Sömürgeciliğin sinemaya yansıması bağlamında Rise Roar Revolt filminin göstergebilimsel analizi
A semiotic analysis of the film Rise Roar Revolt in the context of the reflection of colonialism in cinema
  1. Tez No: 1018048
  2. Yazar: ŞEYMA ULUTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EYLEM ŞENTÜRK KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Hindistan, İngiltere, Rise Roar Revolt, Sömürgecilik, Colonialism, India, Rise Roar Revolt, United Kingdom
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Sömürge, egemen bir devletin ekonomik, siyasal veya kültürel çıkarlar doğrultusunda başka bir bölge veya topluluk üzerinde kurduğu yönetim düzenidir. Bu düzen, hâkim devletin kendisine göre daha zayıf konumda bulunan bir ülkenin doğal kaynaklarını, iş gücünü ve toplumsal yapısını denetleme ilkesine dayanmaktadır. Sanayileşme sürecini tamamlamış olan devletler, ürettikleri ürünleri pazarlamak ve ucuz ham madde elde etmek amacıyla sanayileşmemiş ve kendilerine göre geri kalmış topraklarda ekonomik, kültürel ve siyasi anlamda hâkimiyet kurmaktadır. Sömürgecilik ile zayıf toplulukların özgün kimlikleri, bağımsızlıkları ve kendilerini geliştirme imkânları büyük ölçüde sınırlandırılmaktadır. Bu bağlamda tarihe bakıldığında sömürgeci güçler arasında en çok dikkati çeken ülke İngiltere'dir. İngiltere yıllarca çok sayıda ülkeyi sömürgesi altında tutmuştur. Çoğunlukla bir eğlence aracı olarak görülen sinema aynı zamanda ideolojik bir söylem alanı oluşturmaktadır. Bu bağlamda Üçüncü Sinema, sinemayı yalnızca sanatsal ya da eğlenceye dayalı bir üretim alanı olarak değil, aynı zamanda sömürgecilik ve baskı ilişkilerine karşı eleştirel bir anlatı alanı olarak değerlendirmektedir. Bu yaklaşım, sömürge altındaki toplumların deneyimlerini, direniş biçimlerini ve kimlik mücadelelerini görünür kılmayı amaçlamaktadır. Bu doğrultuda bazı filmlerde sömürgecilik karşıtı direnişin ulusal kimlik inşası üzerindeki etkileri, sinematografik teknikler, anlatı yapısı ve sembolik ögeler çerçevesinde ele alınmaktadır. Özellikle İngilizlerin çeşitli ülkeler üzerindeki sömürgecilik faaliyetlerini konu alan pek çok film bulunmaktadır. Bu filmlerden birisi de S.S. Rajamouli'nin 2022 yapımı Rise Roar Revolt (RRR) filmidir. 2022 yılında Hindistan'ın en fazla hasılat yapan bu filmi küresel çapta da geniş bir izleyici kitlesine ulaşmayı başarmıştır. Ayrıca film En İyi Orijinal Şarkı dalında hem Akademi Ödülü'ne (Oscar) hem de Altın Küre Ödülü'ne layık görülmüştür. Bu çalışmada, sömürgecilik bağlamında hem Hindistan'da hem de dünya çapında çeşitli önemli ödüllere layık görülen Rise Roar Revolt (Yüksel, Kükre, İsyan Et) filmi göstergebilimsel analiz yöntemi ile incelenmiştir. 1920'lerin başında İngiliz yönetimi altındaki Hindistan'da geçen bu kurgusal anlatı, tarihsel gerçeklikten belirli ölçüde uzak bir evren yaratmakla birlikte, hikâyesini İngiliz sömürgeciliğinin baskıcı düzeni üzerine oturtmuştur. Filmde Hint halkının özgürlük mücadelesi ekseninde ulusal kimlik inşasının tematize edildiği görülmüştür. Özellikle kültürel kimliğin koruması ve kolektif hafızanın sürdürülmesi amacıyla dans ve müzik sahnelerinde önemli göstergelerin kullanıldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Colonialism refers to a system of rule established by a sovereign state over another region or community in line with its economic, political, or cultural interests. This system is based on the principle that the dominant state exercises control over the natural resources, labour force, and social structure of a country positioned as weaker in relation to itself. States that have completed the process of industrialisation establish economic, cultural, and political domination over non-industrialised territories that they regard as underdeveloped in order to market the goods they produce and obtain cheap raw materials. Through colonialism, the distinctive identities, independence, and opportunities for self-development of weaker communities are substantially restricted. In this context, when history is examined, Britain emerges as one of the most prominent colonial powers. For many years, Britain kept numerous countries under colonial rule. Cinema, although commonly regarded as a medium of entertainment, also constitutes an ideological field of discourse. In this context, Third Cinema regards cinema not only as an artistic or entertainment-based field of production, but also as a critical narrative space against colonialism and relations of oppression. This approach aims to make visible the experiences, forms of resistance, and identity struggles of colonised societies. In this regard, in certain films, the effects of anti-colonial resistance on the construction of national identity are examined within the framework of cinematographic techniques, narrative structure, and symbolic elements. In particular, there are many films that address British colonial activities in various countries. One of these films is S. S. Rajamouli's 2022 production Rise Roar Revolt. This film, which became the highest-grossing film in India in 2022, also succeeded in reaching a broad audience on a global scale. In addition, the film received both the Academy Award (Oscar) and the Golden Globe Award for Best Original Song. In this study, Rise Roar Revolt (RRR), which received various significant awards both in India and internationally within the context of colonialism, was examined through the method of semiotic analysis. Set in India under British rule in the early 1920s, this fictional narrative creates a universe that departs to some extent from historical reality, yet grounds its story in the oppressive order of British colonialism. It was observed that the construction of national identity is thematised in the film through the Indian people's struggle for freedom. It was determined that significant signs were employed particularly in the dance and music scenes in order to preserve cultural identity and sustain collective memory.