Ebelerin, ebeliğin mesleki saygınlığı hakkındaki görüşleri: Nitel Bir Araştırma
Midwives' views on the professional dignity of midwifery: A qualitative study
  1. Tez No: 1017943
  2. Yazar: BEYZA AKBABA
  3. Danışmanlar: DOÇ. SENA DİLEK AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Ebelik, Mesleki Saygınlık, Mesleki Kimlik, Görünürlük, Nitel Araştırma, Saygınlık, Midwifery, Professional Dignity, Professional Identity, Visibility, Qualitative Research, Respectability
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmada, ebelerin ebeliğin mesleki saygınlığına ilişkin görüşlerini ortaya koymak amaçlandı. Yöntem: Nitel araştırma türlerinden olgu-bilim tipindeki çalışma Mart 2024-Haziran 2026 tarihleri arasında yürütüldü. Araştırmanın örneklemini, en az bir yıllık mesleki deneyime sahip ve çalışmaya katılmayı kabul eden 36 ebe oluşturdu. Veriler,“Tanıtıcı Bilgi Formu”ve“Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu”kullanılarak toplandı. Görüşmelerin 35'i telefon aracılığıyla, biri yüz yüze gerçekleştirildi. Veriler tematik analiz yöntemi ile analiz edildi ve MAXQDA Analytics Pro 2024 programı kullanıldı. Bulgular: Ebelerin ebeliğin mesleki saygınlığına ilişkin görüşleri altı ana tema ve 48 alt tema altında toplandı. Bu temalar; Sağlık Ekibi İçinde Ebelik Kimliğinin Tanınma ve Değer Görme Sorunu, Mesleki Saygınlığın Belirleyicileri: Görünürlük, Yetkinlik ve Toplumsal Kabul, Değer, Emek ve Kurumsal Destek Ekseninde Saygınlığın Deneyimlenmesi, Saygınlığı Zedeleyen Kurumsal ve İlişkisel Etkenler, Bireysel Yansımalar; Doyum, Anlam ve Öz-Yeterlik ile Güçlendirmeye Yönelik Yapısal ve Profesyonel Gereksinimlerdir. Alt temalar içinde; mesleki kimliğin yeterince tanınmaması, ebeliğin hemşirelikle karıştırılması, görünürlük eksikliği, mesleki yetkinlik, kurumsal destek, çalışma koşulları, yasal düzenlemeler, hizmet içi eğitim ve ebe yöneticilerin varlığı öne çıktı. Sonuç: Bulgular, ebeliğin mesleki saygınlığının sağlık ekibi içinde tanınma, mesleki görünürlük, kurumsal destek, çalışma koşulları, toplumsal kabul, akademik gelişim ve yasal düzenlemelerle ilişkili olduğunu gösterdi. Bu doğrultuda ebelerin mesleki rollerinin güçlendirilmesi, ebe liderliğindeki bakım hizmetlerinin görünür kılınması, hizmet içi eğitim ve akademik kariyer olanaklarının artırılması, ebe yöneticilerin desteklenmesi ve toplumda ebelik mesleğine yönelik farkındalığın geliştirilmesi önerildi.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to reveal midwives' views on the professional dignity of midwifery. Method: A qualitative phenomenological study was conducted between March 2024 and June 2026. The sample consisted of 36 midwives who had at least one year of professional experience and agreed to participate in the study. Data were collected using a“Descriptive Information Form”and a“Semi-Structured Interview Form.”Of the interviews, 35 were conducted by telephone and one was conducted face-to-face. The data were analyzed using thematic analysis, and MAXQDA Analytics Pro 2024 software was used. Results: Midwives' views on the professional dignity of midwifery were grouped under six topic themes and 48 subthemes. These themes were: The Problem of Recognition and Valuing of Midwifery Identity within the Healthcare Team; Determinants of Professional Dignity: Visibility, Competence, and Social Acceptance; Experiencing Dignity in the Context of Value, Labor, and Institutional Support; Institutional and Relational Factors Undermining Dignity; Individual Reflections: Satisfaction, Meaning, and Self-Efficacy; and Structural and Professional Needs for Strengthening the Profession. Among the subthemes, insufficient recognition of professional identity, confusion of midwifery with nursing, lack of visibility, professional competence, institutional support, working conditions, legal regulations, in-service training, and the presence of midwife managers came to the fore. Conclusion: According to the findings highlighted in this study, it was concluded that the professional dignity of midwifery was associated with recognition within the healthcare team, professional visibility, institutional support, working conditions, social acceptance, academic development, and legal regulations. In this regard, it is recommended to strengthen midwives' professional roles, make midwife-led care services more visible, increase opportunities for in-service training and academic career development, support midwife managers, and improve public awareness of the midwifery profession.