Toplumsal cinsiyet eşitliği ve kültürel değerler açısından flört şiddetinin şanlıurfa örneklemi ile değerlendirilmesi
- Tez No: 1017741
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET OĞUZ POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Psikoloji, Forensic Medicine, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Şiddet, Flört şiddeti, Cinsiyet eşitliği, Kültürel değerler, Toplumsal değerler, Violance, Dating violence, Gender equality, Cultural values, Social values
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Şanlıurfa bağlamında toplumsal cinsiyet eşitliği algısı ve kültürel değerlerin flört şiddeti üzerindeki ilişkilerini ampirik olarak incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma ilişkisel tarama modeli çerçevesinde yürütülmüş olup, basit rastgele örnekleme yöntemiyle seçilen 18 yaş ve üzeri 400 katılımcıdan (200 kadın, 200 erkek) veri toplanmıştır. Katılımcılara Sosyodemografik Bilgi Formu, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Ölçeği, Bireysel Kültürel Değerler Ölçeği ve Flört Şiddeti Tutum Ölçeği uygulanmıştır. Veriler, SPSS 25.0 programı kullanılarak betimsel istatistikler, bağımsız örneklemler t-testi, ANOVA ve Pearson korelasyon analizi ile analiz edilmiştir. Bulgular, toplumsal cinsiyet eşitsizliği algısı yüksek olan bireylerin flört şiddetine yönelik daha kabul edici tutumlar sergilediğini göstermektedir. Erkek katılımcıların, erkeği üstün ve kadını erkeğe bağımlı gören tutumları yansıtan alt boyutlarda daha yüksek puanlar alması, ataerkil normların şiddeti meşrulaştırıcı rolünü ortaya koymaktadır. Bireysel kültürel değerler ile flört şiddeti arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Yaş ve eğitim düzeyine göre yapılan analizler, yaş ve eğitim düzeyi arttıkça toplumsal cinsiyet eşitliği düzeyinin arttığını, flört şiddetine yönelik tutumların ise azaldığını göstermektedir. Regresyon analizleri, toplumsal cinsiyet eşitliği algısı ile flört şiddeti arasında negatif, bireysel kültürel değerler ile ise pozitif yönde anlamlı ilişkiler olduğunu ortaya koymuştur. Sonuç olarak, toplumsal cinsiyet eşitsizliği algısı ve kültürel değerlerin Şanlıurfa'da flört şiddetinin yaygınlığı ve biçimleri ile ilişkili olduğu belirlenmiştir. Bulgular, özellikle erkekler ve genç bireyler arasında kültürel normlar ve ataerkil değerlerin flört şiddeti tutumları ile ilişkili olduğunu göstermekte ve kültürel değerlerin bireylerin tutumları üzerindeki önemli rolünü ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to empirically examine the relationships between perceptions of gender equality and cultural values on dating violence in the context of Şanlıurfa. The research was conducted using a relational survey model, and data were collected from 400 participants aged 18 and over (200 women, 200 men) selected through simple random sampling. Data collection instruments included a Sociodemographic Information Form, the Gender Equality Scale, the Individual Cultural Values Scale, and the Dating Violence Attitude Scale. The data were analyzed using SPSS 25.0 through descriptive statistics, independent samples t-test, ANOVA, and Pearson correlation analysis. The findings indicate that individuals with higher levels of perceived gender inequality exhibit more accepting attitudes toward dating violence. Male participants scored significantly higher on sub-dimensions reflecting beliefs that position men as superior and women as dependent, highlighting the legitimizing role of patriarchal norms in dating violence. A positive and significant relationship was found between individual cultural values and dating violence. Analyses based on age and education level revealed that as age and education increase, gender equality levels increase, whereas attitudes toward dating violence decrease. Regression analyses revealed that there are significant negative relationships between the perception of gender equality and dating violence, and significant positive relationships with individual cultural values. In conclusion perceived gender inequality and cultural values are significantly associated with the prevalence and forms of dating violence in Şanlıurfa. The findings suggest that cultural norms and patriarchal values, particularly among men and younger individuals, are related to attitudes supporting dating violence, emphasizing the significant role of cultural values in shaping individual attitudes.