Localization-guided federated learning for multi-center 3D segmentation of pediatric cardiovascular structures
Pediatrik kardiyovasküler yapıların çok merkezli 3B segmentasyonu için lokalizasyon rehberli federatif öğrenme
  1. Tez No: 1017789
  2. Yazar: İREM YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAKİP ÖNDER, DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞENOL PİŞKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Kardiyoloji, Mühendislik Bilimleri, Computer Engineering and Computer Science and Control, Cardiology, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayarlı tomografi, Derin öğrenme, Doğumsal kalp anomalileri, Görüntü bölütleme, Kalp defektleri-konjenital, Makine öğrenmesi, Manyetik rezonans görüntüleme, Sayısal görüntü işleme, Tıbbi görüntüleme, Yapay zeka, Computed tomography, Deep learning, Congenital heart anomalies, Image segmentation, Heart defects-congenital, Machine learning, Magnetic resonance imaging, Digital image processing, Medical imaging, Artificial intelligence
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Bu tezde, anatomik olarak karmaşık konjenital kalp hastalığı vakalarına odaklanılarak, üç boyutlu bilgisayarlı tomografi (BT) ve manyetik rezonans görüntüleme (MRG) verileri kullanılarak pediatrik kardiyovasküler yapıların çok sınıflı segmentasyonu incelenmiştir. Aort, kardiyak odacıklar ve pulmoner arterlerin segmentasyonu; anatomik değişkenlik, küçük damar yapıları ve çok merkezli görüntüleme verileri arasındaki farklılıklar nedeniyle halen önemli bir zorluk oluşturmaktadır. Önerilen yöntem, HVSMR-2.0 referans veri seti, klinik olarak oluşturulmuş pediatrik kardiyovasküler veri kümesi ve toplam 110 vakadan oluşan birleşik veri seti üzerinde değerlendirilmiştir. Geliştirilen çerçeve; lokalizasyon tabanlı ilgi bölgesi çıkarımı, farklı üç boyutlu segmentasyon mimarilerinin karşılaştırmalı analizi, önerilen Hybrid V-Net modeli ve federatif öğrenme yaklaşımını bir araya getirmektedir. Deneysel sonuçlar, lokalizasyon tabanlı merkezi segmentasyon yaklaşımında Hybrid V-Net modelinin referans veri setinde %92.1, heterojen birleşik veri setinde ise %86.6 Dice benzerlik skoru elde ettiğini göstermiştir. Birleşik veri setinde pulmoner arter segmentasyon performansı, lokalizasyon tabanlı işlem sonrasında %74.2'den %80.6'ya yükselmiştir. Birleşik veri seti üzerinde gerçekleştirilen federatif öğrenme deneylerinde önerilen yöntem, farklı merkezler arasında gizlilik korumalı ortak eğitimi desteklerken %86.0 genel Dice benzerlik skoru ile rekabetçi performansını korumuştur. Genel olarak bulgular, lokalizasyon tabanlı segmentasyonun federatif öğrenme ile kullanılmasının, heterojen çok merkezli koşullar altında daha dayanıklı pediatrik kardiyovasküler segmentasyon performansı sağladığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates multi-class segmentation of pediatric cardiovascular structures using three-dimensional computed tomography (CT) and magnetic resonance imaging (MRI) data, with emphasis on anatomically complex congenital heart disease cases. Segmentation of the aorta, cardiac chambers, and pulmonary arteries remains challenging because of anatomical variability, small vessel structures, and heterogeneity across multi-center imaging datasets. The framework was evaluated on the HVSMR-2.0 benchmark dataset, a clinically curated pediatric cardiovascular cohort, and a combined dataset containing 110 cases. The proposed framework integrates localization-guided region-of-interest extraction, comparative evaluation of multiple three-dimensional segmentation architectures, a proposed Hybrid V-Net model, and federated learning for distributed training. Experimental results showed that the Hybrid V-Net achieved a Dice score of 92.1% on the benchmark dataset and 86.6% on the heterogeneous combined dataset under localization-guided centralized segmentation settings. Pulmonary artery segmentation on the combined dataset improved from 74.2% to 80.6% following localization-guided processing. In federated learning experiments on the combined dataset, the proposed framework maintained competitive performance with an overall Dice score of 86.0% while enabling privacy-preserving collaborative training across distributed datasets. Overall, the findings suggest that localization-guided segmentation combined with federated learning contributes to more robust pediatric cardiovascular segmentation under heterogeneous multi-center conditions.