Tasarım dilinin mimarlıkla birlikte erken yaşta öğrenimi ve geleceğe katkısı
Early learning of design language with architecture and its contribution to the future
  1. Tez No: 1018106
  2. Yazar: DERYA COŞKUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ M. MURAT ULUĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: early awareness, architecture education, perceptual development, creative thinking, human capital, sustainable development
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Erken yaşta mimarlık ve tasarım temelli eğitim, çocukların algısal, bilişsel ve yaratıcı gelişimini bütüncül biçimde destekleyen etkili bir pedagojik yaklaşımdır. Bu eğitim, çocukların mekânı yalnızca fiziksel bir çevre olarak değil; deneyimlenen, dönüştürülebilen ve anlamlandırılabilen bir yapı olarak kavramalarını sağlamaktadır. Temel tasarım ve deneyimsel öğrenme süreçleri, çocuklarda mekânsal farkındalık, problem çözme, yaratıcı düşünme ve empati becerilerinin gelişiminde merkezi bir rol oynamaktadır. Araştırma kapsamında, erken yaşta mimarlık ve tasarım eğitimine dair literatür taraması yapılmış ve seçilmiş eğitim modelleri incelenmiştir. Veri toplama süreci, nitel yöntemler çerçevesinde, eğitim programlarının analizi ve pedagojik materyallerin incelenmesi ile yürütülmüştür. Kullanılan materyaller, doğal ve geri dönüştürülebilir malzemeler ile çocukların mekânsal algısını destekleyen çizim ve modelleme araçlarını kapsamaktadır. Bulgular, erken yaşta verilen mimarlık ve tasarım eğitiminin çocukların mekânla kurdukları ilişkiyi güçlendirdiğini, yaratıcı düşünme kapasitelerini artırdığını ve uzun vadede toplumsal sorumluluk, kültürel üretim ve sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağladığını göstermektedir. Bu eğitim yaklaşımı, beşeri sermayenin geliştirilmesine yapılan stratejik bir yatırım olarak değerlendirilebilir. Empati, işbirliği ve yaratıcı problem çözme becerilerine sahip bireyler aracılığıyla daha adil, yaratıcı ve sürdürülebilir bir toplumun inşasına katkı sunmaktadır. Dünya genelinde uluslararası eğitim konsorsiyumlarının bu alanda hızla ilerlediği görülmektedir; Türkiye'nin de bu oluşumlara entegre olması ve gerekli kurumların harekete geçmesi önem arz etmektedir. Bu bağlamda, erken yaşta mimarlık ve tasarım eğitimine yapılan yatırımlar, bireysel gelişimi desteklemenin yanı sıra, toplumun uzun vadeli kültürel ve sosyal kalkınmasına katkı sağlayacak stratejik bir adım olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Early childhood education in architecture and design represents an effective pedagogical approach that holistically supports children's perceptual, cognitive, and creative development. This type of education enables children to perceive space not merely as a physical environment but as a structure that can be experienced, transformed, and meaningfully interpreted. Foundational design education and experiential learning processes play a central role in developing children's spatial awareness, problem-solving abilities, creative thinking, and empathy. Within the scope of this study, a literature review on early childhood architecture and design education was conducted, and selected educational models were examined. Data collection was carried out using qualitative methods, including analysis of educational programs and review of pedagogical materials. The materials utilized encompassed natural and recyclable resources, along with drawing and modeling tools that support children's spatial perception. Findings indicate that early architecture and design education strengthens children's relationship with space, enhances their creative thinking capacities, and contributes to long-term social responsibility, cultural production, and sustainable development. This educational approach can be regarded as a strategic investment in human capital, fostering a more just, creative, and sustainable society through individuals equipped with empathy, collaboration, and creative problem-solving skills. Globally, international educational consortia are rapidly advancing in this field, highlighting the importance for Turkey to integrate into these initiatives and for relevant institutions to take action. In this context, investments in early architecture and design education represent not only support for individual development but also a strategic step toward the long-term cultural and social advancement of society.