Kolelitiazisli hastalarda kolesterol biyosentezinin mitokondriyal fonksiyonu: VDAC proteinleri ve HMG-COA redüktaz enzim aktivitesinin belirlenmesi
Mitochondrial function of cholesterol biosynthesis in patients with cholelithiasis: determination of VDAC proteins and HMG-COA reductase enzyme activity
- Tez No: 1017846
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKKI ÇOŞKUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu (RT-PCR), Kolelityaz, Kolesterol, Mitokondriyal proteinler, Safra kesesi, Safra kesesi taşları, Safra taşları, Reverse transcription polimerase chain reaction, Cholelithiasis, Cholesterol, Mitochondrial proteins, Gallbladder, Gallstones
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç:Kolelitiazis, dünya genelinde sık görülen hepatobiliyer hastalıklardan biri olup, oluşumunda kolesterol metabolizması, safra kompozisyonu, genetik ve mitokondriyal fonksiyon bozuklukları gibi birçok önemli faktör rol oynamaktadır. Voltaj bağımlı anyon kanalları (VDAC1, VDAC2 ve VDAC3), mitokondri dış zarında yer alan ve hücresel enerji metabolizması, apoptoz, iyon taşınımı ve kolesterol transportunun düzenlenmesinde görev alan temel proteinlerdir. HMG-CoA redüktaz ise kolesterol biyosentezinin hız kısıtlayıcı enzimidir. Bu çalışmada, kolelitiazisli hastalarda serum VDAC1, VDAC2, VDAC3 ve HMG-CoA redüktaz protein düzeyleri ile VDAC1, VDAC2 ve VDAC3 gen ekspresyonlarının değerlendirilmesi ve bu belirteçlerin kolelitiazis ile ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya ultrasonografi ile kolelitiazis tanısı konulan ve cerrahi tedavi planlanan 44 hasta ile yaş ve cinsiyet açısından eşleştirilmiş 44 sağlıklı gönüllü olmak üzere toplam 88 birey dahil edildi. Periferik kan örneklerinden serum ve total RNA elde edildi. VDAC1, VDAC2 ve VDAC3 gen ekspresyonları gerçek zamanlı kantitatif polimeraz zincir reaksiyonu (RT-qPCR) yöntemiyle, protein düzeyleri ise ELISA yöntemiyle belirlendi. İstatistiksel analizlerde Mann–Whitney U testi, Pearson ki-kare testi, Spearman korelasyon analizi, ROC eğrisi analizi ve çok değişkenli lojistik regresyon analizi kullanıldı. Anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edildi. Bulgular: Kolelitiazis grubunda ALT, LDH ve GGT düzeyleri kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha yüksek bulundu (p<0,05). Serum VDAC1, VDAC2 ve VDAC3 protein düzeyleri kolelitiazis grubunda anlamlı düzeyde düşük saptanırken (sırasıyla p=0,006; p<0,001 ve p=0,001), HMG-CoA redüktaz düzeyleri bakımından gruplar arasında anlamlı fark gözlenmedi (p=0,060). VDAC1, VDAC2 ve VDAC3 gen ekspresyon düzeyleri açısından ise hasta ve kontrol grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmadı (tüm p>0,05). ROC analizinde VDAC1, VDAC2 ve VDAC3 proteinlerinin kolelitiazisi ayırt etmede anlamlı performans gösterdiği, en yüksek tanısal performansın VDAC2 proteininde elde edildiği (AUC=0,746; p<0,001) belirlendi. Çok değişkenli lojistik regresyon analizlerinde GGT ile birlikte VDAC1, VDAC2 ve VDAC3 protein düzeylerinin kolelitiazis ile bağımsız olarak ilişkili olduğu gösterildi. Sonuç: Kolelitiazisli hastalarda serum VDAC1, VDAC2 ve VDAC3 protein düzeylerinin azalmasına rağmen gen ekspresyonlarında anlamlı değişiklik saptanmamıştır. Bulgular, kolelitiaziste VDAC proteinlerinin transkripsiyonel mekanizmalardan ziyade post-transkripsiyonel düzenleme, protein stabilitesi veya mitokondriyal fonksiyon bozuklukları ile ilişkili olabileceğini düşündürmektedir. Ayrıca VDAC proteinlerinin özellikle VDAC2'nin kolelitiazisin tanısında ve hastalığın moleküler patogenezinin aydınlatılmasında potansiyel biyobelirteç olarak kullanılabileceği değerlendirilmektedir. Bu sonuçların daha geniş örneklemli ve fonksiyonel çalışmalarla doğrulanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Cholelithiasis is one of the most common hepatobiliary diseases worldwide, and many important factors play a role in its development, including cholesterol metabolism, bile composition, genetics, and mitochondrial dysfunction. Voltage-dependent anion channels (VDAC1, VDAC2, and VDAC3) are essential proteins located in the outer mitochondrial membrane that regulate cellular energy metabolism, apoptosis, ion transport, and cholesterol trafficking. HMG-CoA reductase is the rate-limiting enzyme of cholesterol biosynthesis. This study aimed to evaluate serum VDAC1, VDAC2, VDAC3, and HMG-CoA reductase protein levels together with VDAC1, VDAC2, and VDAC3 gene expression levels in patients with cholelithiasis and to investigate their association with the disease. Materials and Methods: A total of 88 participants, including 44 patients diagnosed with cholelithiasis by ultrasonography and scheduled for cholecystectomy and 44 age- and sex-matched healthy controls, were enrolled in the study. Serum and total RNA were isolated from peripheral blood samples. Gene expression levels of VDAC1, VDAC2, and VDAC3 were determined by quantitative real-time polymerase chain reaction (RT-qPCR), whereas serum protein concentrations were measured using enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA). Statistical analyses included the Mann–Whitney U test, Pearson's chi-square test, Spearman's correlation analysis, receiver operating characteristic (ROC) curve analysis, and multivariable logistic regression. A p-value <0.05 was considered statistically significant. Results: Serum ALT, LDH, and GGT levels were significantly higher in patients with cholelithiasis than in healthy controls (p<0.05). Serum VDAC1, VDAC2, and VDAC3 protein levels were significantly decreased in the patient group (p=0.006, p<0.001, and p=0.001, respectively), whereas no significant difference was observed in HMG-CoA reductase levels (p=0.060). Likewise, no significant differences were detected in the gene expression levels of VDAC1, VDAC2, or VDAC3 between the two groups (all p>0.05). ROC curve analysis demonstrated that VDAC1, VDAC2, and VDAC3 proteins exhibited significant discriminatory performance for cholelithiasis, with VDAC2 showing the highest diagnostic accuracy (AUC=0.746, p<0.001). Multivariable logistic regression analysis further identified VDAC1, VDAC2, and VDAC3 protein levels, together with GGT, as independent factors associated with cholelithiasis. Conclusion: serum VDAC1, VDAC2, and VDAC3 protein levels were significantly reduced in patients with cholelithiasis despite the absence of significant alterations in their gene expression levels. These findings suggest that alterations in VDAC proteins may be associated with post-transcriptional regulatory mechanisms, protein stability, or mitochondrial dysfunction rather than transcriptional changes. Furthermore, VDAC proteins, particularly VDAC2, may serve as promising biomarkers for the diagnosis of cholelithiasis and provide new insights into the molecular mechanisms underlying disease pathogenesis. Further large-scale and functional studies are warranted to validate these findings.