number of cycles to fracture (p<0.001). The NCF values were found to increase progressively in the order of Revo-S < VDW Rotate < Race Evo < Plex V. The Revo-S file system exhibited significantly lower cyclic fatigue resistance compared with all other groups. No statistically significant difference was found among the groups in terms of fractured segment length (p>0.05). Weibull analysis revealed differences in the reliability levels of the file systems; the estimated number of cycles corresponding to a 99% survival probability was markedly lower for the Revo-S group, while the highest values were obtained for the Race Evo and Plex V groups. Conclusion: The results of this study indicate that the manufacturing method, alloy properties, and the phase in which the files exist at intracanal temperature are fundamental factors affecting the cyclic fatigue resistance of nickel–titanium rotary files.