Beslenme ve frajilite düzeylerinin cilt yumuşak doku enfeksiyonu olan hastaların klinik spektrumu ve sonuçları üzerine etkileri
Effects of nutrition and fragility levels on clinical spectrum and outcomes of patients with skin and soft tissue infections
- Tez No: 1017934
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA GÖKHAN GÖZEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Cilt ve yumuşak doku enfeksiyonları, selülit, malnütrisyon, frajilite, CRP, albümin, parenteral tedavi süresi, C reaktif protein, Deri hastalıkları-enfeksiyöz, Skin and soft tissue infections, cellulitis, malnutrition, fragility, CRP, albumin, parenteral treatment duration, C reactive protein, Skin diseases-infectious
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
BESLENME VE FRAJİLİTE DÜZEYLERİNİN CİLT YUMUŞAK DOKU ENFEKSİYONU OLAN HASTALARIN KLİNİK SPEKTRUMU VE SONUÇLARI ÜZERİNE ETKİLERİ Amaç: Cilt ve yumuşak doku enfeksiyonları toplumda oldukça sık karşılaşılan, özellikle ileri yaş ve komorbid hastalık yükü yüksek olan bireylerde uzamış tedavi süresi ve artmış sağlık hizmeti kullanımı ile ilişkili enfeksiyonlardır. Bu çalışmada, selülit tanısı ile yatırılarak takip edilen hastaların beslenme durumu, frajilite düzeylerinin yanı sıra klinik, laboratuvar ve tedavi özelliklerinin parenteral tedavi süresi üzerine etkisinin araştılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif, gözlemsel çalışmaya Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniğinde selülit tanısı ile yatırılarak parenteral tedavi uygulanmış 102 hasta dahil edilmiştir. Hastaların demografik özellikleri, komorbid hastalıkları, klinik ve laboratuvar bulguları, görüntüleme ve mikrobiyolojik sonuçları kaydedilmiştir. Beslenme durumları Mini Nutritional Assessment (MNA), frajilite düzeyleri Clinical Frailty Scale (CFS) ile değerlendirilip kaydedilmiştir. Parenteral tedavi süresi primer sonlanım noktası olarak belirlenmiş, ilişkili faktörler korelasyon, tek değişkenli ve çok değişkenli lineer regresyon analizleri ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Hastaların yaş ortancası 66,5 olup MNA puan ortancası 23,8 ve CFS 3 saptanmıştır. Hastaların %89,3 'ünde en az bir kronik hastalık vardır. Parenteral tedavi süresi ile şikayet süresi, gövdede lokalize lezyon varlığı, nekroz, akıntı, cerrahi girişim ihtiyacı ve antibiyotik değişim ihtiyacı arasında istatistiksel anlamlı ilişki saptanmıştır. CRP (C- Reaktif Protein), CRP/albümin oranı (CAR), prokalsitonin ve eritrosit sedimentasyon hızı düzeyi ile parenteral tedavi süresi arasında pozitif; albümin düzeyi ile negatif korelasyon bulundu. MNA ve CFS skorları ile parenteral tedavi süresi arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Çok değişkenli lineer regresyon analizinde şikayet süresi, nekroz varlığı, antibiyotik değişim ihtiyacı ve cerrahi girişim ihtiyacı, CRP düzeyi ve albümin düzeylerinin bağımsız ilişkili olduğu gösterildi. Oluşturulan modelin gerçek tedavi süresi ile anlamlı seviyede uyum gösterdiği saptandı. Sonuç: Selülit hastalarında parenteral tedavi süresi, demografik özelliklerden ziyade lezyonda lokal komplike bulgular, inflamatuar yük ve tedavi sürecindeki klinik progresyonla ilişkilidir. İnflamatuvar biyobelirteçler ve albümin seviyesinin tedavinin başında değerlendirilmesi ile daha uzun parenteral tedavi ihtiyacı gelişebilecek hastaların belirlenmesi için klinik yol gösterici olabilir. Beslenme düzeyi ve frajilite ile parenteral tedavi süresi arasında anlamlı ilişki bulunamamakla beraber bu alanların daha geniş popülasyonlu ileri çalışmalar ile değerlendirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
EFFECTS OF NUTRITION AND FRAGILITY LEVELS ON CLINICAL SPECTRUM AND OUTCOMES OF PATIENTS WITH SKIN AND SOFT TISSUE INFECTIONS Objective: Skin and soft tissue infections are among the most common bacterial infections encountered in clinical practice and are associated with prolonged treatment duration and increased healthcare utilization, particularly in older adults and patients with multiple comorbidities. This study aimed to investigate the effect of nutritional status, frailty level, as well as clinical, laboratory, and treatment characteristics on the duration of parenteral antibiotic therapy in patients hospitalized patients with cellulitis . Materials and Methods: This prospective, observational study included 102 patients hospitalized and treated with parenteral antibiotics for cellulitis at the Department of Infectious Diseases and Clinical Microbiology, Faculty of Medicine, Kırşehir Ahi Evran University. Demographic characteristics, comorbidities, clinical and laboratory findings, imaging and microbiological results of the patients were recorded. Nutritional status was assessed using Mini Nutritional Assessment (MNA) and frailty was evaluated using the Clinical Frailty Scale (CFS). The duration of parenteral antibiotic therapy was defined as the primary endpoint, and related factors were evaluated using correlation, univariate, and multivariate linear regression analyses. Findings: The median age of the patients was 66.5 years. The median MNA score was 23.8 and the median CFS score was 3. At least one chronic disease was present in 89.3% of the patients. A statistically significant relationship was found between the duration of parenteral treatment and the symptoms duration, the presence of localized lesions on the trunk, necrosis, purulent discharge, the need for surgical intervention, and the need for antibiotic changes. A positive correlation was found between CRP, CRP/albumin ratio (CAR), procalcitonin, and erythrocyte sedimentation rate levels and the duration of parenteral treatment; a negative correlation was found with albumin levels. No significant association was found between treatment duration and MNA or CFS scores. İn multivariate linear regression analysis, symptoms duration, presence of necrosis, need for antibiotic modification, need for surgical intervention, CRP level, and albumin level were identified as independent predictors of parenteral treatment duration. The developed model demonstrated significant agreement with the actual treatment duration. Conclusion: In patients with cellulitis, the duration of parenteral treatment is related to local complex findings in the lesion, inflammatory load, and clinical progression during the treatment process, rather than demographic characteristics. Inflammatory assessment of biomarkers and albumin levels at the beginning of treatment can provide clinical guidance for identifying patients who may require longer parenteral therapy. Although no significant association was observed between treatment duration and nutritional status or frailty, these factors warrant further investigation in larger populations.