Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte değişen Avrupa Birliği enerji politikalarında Almanya'nın rolünün Avrupalılaşma (Europeanization) çerçevesinde analizi
Analysis of Germany's role in the changing European Union energy policies after the Russia–Ukraine war through the concept of Europeanization
- Tez No: 1018107
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURÇİN ULUĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, Enerji, Siyasal Bilimler, International Relations, Energy, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Alan politikaları, Bölgesel politikalar, Devlet politikaları, Enerji politikaları, Hükümet politikaları, Kontrol limit politikaları, Ortak ticaret politikası, Uluslararası politika, İklim politikaları, İstikrar politikaları, Spatial politics, Regional policies, State policies, Energy policies, Government policies, Control limit policies, Common trade policy, International policy, Climate policy, Stability policies
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
Özet
Bu tez, 2022 yılında başlayan Rusya–Ukrayna Savaşı sonrasında Avrupa Birliği'nin enerji politikalarında yaşanan dönüşümü, Almanya örneği üzerinden Avrupalılaşma (Europeanization) kuramı çerçevesinde incelemeyi amaçlamaktadır. Savaşla birlikte Avrupa Birliği'nin enerji arz güvenliği anlayışında yaşanan kırılma, enerji politikalarının yalnızca ekonomik rasyonalite temelinde değil, aynı zamanda jeopolitik, güvenlik ve stratejik özerklik boyutlarıyla ele alınmasını zorunlu kılmıştır. Bu çalışma, söz konusu dönüşümün Avrupa Birliği düzeyinde geliştirilen politika ve düzenlemeler ile Almanya'nın ulusal enerji stratejileri arasındaki etkileşim üzerinden nasıl şekillendiğini ortaya koymayı hedeflemektedir. Tezin temel çıkış noktası, Rusya–Ukrayna Savaşı sonrasında Avrupa Birliği enerji politikalarında artan kriz odaklı düzenlemeler karşısında Almanya'nın rolünün nasıl dönüştüğünü sorgulamaktır. Çalışmada, Almanya'nın savaş öncesi dönemde Avrupa Birliği enerji politikalarının şekillenmesinde etkin bir aktör olarak öne çıkmasına karşın, savaş sonrası dönemde artan Avrupa Birliği yönetişimi karşısında daha uyum sağlayıcı bir konuma yönelip yönelmediği Avrupalılaşma mekanizmaları çerçevesinde analiz edilmiştir. Bu doğrultuda Avrupalılaşma kuramı, Avrupa Birliği düzeyinde geliştirilen enerji politikalarının ulusal politika alanlarını nasıl etkilediğini açıklamak açısından temel analitik çerçeve olarak benimsenmiştir. Çalışma, nitel araştırma tasarımına dayalı olarak belge analizi ve süreç izleme yöntemlerini kullanmaktadır. Avrupa Birliği mevzuatı, Almanya'nın ulusal enerji politika belgeleri ve ilgili akademik literatür birlikte değerlendirilmiş; savaş öncesi dönem, 2022 yılı kırılma anı ve savaş sonrası yeniden konumlanma süreci karşılaştırmalı biçimde ele alınmıştır. Ayrıca tezde, Avrupa Birliği enerji politikalarında ortaya çıkan dönüşümün yalnızca üye devletlerle sınırlı kalmadığı, aday ülkeler üzerinde de Avrupalılaşma baskısı yarattığı vurgulanmış; Türkiye örneği üzerinden bu sürecin dolaylı yansımalarına da yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines the transformation of the European Union's energy policies in the aftermath of the Russia–Ukraine War through the case of Germany, within the theoretical framework of Europeanization. The primary objective of the research is to analyse how the war reshaped Germany's national energy strategy, how this transformation intersected with EU governance mechanisms, and which Europeanization dynamics became more dominant during this process. Accordingly, the study adopts a qualitative research design based on document analysis and process tracing, drawing on EU legislation, Germany's national energy policy documents, and relevant academic literature. The findings indicate that, prior to the war, Germany's energy security strategy was largely built upon economic rationality and long-term supply stability, whereas in the post-war period, energy security, supply diversification, and strategic autonomy have emerged as leading priorities. Crisis-driven EU measures, such as REPowerEU, joint gas purchasing mechanisms, and mandatory storage regulations, have narrowed Germany's domestic policy space and generated a strong top–down Europeanization pressure. At the same time, the acceleration of renewable energy investments in Germany has been shaped by national capacity and policy preferences, indicating the continued relevance of bottom–up and horizontal interaction mechanisms. The study further demonstrates that while Germany previously acted as an agenda-setting actor in EU energy policy, it has increasingly adopted a more adaptive and compliance-oriented position in the post-war period. In addition, the research shows that the transformation of EU energy governance is not confined to member states but also produces Europeanization pressures on candidate countries. An assessment of Türkiye reveals that top–down Europeanization mechanisms are particularly influential in areas such as regulatory alignment, energy infrastructure adaptation, and energy security governance. This finding suggests that the EU's evolving energy framework stimulates policy convergence and institutional adaptation beyond its formal membership boundaries. Overall, the study concludes that post-war EU energy policy is shaped not by a single-directional process but by the interaction of multiple Europeanization mechanisms operating simultaneously. The German case illustrates how the relationship between national capacity and supranational governance has been reconfigured under crisis conditions, while the candidate-country perspective highlights the extended reach of Europeanization dynamics. In this respect, the research offers an original conceptual and empirical contribution to the literature on Europeanization and energy policy by integrating both member-state and candidate-country dimensions.