Türk ceza hukukunda sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme (TCK m. 244)
Hindering or disrupting information systems and destroying or altering data (TCC art. 244)
- Tez No: 1018049
- Danışmanlar: PROF. DR. E. EYLEM AKSOY RETORNAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar suçları, Bilişim suçları, Türk Ceza Kanunu, Türk ceza hukuku, Computer crimes, Cyber crimes, Turkish Penal Code, Turkish criminal law
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Galatasaray Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
Özet
Bilişim teknolojilerinin gündelik hayat, ekonomik faaliyetler ve kamu hizmetleri üzerindeki belirleyici etkisi, bilişim sistemlerinin işleyişi ile bu sistemlerde yer alan verilerin hukuka aykırı müdahalelere karşı korunmasını ceza hukukunun temel koruma alanlarından biri hâline getirmiştir. Bulut bilişim, yapay zekâ uygulamaları, büyük veri altyapıları ve kripto varlık ekosistemi, bilişim suçlarının işleniş biçimlerini çeşitlendirmiş; mevcut suç tiplerinin kapsamı, maddi unsuru ve uygulama alanı bakımından yeni tartışmalar ortaya çıkarmıştır. Bu çalışmada, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 244. maddesinde düzenlenen bilişim sisteminin işleyişini engelleme veya bozma, verileri yok etme veya değiştirme ve bilişim sistemine müdahale suretiyle haksız çıkar sağlama suçları incelenmektedir. Çalışmanın temel amacı, bu suçların unsurlarını, korudukları hukuki yararları, birbirleriyle ve diğer suç tipleriyle ilişkilerini açıklığa kavuşturmak; mevcut düzenlemenin uluslararası metinler ve bu teknolojik gelişmeler karşısındaki yeterliliğini değerlendirmektir. Bu kapsamda öğretideki görüşler, Yargıtay kararları, uluslararası belgeler ve karşılaştırmalı hukuk düzenlemeleri birlikte ele alınmış; inceleme, öğretide kabul gören sistematik suç inceleme yöntemi esas alınarak yürütülmüştür. Çalışma; bilişim suçu kavramı ve uluslararası düzenlemeler, bilişim sisteminin işleyişini engelleme veya bozma suçu, verilere hukuka aykırı müdahale suçu ve bilişim sistemine müdahale suretiyle haksız çıkar sağlama suçu olmak üzere dört bölümden oluşmaktadır. Her bir suç tipi, ilgili olduğu ölçüde Avrupa Konseyi Siber Suç Sözleşmesi, Birleşmiş Milletler Siber Suç Sözleşmesi, Avrupa Birliği düzenlemeleri ile ABD ve İngiltere hukukundaki benzer düzenlemeler ışığında karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Çalışmada ayrıca, bu gelişmelerin söz konusu suç tiplerinin yorumlanması ve uygulanması bakımından doğurduğu sorunlar incelenmiş; TCK m. 244'ün sistematik yapısının gözden geçirilmesine ve gerekli yeni düzenlemelerin yapılmasına yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The decisive impact of information and communication technologies on daily life, economic activities, and public services has made the protection of information systems and the data contained therein against unlawful interference one of the core areas of criminal-law protection. Cloud computing, artificial intelligence, big data, and crypto-assets have diversified the ways in which cybercrimes are committed, giving rise to new issues concerning the scope and application of existing offences. This study examines the offences regulated under Article 244 of the Turkish Penal Code No. 5237: hindering or disrupting the operation of an information system, destroying or altering data, and obtaining an unjust benefit through interference with an information system and the data contained therein. It aims to clarify the constituent elements and protected legal interests of these offences, as well as their relationships with one another and with other offences, and to assess the adequacy of the regulation in light of international instruments and technological developments. The analysis was conducted through a systematic method of offence analysis, taking into account doctrinal views and decisions of the Court of Cassation. Each offence was comparatively examined, where relevant, in the light of the Council of Europe Convention on Cybercrime, the United Nations Convention against Cybercrime, European Union regulations, and analogous provisions in United States and English law. The issues arising from the aforementioned technological developments in the interpretation and application of these offences were also assessed. In this context, proposals were presented for reconsidering the systematic structure of Article 244 of the Turkish Penal Code and for introducing the necessary supplementary regulations.