Majör depresif bozukluğu olan çocuk ve ergenlerde depresyon şiddeti, intihar riski ve NK hücre aktivasyonunun travmatik yaşam deneyimleri bağlamında değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between depression severity, suicide risk, childhood trauma, and natural killer cell activation in children and adolescents with major depressive disorder
- Tez No: 1017815
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BARAN ÇALIŞGAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Majör depresif bozukluk, çocuk ve ergen, doğal öldürücü hücre, NK hücre aktivasyonu, CD107a, çocukluk çağı travmaları, intihar riski, depresyon, Major depressive disorder, child and adolescent, natural killer cell, NK cell activation, CD107a, childhood trauma, suicide risk, depression
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Bilim Dalı
Özet
POLAT T., MAJÖR DEPRESİF BOZUKLUĞU OLAN ÇOCUK VE ERGENLERDE DEPRESYON ŞİDDETİ, İNTİHAR RİSKİ VE NK HÜCRE AKTİVASYONUNUN TRAVMATİK YAŞAM DENEYİMLERİ BAĞLAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ, GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ, ÇOCUK VE ERGEN RUH SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI ANABİLİM DALI, TIPTA UZMANLIK TEZİ, GAZİANTEP, 2026. Amaç: Bu çalışmada majör depresif bozukluğu olan çocuk ve ergenlerde doğal öldürücü (NK) hücre oranları ve NK hücre aktivasyon belirteçlerinin değerlendirilmesi, bu belirteçlerin depresyon şiddeti, intihar riski ve çocukluk çağı travmaları ile ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Son yıllarda depresyonun nöroimmünolojik temellerine yönelik ilgi artmış olmakla birlikte, çocuk ve ergen yaş grubunda NK hücre fonksiyonlarını değerlendiren çalışmalar sınırlı sayıdadır. Bu nedenle çalışmada NK hücre aktivitesinin depresyonun klinik özellikleri ile ilişkisi araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya DSM-5 tanı ölçütlerine göre majör depresif bozukluk tanısı alan 45 çocuk ve ergen ile 15 sağlıklı kontrol dahil edilmiştir. Katılımcılara sosyodemografik veri formu, Beck Depresyon Ölçeği, Çocukluk Çağı Travma Ölçeği ve Columbia İntihar Şiddeti Derecelendirme Ölçeği uygulanmıştır. NK hücre oranları ve NK hücre aktivasyon belirteçleri olan CD69, CD107a ve CD314 (NKG2D) ekspresyon düzeyleri akım sitometri yöntemi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Majör depresif bozukluğu olan çocuk ve ergenlerde CD16+/CD56+, CD3− NK hücre oranı ve CD107a ekspresyon düzeyi sağlıklı kontrollere göre anlamlı düzeyde düşük bulunmuştur. Buna karşın CD69 ve CD314 ekspresyon düzeyleri açısından gruplar arasında anlamlı farklılık saptanmamıştır. NK hücre aktivasyon belirteçleri ile depresyon şiddeti, intihar riski ve çocukluk çağı travmaları arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır. Bununla birlikte çocukluk çağı travmaları ile intihar riski arasında anlamlı ilişki saptanmış, duygusal istismar düzeyinin depresyon şiddeti ile pozitif yönde ilişkili olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Elde edilen bulgular, majör depresif bozukluğu olan çocuk ve ergenlerde NK hücre oranı ve bazı NK hücre fonksiyonlarında değişiklikler bulunduğunu göstermektedir. Bununla birlikte bu immünolojik değişikliklerin depresyon şiddeti, intihar riski ve çocukluk çağı travmaları ile doğrudan ilişkili olmadığı görülmüştür. Çalışmanın bulguları, çocuk ve ergen depresyonunun immünolojik özelliklerinin anlaşılmasına katkı sağlamakta olup, bu alanda yapılacak daha geniş örneklemli ve boylamsal çalışmalar için yol gösterici niteliktedir.
Özet (Çeviri)
POLAT T., EVALUATION OF THE RELATIONSHIP BETWEEN DEPRESSION SEVERITY, SUICIDE RISK, CHILDHOOD TRAUMA, AND NATURAL KILLER CELL ACTIVATION IN CHILDREN AND ADOLESCENTS WITH MAJOR DEPRESSIVE DISORDER, FACULTY OF MEDICINE, GAZIANTEP UNIVERSITY, DEPARTMENT OF CHILD AND ADOLESCENT PSYCHIATRY, MEDICAL SPECIALTY THESIS, GAZIANTEP, 2026. Purpose: This study aimed to evaluate natural killer (NK) cell proportions and NK cell activation markers in children and adolescents with major depressive disorder (MDD) and to investigate their associations with depression severity, suicide risk, and childhood trauma. Although interest in the neuroimmunological mechanisms of depression has increased in recent years, studies examining NK cell function in child and adolescent populations remain limited. Therefore, the relationship between NK cell activity and clinical characteristics of depression was investigated. Materials and Methods: The study included 45 children and adolescents diagnosed with MDD according to DSM-5 criteria and 15 healthy controls. Participants completed a sociodemographic data form, the Beck Depression Inventory, the Childhood Trauma Questionnaire, and the Columbia-Suicide Severity Rating Scale. NK cell proportions and the NK cell activation markers CD69, CD107a, and CD314 (NKG2D) were assessed using flow cytometry. Results: Children and adolescents with MDD showed significantly lower CD16+/CD56+, CD3− NK cell proportions and CD107a expression levels compared with healthy controls. However, no significant differences were observed between groups regarding CD69 and CD314 expression levels. No significant associations were found between NK cell activation markers and depression severity, suicide risk, or childhood trauma. In contrast, childhood trauma was significantly associated with suicide risk, and emotional abuse scores were positively associated with depression severity. Conclusion: The findings indicate alterations in NK cell proportions and certain aspects of NK cell function in children and adolescents with MDD. However, these immunological changes were not directly associated with depression severity, suicide risk, or childhood trauma. The results contribute to a better understanding of the immunological characteristics of child and adolescent depression and may guide future studies with larger samples and longitudinal designs.