12-24 ay arası çocuklarda demir eksikliğinin büyüme üzerine etkisi
The effect of iron deficiency on growth in children aged 12 to 24 months
- Tez No: 1018032
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞİN NALBANTOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Büyüme, Çocukluk çağı, Demir eksikliği, Hematolojik parametreler, Childhood, Growth, Hematological parameters, Iron deficiency
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, 12–24 ay arası çocuklarda demir eksikliğinin antropometrik ölçümler (boy, kilo, baş çevresi) ve hematolojik parametreler üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği'nde 01.01.2022–31.01.2024 tarihleri arasında izlenen 400 çocuk retrospektif olarak incelenmiş, olgular demir eksikliği (n=200) ve kontrol (n=200) gruplarına ayrılarak karşılaştırılmıştır. Demir eksikliği grubunda boy, kilo ve baş çevresi ölçümleri kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde daha düşük bulunmuştur. Boy ve baş çevresi persentil değerlerindeki düşüklük, demir eksikliğinin lineer büyüme ve nörogelişim üzerindeki olumsuz etkilerini desteklemektedir. Kilo değerlerinde fark olmasına rağmen kilo persentillerinde anlamlı fark saptanmaması, etkinin daha çok boy ve baş çevresi üzerinden ortaya çıkabileceğini düşündürmektedir. Hematolojik açıdan, demir eksikliği grubunda serum demir, ferritin, hemoglobin, hematokrit ve MCV değerleri anlamlı derecede düşük; demir bağlama kapasitesi ise yüksek bulunmuştur. Eritrosit sayısında anlamlı fark saptanmamıştır. Lojistik regresyon analizinde baş çevresi, DBK, HGB ve MCV değerleri demir eksikliği için bağımsız risk faktörleri olarak belirlenmiştir. Demir eksikliğinin erken çocukluk döneminde büyüme ve gelişme üzerinde anlamlı etkileri olduğu ve hematolojik parametrelerle güçlü ilişkili bulunduğu saptanmıştır. Erken tanı, düzenli tarama ve uygun tedavi önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of iron deficiency on anthropometric measurements including height, weight, and head circumference and on hematological parameters in children aged 12 to 24 months were evaluated. A total of 400 children followed at Tekirdag Namik Kemal University Hospital Department of Pediatrics between January 1, 2022 and January 31, 2024 were retrospectively analyzed. The cases were divided into iron deficiency group with 200 children and control group with 200 children and compared. Children in the iron deficiency group had significantly lower height, weight, and head circumference measurements compared to the control group. The lower height and head circumference percentiles support the negative effects of iron deficiency on linear growth and neurodevelopment. Although weight values differed, the absence of a significant difference in weight percentiles suggests that the effect may be more pronounced on height and head circumference. In terms of hematological parameters, serum iron, ferritin, hemoglobin, hematocrit, and mean corpuscular volume values were significantly lower, while iron binding capacity was higher in the iron deficiency group. No significant difference was found in red blood cell count. Logistic regression analysis showed that head circumference, iron binding capacity, hemoglobin, and mean corpuscular volume were independent risk factors for iron deficiency. In conclusion, iron deficiency has significant effects on growth and development in early childhood and is strongly associated with hematological parameters. Early diagnosis, regular screening, and appropriate treatment are important.